Κοινή ανακοίνωση των Δικηγορικών Συλλόγων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Γυθείου
Να συνεχίσουν την αποχή τους μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου αποφάσισαν σε κοινή τους συνεδρίαση οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Γυθείου, αλλά αυτή τη φορά διαμαρτυρόμενοι για το πόρισμα της ομάδας εργασίας που αφορά στην αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.
Ουσιαστικά το πόρισμα, όπως έχει επισημάνει εδώ και σχεδόν ένα μήνα το «Θάρρος», εισηγείται την κατάργηση ως αυτοτελών Δικαστικών Μονάδων του Εφετείου Καλαμάτας, του Πρωτοδικείου Γυθείου, του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, του Ειρηνοδικείου Πύλου, του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους, του Ειρηνοδικείου Γυθείου και του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Βοιών.
Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30, στο ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας, με θέματα: την ενημέρωση για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την έγκριση ψηφίσματος για το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη.
Πρόχειρο και πενιχρό
Χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνήλθαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων Γυθείου, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας και ομόφωνα αποφάσισαν:
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να διανοηθούμε την περισσή προχειρότητα του πορίσματος και το πενιχρό και άνευ ουσιώδους αιτιολόγησης περιεχόμενό του, όπου χωρίς καμία ειδική επιχειρηματολογία εισηγείται ουσιαστικά την κατάργηση ως αυτοτελών Δικαστικών Μονάδων του Εφετείου Καλαμάτας, του Πρωτοδικείου Γυθείου, του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, του Ειρηνοδικείου Πύλου, του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους, του Ειρηνοδικείου Γυθείου και του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Βοιών.
Αρχικά, πρέπει να επισημανθούν τα εξής ως προς το εν λόγω πόρισμα:
-Η έκδοσή του αναμενόταν μετά την κατάθεση των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας με βάση την ενημέρωση που είχε όλο το δικηγορικό σώμα και εν τέλει προηγήθηκε αυτής. Ο λόγος προφανής και αυταπόδεικτος: προκειμένου να προκαταλάβει καταστάσεις και να δημιουργηθεί το προσδοκώμενο κλίμα.
-Με βάση την ενημέρωση που είχαμε από τον εκπρόσωπο της Ολομέλειας που μετείχε στην ομάδα αυτή, πρόκειται για σύνθεση των απόψεων των μελών της (πλην αυτών που διατυπώνουν την άποψή τους στο τέλος αυτού, καθώς και των ειδικών ζητημάτων για τα οποία καταγράφονται αποκλίνουσες απόψεις), οι οποίες εν τέλει δε διατυπώνονται για έκαστο μέλος ξεχωριστά.
-Δίδει την εντύπωση ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι η διοικητική λειτουργία της χώρας διαφέρει (και πρέπει να διαφέρει) από την απονομή της δικαιοσύνης και δεν μπορεί αυτές να ταυτίζονται και όλα αυτά ενόσω η συντριπτική πλειοψηφία της ομάδας αυτής είναι δικαστές.
-Παραπέμπει αναφορικά με το ζήτημα της παραγωγικότητας των δικαστηρίων σε μελέτες για τα διοικητικά δικαστήρια.
-Ουδεμία αναφορά στο δικηγορικό σώμα και στην ταλαιπωρία των δικηγόρων αλλά και των πολιτών από τις προτεινόμενες αλλαγές υπάρχει, την οποία δεν προσδοκούσαμε άλλωστε, και ενόσω σημαντικό μέρος του πορίσματος αναφέρεται στην επιβάρυνση και στην υπηρεσιακή εξέλιξη και διάκριση των δικαστών.
-Προτείνει την κατάργηση πέντε δευτεροβάθμιων δικαστικών σχηματισμών και αρκετών Πρωτοδικείων με σκεπτικό που σε έκταση δεν ξεπερνά τις τέσσερις σελίδες συνολικά».
Καλούν τους φορείς να πάρουν θέση
Στην κοινή τους ανακοίνωση οι σύλλογοι σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μείζονος σημασίας και ζωτικό, αφορά όλους τους Μεσσήνιους ανεξαιρέτως, καθώς και τους κατοίκους της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Γυθείου.
Για τους λόγους αυτούς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Γυθείου, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας θα καλέσουν όλους τους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες του νομού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ξεκάθαρη θέση και δράση.
«Το Εφετείο Καλαμάτας, το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, το Πρωτοδικείο Γυθείου, το Ειρηνοδικείο Πύλου, το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους, το Ειρηνοδικείο Γυθείου και το Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως Βοιών, σε όλα τα χρόνια αυτοτελούς λειτουργίας τους, μόνο θετικό πρόσημο εμφανίζουν, καθώς έχουν συνδράμει τα μέγιστα στην απρόσκοπτη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, που πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα του αρμόδιου υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της Μεσσηνίας και της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Γυθείου, για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, βασικό στοιχείο του κράτους δικαίου, που κάθε δίκαιο κράτος οφείλει να υπηρετεί. Επίσης, συνδράμουν στην οικονομική ζωή του τόπου και των επιχειρήσεων», καταλήγουν στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Γυθείου Ανθή Μπαλιτσάρη, Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης και Κυπαρισσίας Θανάσης Πετρόπουλος.
Της Βίκυς Βετουλάκη