Στις κλεμμένες πλάκες από το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, οι οποίες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού portal από την Ηλεία «ΗΛΙΔΑ Κάμπος», τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα που πρέπει να επιστραφούν.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το 1812 διενεργήθηκαν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές από τους: J. Foster, C. R. Cockerell, K. H. von Hallerstein, G. Gropius, J. Linckh, O. M. Stackerlberg και P. O. Brondsted, ενώ έφεραν στο φως τις πλάκες της ζωφόρου και το κορινθιακό κιονόκρανο.
Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο, με τη συγκατάθεση του Βελή πασά, που είχε δωροδοκηθεί για το σκοπό αυτό. Το 1814 η ζωφόρος αγοράστηκε με εντολή του Άγγλου αντιβασιλέως Γεωργίου και το 1815 κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Άγγλος διανοούμενος Christian Muller χαρακτήρισε την υφαρπαγή των μνημείων πράξη βανδαλισμού, αντίστοιχη με αυτή του λόρδου Έλγιν.
Οι 23 μαρμάρινες πλάκες του λεγόμενου “δεύτερου Παρθενώνα” (αποδίδεται στον Ικτίνο) εκτίθενται σήμερα στην αίθουσα 16 του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου. Στις δώδεκα πλάκες απεικονίζεται η Αμαζονομαχία και στις υπόλοιπες έντεκα η Κενταυρομαχία.
Η δε ζωοφόρος ήταν πιθανότατα έργο του Παιωνίου, ο οποίος είχε φιλοτεχνήσει το άγαλμα της Νίκης στην Αρχαία Ολυμπία.
Β.Β.