Αναμένεται νέο “ντόμινο” παραιτήσεων μελών και στελεχών στο νομό…
Ντόμινο εξελίξεων όσον αφορά στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Βουλή σηματοδοτεί η αποχώρηση των 9 βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου, καθώς, ως διαφαίνεται, θα σχηματιστεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα με τους ήδη αποχωρήσαντες Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα.
Κι αυτές αφορούν και στη Μεσσηνία, αφού για πρώτη φορά μετά το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δε θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αφού ο βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης είναι μεταξύ των “πρωταγωνιστών” της χθεσινής ανακοίνωσης – αποχώρησης.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Όπως γράφαμε και τις προηγούμενες μέρες, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. στο νομό η κατάσταση είναι έκρυθμη, με αποχωρήσεις μελών και στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής, μια κατάσταση, μάλιστα, που βρίσκεται “εν κινήσει”, αφού ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα.
Πληροφορίες θέλουν τη μη ευόδωση προσπάθειας σύγκλισης της Νομαρχιακής Επιτροπής τις προηγούμενες μέρες, αφού από τα 24 συνολικά μέλη παραβρέθηκαν λιγότερα από τα μισά, ενώ αναμένεται ακόμα και η αποχώρηση ενός ικανού αριθμού συντονιστών των Οργανώσεων Μελών (ΟΜ).
Χθες, μαζί με την αποχώρηση των εννέα (9) βουλευτών, μελών της Κεντρικής Επιτροπής, υπήρχαν και άλλες παραιτήσεις, δύο εκ των οποίων προέρχονται από τη Μεσσηνία (σ.σ. Χαρά Κιουρή, Στέλλα Καρλαύτη).
Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα η κριτική τους είναι σκληρή, καθώς αναφέρουν ότι ο Στ. Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. “Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους. Η αναξιοπιστία του, η υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή” υποστηρίζεται.
Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι παραμένουν περήφανοι για όσα επιτεύχθηκαν την περίοδο 2015-2019 με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας: «Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την επιτυχία της εξόδου από τα Μνημόνια, την εθνική αυτοπεποίθηση που οδήγησε στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Και κυρίως, κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα».
Ο νέος αριστερός χώρος
Ιδιαίτερη σημασία έχει η σημείωση ότι η φιλοδοξία τους είναι να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών. “Όχι μόνοι και μόνες μας. Όχι με τη λογική της τεχνητής συγκόλλησης παλιών ή νέων θραυσμάτων. Αλλά μέσα από την πολιτική και οργανωτική δουλειά από τα κάτω, από την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, από τη διαμόρφωση ενός σύγχρονού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, με τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη ενάντια στους αποκλεισμούς, στις διακρίσεις, στις δυσκολίες και στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής”.
Α.Π.