Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με την εξαγγελία του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του την περασμένη Δευτέρα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, “το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αφού έλαβε υπόψη του σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ περί υποστήριξης του ψηφίσματός της για απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση, στηρίζει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το οποίο έχει ως εξής: “Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, από την 1η Νοεμβρίου 2023, για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και ιδιαίτερα για την ίδρυση του ΕΟΠΑΕ (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).
Με αυτό το σχέδιο νόμου πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό, μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν έπειτα από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!
Οι υπάρχοντες οργανισμοί και προγράμματα ήδη διασυνδέονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές ανάγκες, ενώ ελέγχονται και εποπτεύονται διαρκώς από το υπουργείο Υγείας στο ισχύον νομικό πλαίσιο.
Η απεξάρτηση στη χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση και όχι διάλυση:
-Ενίσχυση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει “θεραπευτικό συνεχές”. Ενίσχυση των δομών με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή. Εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και συμμετοχή των Συλλόγων Οικογένειας. Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα διεισδύουν όλο και περισσότερο στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!».