Για αυστηριοποίηση της μικρής και της μεσαίας εγκληματικότητας, που θα έχει ως συνέπεια πολύς κόσμος να πάει φυλακή, έκανε λόγο χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Τόνισε, μάλιστα, πως είναι πρωτοφανές ότι δεν έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεν υπάρχει αιτιολογική έκθεση στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου και, το κυριότερο, δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα και η ιδιότητα των σχεδιαστών του.
Ιδιωτικές φυλακές
Είναι η έβδομη, όπως είπε, αλλαγή που επιχειρείται από το 2019, με συνέπεια να υπάρχει ανασφάλεια δικαίου τόσο για τους δικαστές όσο και για τους δικηγόρους. «Εισάγονται “εισαγγελικής έμπνευσης” και σκοπιμότητας διατάξεις με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους. Πλέον στη χώρα μας η επιστήμη έχει παραμεριστεί από την πολιτική. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα αντιεπιστημονικού κειμένου που υπόκειται μόνο σε μια ανάγκη επικοινωνιακής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης. Γίνεται αυστηριοποίηση της μικρής και της μεσαίας εγκληματικότητας. Θα πάει ο κόσμος φυλακή», τόνισε.
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι σε ποινές φυλακίσεως από 2 έως 3 έτη προβλέπεται μερική πραγματική έκτιση, ενώ σε ποινές φυλακίσεως 3 ετών και πάνω προβλέπεται υποχρεωτική έκτιση.
Επίσης, επαναφέρονται παράβολα ύψους 100 ευρώ για την κατάθεση μηνύσεων και χρηματικά παράβολα για τα αιτήματα αναβολών.
Μάλιστα, εξέφρασε και την άποψη ότι με τα νέα δεδομένα θα χρειασθούν ιδιωτικές φυλακές για να καλυφθούν οι ανάγκες, μιας και στις υφιστάμενες η δυναμικότητα έχει υπερκαλυφθεί, εκτιμώντας πως ίσως αυτό να είναι και το επόμενο σχέδιο της κυβέρνησης.
Ευάλωτοι δανειολήπτες
Τέλος, αναφέρθηκε στους ευάλωτους δανειολήπτες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση με την πρόσφατη νομοθέτηση για τα «κόκκινά δάνεια» και το ιδιωτικό χρέος προστατεύει τα μεγάλα εισοδήματα και τις εταιρείες, ενώ αφήνει απροστάτευτους τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. «Δε θεσμοθετεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και εξαρτά την αναστολή του πλειστηριασμού με την υποχρέωση προκαταβολής του 10% της απαίτησης, ενώ προβλέπει το ακατάσχετο των λογαριασμών των funds», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
Της Βίκυς Βετουλάκη