Στην κρίση του Εισαγγελέα αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις
Στην κρίση του εισαγγελέως Καλαμάτας είναι πλέον η απόφαση αν θα ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις για το μεγάλο ζήτημα της κατασκήνωσης των Ρομά στην «Μπιρμπίτα», μετά το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που συντάχθηκε το 2018 και κατατέθηκε αρμοδίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική έρευνα που είχε διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Να σημειωθεί ότι το πόρισμα των επιθεωρητών αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αιρετά και μη.
Παράλληλα με αυτή την έρευνα, βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δύο δικαστικές έρευνες – υποθέσεις που αφορούν στην «Μπιρμπίτα». Η μία είναι στα χέρια οικονομικού εισαγγελέα στην Αθήνα και η άλλη αφορά στη μήνυση που έχει καταθέσει κατά παντός υπευθύνου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχετικά με το θέμα της κατασκήνωσης, των χρημάτων που δαπανήθηκαν και της ολικής καταστροφής της.
Υπενθυμίζεται ότι το όλο εγχείρημα, από την αγορά της έκτασης έως την κατασκευή και τον εξοπλισμό των σπιτιών, κόστισε πάνω από 2.500.000 ευρώ! Πλέον, όπως είναι γνωστό, ο καταυλισμός υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς έχουν ξηλωθεί τα πάντα.
Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις
Η μεγάλη δικογραφία για τον καταυλισμό της «Μπιρμπίτας», η οποία βρίσκεται και στα χέρια οικονομικού εισαγγελέα, έχει στηριχθεί στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που συντάχθηκε το 2018. Αντικείμενο της επιθεώρησης ήταν η νομιμότητα των διαδικασιών του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης έτους 2006 σε Έλληνες τσιγγάνους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, ιδίως στην περιοχή «Μπιρμπίτα».
Με αφορμή το πόρισμα αυτό διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Καλαμάτας και το προηγούμενο διάστημα κλήθηκαν και κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η έρευνα των δικαστικών Αρχών ολοκληρώθηκε και ο φάκελος της υπόθεσης με όλα τα στοιχεία επέστρεψε στο γραφείο του εισαγγελέα, προκειμένου να αποφανθεί αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή όχι.
Το πόρισμα των επιθεωρητών κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και πρόσωπα και, μάλιστα, επισημαίνεται ότι από κανένα στοιχείο που τέθηκε υπόψη των επιθεωρητών δεν προκύπτει ότι έγιναν ενέργειες αναζήτησης και δίωξης των ατόμων που προξένησαν τις φθορές, οι οποίες και οδήγησαν την κατασκήνωση στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, είτε ενέργειες προστασίας του χώρου από την ήδη κατηργημένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ή την Περιφέρεια Πελοποννήσου ή το Δήμο Καλαμάτας.
Επίσης, στο πόρισμα διευκρινίζεται ότι δεν αναζητούνται πειθαρχικές ευθύνες των συλλογικών και μονομελών οργάνων της τέως Ν.Α. Μεσσηνίας και του Δήμου Καλαμάτας λόγω παρέλευσης του χρόνου παραγραφής. Οπότε αυτό που απομένει είναι να καταλήξει η δικαστική έρευνα στο αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και, κυρίως, αν έχουν τελεσθεί αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, τα οποία είναι και τα μόνα που δεν έχουν παραγραφεί ακόμα…
Απέτυχε το πρόγραμμα «Μπιρμπίτα»
Οι επιθεωρητές στο πόρισμα του 2018 χωρίζουν τα συμπεράσματά τους σε δύο κατηγορίες: αυτή της στεγαστικής αποκατάστασης των Ρομά και αυτή της νομιμότητας κατάθεσης αιτήσεων και δικαιολογητικών Ελλήνων Ρομά για τη χορήγηση δανείων στεγαστικής συνδρομής.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο μέρος, της στεγαστικής αποκατάστασης, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι η αποτίμηση του προγράμματος στην περιοχή «Μπιρμπίτα» χαρακτηρίζεται ως μη επιτυχής, αφού δεν επιτελέστηκε ο σκοπός που σχεδιάσθηκε και χρηματοδοτήθηκε το πρόγραμμα, με τη διάθεση πιστώσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους τουλάχιστον 2.557.836 ευρώ, για την αγορά της έκτασης και την εκτέλεση έργων υποδομής, διαμόρφωσης του χώρου και εγκατάστασης ξύλινων οικίσκων για χρήση κατοικίας από τους Έλληνες Ρομά της περιοχής.
Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται ότι στη μη επίτευξη του στόχου συνέβαλε η αμέλεια των αρμοδίων επί θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας οργάνων της ήδη καταργημένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα: Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων, θεματικός αντινομάρχης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρόνοιας, Επιτροπή Διαχείρισης της κατασκήνωσης, προσωρινές Επιτροπές Διαχείρισης και Διοίκησης της κατασκήνωσης, αλλά και του Δήμου Καλαμάτας.
Οι ενέργειές τους είχαν ως συνέπεια αρχικά την αυθαίρετη κατάληψη των οικίσκων από τους Ρομά, καθώς δεν υπήρχε σχέδιο παραχώρησης της χρήσης αυτών βάσει οικονομικών ή άλλων κριτηρίων και παράδοσής τους κατά συντεταγμένο τρόπο, και ακολούθως τη λεηλασία του χώρου, λόγω μη ανάληψης ενεργειών φύλαξης και συντήρησής του με ευθύνη των οργάνων αυτών, με αποτέλεσμα ο χώρος να εμφανίζει σήμερα εικόνα ερήμωσης και καταστροφής και το στεγαστικό πρόβλημα των Ελλήνων Ρομά της περιοχής να παραμένει άλυτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αρμονική τους συνύπαρξη με τους υπολοίπους κατοίκους της περιοχής.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος των συμπερασμάτων τους, για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, οι επιθεωρητές κάνουν αναλυτική αναφορά στα όσα εντόπισαν στους φακέλους των δικαιούχων, στους οποίους επίσης έχουν διαπιστώσει παρατυπίες.
Της Βίκυς Βετουλάκη