«Δημιουργήσαμε εθνικό μοντέλο με ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων»
Ως μέρα μεγάλης γιορτής για τη «Νέα Πελοπόννησο» χαρακτηρίζει την προχθεσινή ο επικεφαλής της Πέτρος Τατούλης, όσον αφορά στα εγκαίνια της Κεντρικής Μονάδας Διαχείρισης των Απορριμμάτων του έργου ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ζήσαμε πάλι στιγμές παραλόγου».
Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του ο κ. Τατούλης επισημαίνει: «Στιγμές παραλόγου ζήσαμε πάλι σήμερα (σ.σ. προχθές) στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Κεντρικής Μονάδας Διαχείρισης των Απορριμμάτων του έργου ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας.
Παρατηρώντας από την “εξέδρα” είδαμε σήμερα όλους όσοι πολέμησαν λυσσαλέα και ανοίκεια το συγκεκριμένο έργο, να επαινούν (!), να πανηγυρίζουν(!) και να χειροκροτούν (!) αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό, καινοτόμο, οικονομικό, περιβαλλοντολογικό και σύγχρονο τεχνολογικά έργο.
Ως Περιφερειακή Αρχή προτείναμε το μοντέλο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων ως πρωτοπόρα λύση σε επίπεδο επικράτειας. Οφείλουμε, λοιπόν, να θυμίσουμε στον “ξεχασιάρη” πρωθυπουργό ότι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της παράταξης της “Νέας Πελοποννήσου”, έπειτα από έντονο προβληματισμό, ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, στην οποία πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Θεόδωρος Πάγκαλος.
Δημιουργήσαμε, λοιπόν, ένα εθνικό μοντέλο δίνοντας λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας, το οποίο την υποχρέωνε να πληρώνει εκατομμύρια ευρώ ημερησίως ως πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το έργο μας πολεμήθηκε από μια πληθώρα πολιτικών προσώπων, πολιτικών κομμάτων και από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις καινοτομίες που εισηγείτο.
Οι καινοτομίες αυτές περιελάμβαναν:
•Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων
•Διεθνή διαγωνισμό – πρόσκληση ενδιαφέροντος.
•Ανταγωνιστικό Διάλογο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα
•Ιδιωτική χωροθέτηση (μεγάλη μεταρρύθμιση).
•Απόλυτη συνάφεια με όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία για τη δημιουργία ενός πράσινου και περιβαλλοντολογικού έργου.
•Επιπλέον δημιουργία ενός πράσινου ταμείου στις παρυφές του έργου, για να τοποθετούνται επιπλέον χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν τους όρους της διακήρυξης, όπου μέσω αυτού να χρηματοδοτούνται πράσινα έργα ως αντισταθμιστικά σε όλους τους Δήμους
•Δυνατότητα επισκεψιμότητας στις μονάδες από πολίτες, αλλά και από μαθητές για εκπαιδευτικούς λόγους, έτσι ώστε να μυηθούν σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος
-Οι μεγάλες καθυστερήσεις.
Αντέξαμε όλη αυτή τη λάσπη και τον πόλεμο που δεχτήκαμε σε όλες τις εκφάνσεις της. Καταφέραμε και κάναμε το διεθνή διαγωνισμό όπου τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ χωρίς να υποβληθεί καμία ένσταση από τους ενδιαφερόμενους.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι επτά (7) μεγαλύτερες κοινοπραξίες ελληνικών εταιρειών, στις οποίες θα δινόταν η δυνατότητα να αποκτήσουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία.
Με μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση (περίπου 18 μήνες) η ΣΔΙΤ εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ακολούθησαν ολόκληρα δύο (2) χρόνια για να εγκριθεί η ΜΠΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ευθύνη κυρίως της τότε γενικής γραμματέως.
Ο πόλεμος συνεχιζόταν από αυτοδιοικητικούς και πολιτικά κόμματα. Οι εχθροί του έργου έφθασαν στο σημείο να καταθέσουν τροπολογία στη Βουλή των Ελλήνων για να ανατρέψουν το σχεδιασμό μας. Την τροπολογία ψήφισαν χέρι χέρι οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
-Η ΣΔΙΤ φέρει την υπογραφή του Πέτρου Τατούλη
Σε καμία χρονική στιγμή δε δειλιάσαμε. Η ευθύνη μας υπερίσχυσε του πιθανού πολιτικού κόστους. Είχαμε τη βεβαιότητα ότι αυτό το έργο είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων.
Παλέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε την απειλή της διακοπής του έργου. Με επιμονή και δυναμική διεκδίκηση καταφέραμε το έργο να εγκριθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προχωρήσαμε στην υπογραφή της ΣΔΙΤ τον Ιούλιο του 2018.
Τίποτα πλέον δε θα μπορούσε να σταματήσει την αειφορία της Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος είχε αλλάξει σελίδα.
-Αδράνεια και αδιαφορία από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τέσσερα (4) χρόνια
Το 2019 το μόνο που εκκρεμούσε ήταν οι διοικητικές ρυθμίσεις σχετικά με τις οικοπεδικές εκτάσεις, μια καθαρά τυπική διαδικασία ώστε να υπογραφεί η έναρξη ισχύος της σύμβασης και να αρχίσει η κατασκευή του έργου.
Για δύο χρόνια η κυβέρνηση του “ξεχασιάρη” (!) πρωθυπουργού αδράνησε και αδιαφόρησε πλήρως για την προώθηση του έργου, επιφέροντας βλάβη στο Δημόσιο Συμφέρον.
Καθυστέρησε δύο (2) ολόκληρα χρόνια η υπογραφή της έναρξης ισχύος της σύμβασης.
Τέσσερα (4) χρόνια μετά η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα το φάκελο Μεγάλου Έργου που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου το έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, να καταβάλλει τις δαπάνες.
Για αυτά τα τέσσερα (4) χρόνια η κυβέρνηση και ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να προωθήσουν πολιτικές ανακύκλωσης και να κατασκευάσουν τους απαραίτητους δευτερογενείς Σταθμούς Μεταφόρτωσης. Το μόνο που προχώρησαν ήταν ο διαγωνισμός για τα “σπιτάκια ανακύκλωσης”, δημιουργώντας ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο, μέχρι που τελικά ο διαγωνισμός αποσύρθηκε.
Αναλογίστηκε ποτέ κανείς πόσο είναι το κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ και ποιο είναι τελικά ο απολογισμός του συγκεκριμένου φορέα; Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ επιβλήθηκε από υπουργό της κυβέρνησης.
Αυτά θα θέλαμε να θυμίσουμε στον “ψεύτη” πρωθυπουργό, που με τις ενέργειές του είναι ο κύριος υπεύθυνος της αποδόμησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, αφού κυνικά και απερίφραστα δηλώνει δημόσια ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ελεγχόμενη από την Κεντρική Κυβέρνηση.
Σήμερα, λοιπόν, κε Μητσοτάκη, πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ στην Πελοπόννησο, οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ότι το έργο αυτό τους ανήκει και κανείς δεν μπορεί να το καπηλευτεί.
Σήμερα, κε πρωθυπουργέ, είναι μέρα απόλυτης δικαίωσης της Περιφερειακής Αρχής του Πέτρου Τατούλη.
Σήμερα είναι μέρα μεγάλης γιορτής για τη “Νέα Πελοπόννησο”!».