Τα πρώτα δείγματα γραφής στην κουβέντα που έγινε προχθές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ήταν ενδεικτικά για την αλλαγή της εικόνας που είχαμε συνηθίσει. Από όλες τις πλευρές επελέγη η δημιουργική αναφορά και αυτό διεφάνη στη διαδικασία που ακολουθήθηκε χωρίς εντάσεις.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στα ζητήματα που τέθηκαν στην πρώτη τακτική συνεδρίαση τοποθετήθηκε επί της ουσίας σε όλα, με συγκεκριμένο τρόπο και άφησε ένα θετικό αποτύπωμα με τις παρεμβάσεις του.
Αρχικά δεσμεύτηκε για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα αγροτικά θέματα και την υγεία, εστιάζοντας ωστόσο στις προτάσεις που πρέπει να γίνουν και να τεθούν και όχι σε γενικόλογες αναφορές μακριά από τις αρμοδιότητες του Σώματος: «Φυσικά και θα συζητήσουμε για την αγροτική πολιτική και φυσικά θα συζητήσουμε τι προτάσεις μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την αγροτική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, να κάνουμε μια παραγωγική κουβέντα όλοι. Δεν έχει κανένας το… προνόμιο της γνώσης. Νομίζω, από όλους μπορούμε να συνθέσουμε και να ακούσουμε πράγματα. Και για την υγεία να γίνει μια κουβέντα και για την κοινωνική πολιτική. Είμαστε εδώ να έχουμε ένα δημιουργικό διάλογο, από κοινού ένα πακέτο προτάσεων για να έχουμε το καλύτερο δυνατό».
Παράλληλα, μίλησε και για τις Περιφερειακές Επιτροπές που επιθυμεί να συσταθούν με αποφασιστικό χαρακτήρα: «Πολύ σημαντικό ζήτημα, προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τα θέματα που έχουν πολύ μεγάλο φόρτο και θα φέρουμε την πρόταση για τις δύο Περιφερειακές Επιτροπές, αποφασιστικού χαρακτήρα, προκειμένου να τις δημιουργήσουμε και να αποφορτίσουμε το ΠΕΣΥ από θέματα που θα μπορούσαν να γίνουν με έναν διαφορετικό ενδεχομένως τρόπο».
Σε άλλο σημείο δεν παρέλειψε να προσθέσει πως θα πρέπει να γίνει και μια εφ’ όλης της ύλης κουβέντα για το θέμα των οικονομικών και την κατάσταση που βρίσκεται η Περιφέρεια, αναφέροντας: «Σημαντικό να γίνει και μια ενημέρωση για την κατάσταση των οικονομικών της Περιφέρειας, να ξέρουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε, τι δυνατότητες έχουμε και τι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό. Ώστε όλοι να ξεκινάμε την ίδια πρόταση και την όποια ιδέα από την ίδια βάση».
Ενδιαφέρον είχαν και τα όσα τόνισε ο κ. Πτωχός σε άλλο ζήτημα, στεκόμενος ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή κατεύθυνση που μπορεί να λάβει η Περιφέρεια και στην αναγκαιότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, πράγματα που δεν έχουν γίνει τόσα… και τόσα χρόνια: «Ως ΠεΣυ είμαστε απολύτως σύμφωνοι με έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Φυσικά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, στην τοπική κοινωνία και αγορά, και σε όλη τη διαχείριση όλων των φυσικών πόρων.
Επί της αρχής οι Στρατηγικές Επενδύσεις είναι μια κλασική διαδικασία. Πρόκειται για μελέτη που βάζει επί της αρχής όλα όσα πρέπει να γίνουν και εξειδικεύονται στη συνέχεια με τις αντίστοιχες ΜΠΕ. Οπότε πάλι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε.
Δυστυχώς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι από τις Περιφέρειες που δεν έχουν χωροταξικό σχεδιασμό, είναι κάτι που έχουμε αρχίσει να το κινούμε για να το έχουμε το συντομότερο δυνατό. Πιστεύουμε πως και αυτό θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα υπόλοιπα και μελετητές και οι δικές μας υπηρεσίες θα προσέξουν τα πάντα ώστε οποιαδήποτε ανάπτυξη να είναι πρωτίστως βιώσιμη και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές ανάγκες της κάθε ενότητας. Είναι θετικό ότι είμαστε θετικοί στην αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας».
Μέσα στην όλη συνεδρίαση τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως το κρίσιμο που έχει ανακύψει με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΜΥΗΣ) εγκατεστημένης ισχύος 0,90MW και των συνοδών έργων οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτού», της εταιρείας «ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α.Ε.» στον ποταμό Νέδα της Δημοτικής Ενότητας Είρας του Δήμου Οιχαλίας, θέμα που έχει ξεσηκώσει σειρά αντιδράσεων και ανακοινώσεων.
Η συζήτηση για το θέμα αυτό αναβλήθηκε και θα υπάρξει, μάλιστα, παρέμβαση, ώστε να μην τρέξει καμία απόφαση μέχρι να γνωμοδοτήσει το Σώμα.
Να σημειωθεί πως οι μειοψηφίες σημείωσαν πως θα πρέπει να σταθεί αρνητικά το Συμβούλιο, με την απόφαση τελικά να λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, προκειμένου, όπως προβλέπεται κατά πάγιο τρόπο, να τεθούν σε γνώση και οι θέσεις και οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και των Δημοτικών Συμβουλίων, και μετά το ΠεΣυ, αφού θα έχει τις επίσημες τοποθετήσεις όλων, να γνωμοδοτήσει.