Το ξύλο συνεχίζει να είναι το πιο περιζήτητο μέσο θέρμανσης
Τα κρύα «φούντωσαν» τις τελευταίες μέρες στη Μεσσηνία και μαζί άρχισαν να «φουντώνουν» τα τζάκια, τα καλοριφέρ και οι σόμπες. Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης, καυσόξυλων και πέλλετ τρέχουν νυχθημερόν για να προλάβουν τις παραγγελίες, καθώς ο κόσμος ξεκίνησε να κάνει τις προμήθειές του και να προετοιμάζεται για τον πρώτο μήνα του χειμώνα που μπαίνει σε λίγες ημέρες, αλλά και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πέρυσι οι σόμπες είχαν την τιμητική τους, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης και ρεύμα έκαναν πολλούς να στραφούν προς αυτή τη λύση θέρμανσης, την οποία επιλέγουν και φέτος. Το ξύλο και ιδιαίτερα σε ενεργειακά τζάκια και σόμπες, παραμένει η πιο οικονομική λύση.
Μικρές παραγγελίες πετρελαίου
Ο «βασιλιάς» της θέρμανσης, το πετρέλαιο, συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα του πιο ακριβού είδους και φέτος. Οι καλές ημέρες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος κράτησαν τον κόσμο μακριά από τις αντλίες του πετρελαίου θέρμανσης, όμως η πτώση της θερμοκρασίας από την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε τη ζήτηση, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστόδημος», Γιώργος Καπερώνης, και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι έντονο.
Ο κ. Καπερώνης τόνισε ότι πλέον η διανομή πετρελαίου θέρμανσης γίνεται κανονικά και η ζήτηση έχει αρχίσει. «Βοηθάει το κρύο των ημερών, αλλά και η πλατφόρμα που έχει ανοίξει για την επιδότηση», πρόσθεσε.
Βέβαια, κανείς δεν παραγγέλνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και οι πιο συνηθισμένες παραγγελίες είναι 200-300 λίτρα. Η, δε, μέση τιμή αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης χθες ήταν 1,33 ευρώ το λίτρο.
Το ξύλο τα προηγούμενα χρόνια κέρδισε έδαφος, όμως κάποιοι λίγοι φέτος αποφάσισαν να γυρίσουν στο πετρέλαιο και πάλι.
«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά»
Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα για τζάκι ή σόμπα, προτιμάει τα ξύλα, κυρίως για λόγους οικονομίας. Μέχρι τώρα λόγω καιρού, όμως, δεν υπήρχε κίνηση στα καυσόξυλα, όπως σημείωσε ο κ. Άρχιππος Σακκάς από τη Θουρία. «Ο κόσμος το άφηνε για την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα και τελικά τα “έφαγαν” τα χρήματα. Τώρα έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά οι παραγγελίες, αλλά μικρές ποσότητες. Εκεί που έπαιρνε κάποιος δύο κυβικά, παραγγέλνει ένα. Τελειώνει ο Νοέμβριος και πιστεύουν ότι ο μισός χειμώνας έφυγε. Δυσκολεύεται ο κόσμος πολύ. Έχουν ακριβύνει πολύ και τα είδη διατροφής κι αυτό τον “καίει” τον κόσμο. Δεν έχει λεφτά», τόνισε ο κ. Σακκάς.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Σακκάς διατηρεί τις ίδιες τιμές πώλησης καυσόξυλων και το εύρος τιμών είναι από 80 – 120 ευρώ το κυβικό, μαζί με τα εργατικά τοποθέτησης. Το πετρέλαιο θεωρείται ακριβό πολύ στην τιμή που έχει και o κόσμος προτιμά τα ξύλα και τις σόμπες. «Αν έχεις ενεργειακό τζάκι. δε σε συμφέρει να βάλεις ούτε πετρέλαιο ούτε ρεύμα. Είναι το πιο οικονομικό με μεγάλη διαφορά. Το ξύλο είναι φθηνό μέσο θέρμανσης, αν και έχει ΦΠΑ 24%», κατέληξε ο κ. Σακκάς.
«Κρατάμε χαμηλά τις τιμές»
Η κίνηση στην αγορά καυσόξυλων πέρυσι, όπως θύμισε ο κ. Κωνσταντίνος Μπούνας από την Καλαμάτα, είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Παραγγελίες πέρυσι για ξύλα έκανε ο κόσμος ακόμα και από τον Αύγουστο. Φέτος, μέχρι και πριν λίγες ημέρες, ήταν υποτονική η κίνηση, αλλά τώρα έχει αρχίσει να κινείται η αγορά. «Πέρυσι είχε φοβηθεί ο κόσμος ότι θα υπάρχει έλλειψη, θα ακριβύνουν τα ξύλα και έπαιρνε από τον Αύγουστο. Φέτος ξαναγυρίσαμε στις φυσιολογικές συνθήκες και οι παραγγελίες άρχισαν μόνο όταν ξεκίνησε και το κρύο. Κάθε χρόνο την περίοδο από 15 Δεκεμβρίου έως 5 Γενάρη γίνεται πανδαιμόνιο με παραγγελίες. Μόνο πέρυσι ήταν ήρεμα τα πράγματα, γιατί είχαν προμηθευτεί από νωρίς και είχαν γεμίσει τις αποθήκες», τόνισε ο κ. Μπούνας.
Οι τιμές φέτος, όπως μας είπε, είναι λίγο καλύτερες σε αυτόν και το ξύλο α΄ ποιότητας (ελιά και δρυς) έχει μέχρι 100 ευρώ το κυβικό μαζί με την παράδοση. Πέρυσι το κυβικό είχε φτάσει μέχρι 110 ευρώ.
Βέβαια, διευκρίνισε ότι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας η αγορά καυσόξυλων είναι πολύ πιο ακριβή και το κυβικό φτάνει μέχρι 160 ευρώ. «Κρατάω τις τιμές χαμηλά για να μπορεί ο κόσμος να αγοράσει. Το ξύλο, νομίζω, είναι το πρώτο μέσο θέρμανσης. Πέρυσι στους 10 πελάτες που έκανα παράδοση, οι 5-6 ήταν καινούργιοι πελάτες που είχαν βάλει σόμπες απλές ή ενεργειακές. Κερδίζει έδαφος το ξύλο λόγω της τιμής ρεύματος και πετρελαίου», κατέληξε ο κ. Μπούνας.
Υψηλή είναι η ζήτηση φέτος και για πέλλετ και για σόμπες, όπως σημείωσε από τη δική του πλευρά ο κ. Ηλίας Κουτίβας, που διατηρεί κατάστημα στην Καλαμάτα. Υπάρχουν σόμπες διαθέσιμες για όλες τις τσέπες, ενώ οι τιμές φέτος στο πέλλετ είναι καλύτερες από πέρυσι. Ωστόσο, συνέστησε στον κόσμο να μην εμπιστεύεται τόσο πολύ το ίντερνετ, καθώς έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης καταναλωτών.
Της Βίκυς Βετουλάκη