Δεκάδες υποθέσεις εξαπάτησης σε όλη την Ελλάδα ερευνά η Αστυνομία, στο πλαίσιο της υπόθεσης σύλληψης ενός ιδιώτη κι ενός αστυνομικού, οι οποίοι έταζαν σε ανυποψίαστους δανειολήπτες που αλίευαν από το Facebook τακτοποίηση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για να τους «δαγκώνουν», χωρίς φυσικά να προβαίνουν σε ρυθμίσεις.
Στις οκτώ πρώτες περιπτώσεις που έχουν ήδη εξιχνιασθεί δεν περιλαμβάνεται η Μεσσηνία, αλλά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εξετάζονται πάνω από 200 περιπτώσεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.
Ο «Κωνσταντίνος Μιχελάκης»
Ο 34χρονος αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί σε τμήμα της Αθήνας, παρουσιαζόταν τηλεφωνικά στα θύματα ως δικηγόρος – οικονομολόγος με το όνομα «Κωνσταντίνος Μιχελάκης», ενώ ο 53χρονος ιδιώτης ως διευθυντής εταιρείας στην Αθήνα, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά τα στοιχεία μεγάλης εταιρείας με έδρα το Μόναχο Γερμανίας.
Προσέλκυαν ενδιαφερόμενους πελάτες από όλη τη χώρα, προκειμένου να αναλάβουν ως σύμβουλοι την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τους οποίους και έρχονταν σε συμφωνία. Στη συνέχεια ζητούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά ως προκαταβολή, συνάπτοντας σχετική σύμβαση ανάληψης της διαδικασίας, ενώ δεν προέβαιναν στις ενέργειες που είχαν συμφωνήσει, εξαπατώντας τους.
Μέσω facebook
Για να πετύχουν το σκοπό τους o 53χρονος είχε αναρτήσει ηλεκτρονική φόρμα στο facebook, προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, ενώ ο αστυνομικός, παρουσιαζόταν ως οικονομολόγος – δικηγόρος, πραγματοποιώντας τηλεφωνικές κλήσεις με τους πελάτες ακόμα και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.
Μάλιστα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την υψηλή αμοιβή που ζητούσε, ο αστυνομικός παρουσίαζε ότι η εταιρεία ιδιοκτησίας του συγκατηγορούμενού του παρέχει «premium» υπηρεσίες, αποκομίζοντας έτσι αρκετά υψηλά χρηματικά ποσά, ενώ ζητούσε ακόμα και κωδικούς taxisnet των θυμάτων, παρότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο για τη διαδικασία.
Η αμοιβή του γινόταν με ποσοστά ανά προκαταβολή που κατέβαλε ο εκάστοτε πελάτης, με τον οποίο η εταιρεία σύναπτε σύμβαση, ενώ το συνολικό μηνιαίο εισόδημά του ανερχόταν περίπου σε 3.000 ευρώ.
Η υπόθεση εξιχνιάσθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και οι δύο συλληφθέντες κατά περίπτωση κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιασθεί οκτώ περιπτώσεις απάτης, στις οποίες οι κατηγορούμενοι αποσπούσαν ποσά που κυμαίνονταν από 1.000 έως 30.000 ευρώ, αποκομίζοντας από το 2021 συνολικά 73.550 ευρώ.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του ιδιώτη εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης, κακοποίηση ζώων, συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, απάτη, αντιποίηση Αρχής, δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία μετά χρήσεως.
Β.Β.