Οι δράσεις στήριξης και ενσωμάτωσης των συμπολιτών μας με αναπηρία, καθώς και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που άπτονται της αναπηρίας, είναι σταθερές και συνεχείς από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία και στηρίζει έμπρακτα το πρόγραμμα «Αγησίλαος».
Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Άγγελος Χρονάς, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Καλαμάτα, παρουσία και του Νίκου Καραλή, προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, ο οποίος έκανε γνωστό ότι το Σάββατο 25 Νοεμβρίου -όταν και ολοκληρώνεται η πράξη “Αγησίλαος”- έχει προγραμματιστεί παμπελοποννησιακή συνάντηση στο Λουτράκι, στην οποία θα συζητηθούν τα συμπεράσματα από τους στόχους που επιτεύχθηκαν.
Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο καινοτόμων δράσεων με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Αναφερόμενος ο αντιπεριφερειάρχης στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σχετικά με τα θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας, σημείωσε ότι αυτές έγκεινται αρχικά στη χαρτογράφηση των φορέων και των δομών κοινωνικής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Πρόσθεσε δε, ότι αυτή την χρονική περίοδο έχει αποσταλεί ερωτηματολόγιο, που αφορά στη λειτουργία των φορέων ΑμεΑ στο σύνολο της Περιφέρειας, προκειμένου να προαχθεί η συνεργασία με τους φορείς, καθώς και η κάλυψη των αναγκών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ο κ. Χρονάς, η Περιφέρεια στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία των φορέων, καθώς τους στηρίζει με τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις.
Ταυτόχρονα, σημαντική είναι σύσταση και λειτουργία της Επιτελικής/Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης, μέσω της οποίας επιδιώκεται η σταθερή υποστήριξη των Κέντρων Κοινότητας με την προσφορά ενός ευρύτερου φάσματος ολοκληρωμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη και την προώθηση στην απασχόληση ευπαθών ατόμων και ομάδων του πληθυσμού (ΑμεΑ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, μετανάστες, Ρομά, άνεργοι ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας κ.λπ.).
Τέλος, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των δράσεων του Ε.Π. Πελοποννήσου της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 εμπεριέχονται, εκτός των άλλων, κατηγορίες δράσεων που αφορούν την ομάδα στόχου ΑμεΑ και προβλέπουν:
Υποστήριξη μαθητών ΑμεΑ και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, υποστήριξη δομών (ΚΕΣΥ) για μαθητές ΑμεΑ και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, δράσεις για τη συμμετοχή μειονεκτουσών ομάδων (π.χ. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι) στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ενεργή κοινωνική ζωή χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργία και υποστήριξη ΚΗΦΗ, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ (ΑμεΑ ηλικιωμένων, εφήβων), πρόγραμμα κοινωνικού φροντιστή και προσωπικού βοηθού ΑμεΑ, ηλικιωμένων κ.λπ.