Σκληραίνει τη στάση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ενόψει κατάθεσης με την καινούργια χρονιά του νομοσχεδίου για το νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας, το οποίο ήδη συντάσσεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αποχή τους όπως τονίσθηκε χθες κατά τη νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση θα συνεχισθεί για όσο χρειασθεί, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη, θα βγουν μαύρες σημαίες κι αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα ζητήματα που είναι «κόκκινο πανί» για τη Μεσσηνία, όποιος Μεσσήνιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο θα χαρακτηρισθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» για το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. Κυρίως όμως συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για να συνταχτεί στο πλευρό τους, καθώς ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα τις συνέπειες που θα έχει γι’ αυτούς.
Οι δικηγόροι της Καλαμάτας δήλωσαν ανυποχώρητοι για τα όσα προβλέπονται, επικεντρώνοντας στο να μην γίνει συγχώνευση του Εφετείου Καλαμάτας με το αντίστοιχο Ναυπλίου και να μην καταργηθούν το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πύλου.
Διαμαρτυρία και Συνέλευση
Χθες το πρωί, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πραγματοποίησε άλλη μια συμβολική διαμαρτυρία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, χωρίς ομολογουμένως να έχει μεγάλη συμμετοχή. Κάτι που επισήμανε δυσαρεστημένος και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μαργέλης λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.
Ο κ. Μαργέλης σε δηλώσεις του επικεντρώθηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία συνδέεται με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Σημείωσε, ότι λειτουργώντας μόνο με το κριτήριο κόστους – οφέλους, η Τράπεζα κάνει προτάσεις με οικονομικές παραμέτρους.
Να σημειωθεί πως όπως αποκάλυψε το «Θ», ο νέος Δικαστικός Χάρτης συνδέεται άμεσα με τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Λίγο αργότερα ο κ. Μαργέλης ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας τόσο για το θέμα του Δικαστικού Χάρτη, όσο και για τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.
Για το Εφετείο Καλαμάτας είπε, ότι ο Σύλλογος δεν συζητάει κανένα θέμα κατάργησής του, ενώ για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας σημείωσε, ότι πρόκειται για ένα ιστορικό Πρωτοδικείο που ιδρύθηκε το 1833, ενώ το 1905 ξεσηκώθηκε όλη η περιοχή όταν θέλησαν να το καταργήσουν.
Μάλιστα, ο κ. Μαργέλης χαρακτήρισε το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας πυλώνα για το Εφετείο Καλαμάτας και αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός προβλέπει να χαρακτηρισθεί ως περιφερειακό Πρωτοδικείο, όπου θα υπάρχει Εισαγγελέας, Ανακριτής και πρόεδρος υπηρεσίας, αλλά οι δικαστές θα είναι στην Καλαμάτα. Αυτός ο σχεδιασμός όπως είπε δεν ικανοποιεί το Δικηγορικό τους Σύλλογο.
Για το Ειρηνοδικείο Πύλου, είπε ότι επίσης δεν συμφωνεί με την κατάργησή του και πως «δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά», καθώς από τη μια η Κυβέρνηση προτείνει την κατάργησή του και από την άλλη υπογράφει σύμβαση για να κατασκευαστεί νέο κτήριο.
Τέλος, για το νέο Ποινικό Κώδικα τόνισε ότι η επικεφαλίδα που του αρμόζει είναι «Μεσαίωνας».
«Όλα για όλα»
Για τις ενέργειες που θα κάνει ο Σύλλογος είπε ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας και έχουν υποσχεθεί πως μετά την εγκατάσταση των νέων Αρχών θα εκδώσουν ανάλογα ψηφίσματα. Ο κ. Μαργέλης επισήμανε προς τους δικηγόρους ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα πόσο πολύ θα τον επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές.
«Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους συμπολίτες μας, ότι ένα κάτοικος από τη Φοινικούντα, την Κορώνη ή τους Γαργαλιάνυος για να αντιμετωπίσει τις δικαστικές του υποχρεώσεις στο Εφετείο, θα αναγκάζεται ενδεχομένως να πάει στο Ναύπλιο ή σε όποιο άλλο μέρος ορισθεί. Θα υπόκεινται λοιπόν και σε έξοδα και σε ταλαιπωρία.
Πρέπει λοιπόν να κινητοποιηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς. Πρέπει η κοινωνία να είναι μαζί μας», τόνισε.
Ακολούθως κ. Μαργέλης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει κύκλο επαφών με τους εφετειακούς Δικηγορικούς Συλλόγους, ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις.
Ακολούθως σημείωσε, ότι αν δεν λάβουν μια ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργού ότι δεν θα καταργηθεί το Εφετείο, το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πύλου, θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς.
«Ξεκάθαρα όλοι πρέπει να δηλώσουν τη στήριξή τους. Κι όποιος κληθεί και δεν έρθει, θα καταγγελθεί. Κι αν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή με αυτές τις αλλαγές, όποιος βουλευτής τις ψηφίσει θα χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» για το Δικηγορικό μας Σύλλογο», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας τόνισε, ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι το πιο σοβαρό που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια ως Σύλλογος κι αν χρειαστεί θα προχωρήσουν ακόμα και σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου.
Της Βίκυς Βετουλάκη