Σε έκρυθμο κλίμα και εν μέσω ηχηρών αποδοκιμασιών, πραγματοποίησε την ομιλία του στην ΚΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, σε μια πρωτόγνωρη, ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ατμόσφαιρα διχασμού.
Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Ομάδα Αχτσιόγλου, η “Ομπρέλα” και ο Διονύσης Τεμπονέρας, μετά την άρνηση να τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης η ψηφοφορία για το εάν επιτρέπεται Δημοψήφισμα με ερώτημα τις διαγραφές με τη συνεδρίαση να συνεχίζεται μεν, αλλά επί της ουσίας να βρίσκεται στον “αέρα”, καθώς, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, έχουν αποχωρήσει λιγότερα από 90 μέλη, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 160 (σε σύνολο 300).
Η εστία έντασης που προκάλεσε τις αποχωρήσεις, ήταν ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης Κασσελάκη για Δημοψήφισμα.
Η ομάδα Αχτσιόγλου σε κείμενο που κατέθεσε ζήτησε η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη, θέση με την οποία συμφώνησαν η “Ομπρέλα” και ο Δ. Τεμπονέρας.
Το προεδρείο της ΚΕ αρνήθηκε να γίνει αμέσως η ψηφοφορία επί του Δημοψηφίσματος και πριν την αποχώρηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος (ομάδα Αχτσιόγλου), παίρνοντας το λόγο, ζήτησε να γίνει συζήτηση για τη διαδικασία, δεδομένου πως ήταν εμφανής η πλειοψηφία των μελών της ΚΕ που το επιθυμούσαν. Αγνοήθηκε το αίτημά του και κατέθεσε πρόταση μομφής στο Προεδρείο.
Ο πρόεδρος του προεδρείου της κεντρικής επιτροπής πάντως, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου δεν συζητήθηκε επειδή δεν κατατέθηκε γραπτά.
Σημειώνεται πως στις ομιλίες τους και οι γραμματείς του κόμματος, Ρ. Σβίγκου- Γ. Βασιλειάδης, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόταση Κασσελάκη για Δημοψήφισμα.
Υπερ της διεξαγωγής στο τέλος της ψηφοφορίας, τάχθηκαν οι Ν. Παππάς, Ολ. Γεροβασίλη.
Η κ. Γεροβασίλη πάντως, έδωσε στίγμα της διαφωνίας της με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη.
Επίθεση Κασσελάκη ανεξαιρέτως σε όλους τους διαφωνούντες
“Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για τις διαγραφές την ώρα που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Πάρτε απόφαση εσείς, για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του, λύση τώρα! Να εκφράσουμε θέση όχι ευχή, με μια καθαρή θέση, πως αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις, δεν μπορούν να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλιώς μπορώ πολύ εύκολα και γρήγορα να το κάνω με δημοψήφισμα, όχι για στοχοποίηση προσώπων αλλά για να αποφανθεί η βάση αν τέτοιες συμπεριφορές γίνονται ανεκτές”, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε οξύ ύφος, χαρακτηρίζοντας τους διαφωνούντες “πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς” και συνέχισε, στο ίδιο μοτίβο:
*Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διασπασμένος εδώ και χρόνια. Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι διάσπαση αλλά ενότητα. Η ενότητα αρχίζει τώρα!
*Τέλος η “κομματίλα” και η “καμαρίλα”
*“Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος!” διεμήνυσε.
* Αναφέρθηκε και στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών: “Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση, παραμένει στο κόμμα, ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο είναι ακόμα στο κόμμα. Σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε λίγες ώρες, εδώ τα στελέχη που λένε ούφο τους ψηφοφόρους μας, εμάς, εσάς, παραμένουν στο κόμμα, Αυτό εσείς το επιτρέπετε; το δέχεστε; Θέλω λύση τώρα”.
*”Ο καθένας θα αναμετρηθεί από εδώ και πέρα με το έργο του στον κοινό μας σκοπό. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
Πόσες φορές ενας ηγέτης όπως ο Αλέξης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους.Τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα και δεν ήθελε να το παραδεχθεί. Όλοι όμως το ήξεραν και το έβλεπαν. Η σημερινή μέρα είναι ημέρα παραδοχής. Η σημερινή αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι διάσπαση αλλά η απαρχή της ενότητας. Η ενότητα αρχίζει τώρα. Μία ενότητα από την οποία δεν περισσεύει κανείς”.
Διχασμός
Τα πνεύματα οξύνθηκαν από την αρχή, όταν έκανε αναφορά στα αίτια της νίκης της ΝΔ χρεώνοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Κατρούγκαλο το 41% της κυβερνητικής παράταξης.
“Tο 41% είναι επειδή εμείς χάσαμε 600.000 στην αποχή, πώς να δώσουμε τη μάχη αξιόπιστα μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο της αυτοκτονίας”, δήλωσε και η αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου σείστηκε από την ένταση.
O ίδιος πρόσθεσε πως “Τα θέματα που συζητάμε δεν είναι καινούργια, έχουν κοστίσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα”.
“‘Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια κ εμείς έχουμε να θέτουμε μεγάλους εθνικούς στόχους, προτάσεις που θα έδιναν ελπίδα. για το πώς θα μειώσουμε τη φτώχεια, πώς θα ξαναχτίσουμε ένα μεγάλο αποδοτικό κράτος πρόνοιας και πώς θα γίνουμε επιτέλους κράτος Δικαίου” είπε.
Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα οραματικό, κοστολογημένο πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν το “ελληνικό τους όνειρο”.”Αριστερά σήμερα είναι η κυβερνώσα αριστερά με συγκεκριμένες προτάσεις” πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έπρεπε να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. “Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια και θα έπρεπε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν θα πρέπει να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μίας μελλοντικής τρόικας. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οικονομικό μοντέλο για εμάς δεν είναι ξεχωριστό από το κοινωνικό μοντέλο”.
Αχτσιόγλου: Προσβλητική η πρόταση Κασσελάκη
Μετά την αποχώρηση της Ομάδας της από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε για την πρόταση Κασσελάκη περί Δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς τη, βαρειά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική και εν τέλει προσβλητική:
“Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα που είναι υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος και κατά πόσο θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα της διαγραφή μελών του κόμματος.
Πρόκειται για μία πρόταση κατά τη γνώμη μου βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Έθεσα στο σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα. Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γιατί δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί.
Είπα μάλιστα ότι η συνεδρίαση είναι άνευ αντικειμένου διότι ο πρόεδρος χθες στο διάγγελμά του είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η κεντρική επιτροπή. Υπό αυτή την έννοια , είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική λειτουργία”.
Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ για Τσακαλώτο και Ομπρέλα
Τις διαδικασίες αποχώρησης της “Ομπρέλας” από την ΚΕ, επιτάχυναν η ομιλία του Στ. Κασσελάκη αλλά και τα εντός της ΚΕ διαδικαστικά που οδήγησαν τον επικεφαλής της Ομπρέλας να αποχωρήσει με τα μέλη της ΚΕ της ομάδας του.
Εντός της ημέρας συνεδριάζει η Ομπρέλα για τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις αποχώρησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πληροφορίες από το περιβάλλον της Ομπρέλας αναφέρουν πως, το πιθανότερο είναι αυτές να γίνουν αύριο, Κυριακή και αναζητάται αυτή τη στιγμή η διαδικασία. Εάν δηλαδή θα περιοριστούν σε δηλώσεις ή θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: capital.gr