Μετά τα τρία σοβαρά περιστατικά (πυροβολισμοί στο κέντρο της Μεσσήνης, θανατηφόρο τροχαίο με εγκατάλειψη και πυροβολισμοί με πολεμικό όπλο στο Μαυρομάτι), αποφασίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης της Δευτέρας το θέμα της παραβατικότητας των Ρομά να συζητηθεί, παρουσία, πέραν των δημοτικών συμβούλων, προέδρων Κοινοτήτων και δημοτών, με όσα ειπώθηκαν μόνο θλίψη, ανασφάλεια και απόγνωση να προκαλούν.
Οι παραπάνω κατέληξαν ότι ο Δήμος είναι έρμαιο των Ρομά, που έχουν καταφέρει να κυριαρχούν, κι αυτό που ζητούν είναι, εκτός από μεγαλύτερη αστυνόμευση, αλλαγή των ποινών, καθώς μπορεί η Αστυνομία να συλλαμβάνει τους αδίστακτους Ρομά, αλλά έπειτα από λίγο καιρό, ή και αμέσως, αυτοί είναι ελεύθεροι και επαναλαμβάνουν ανενόχλητοι τις παραβάσεις τους.
Γιώργος Αθανασόπουλος: «Η ανοχή έχει εξαντληθεί»
Το θέμα, λοιπόν, που ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη είχε τίτλο «Συζήτηση για θέματα παραβατικότητας στο Δήμο μας», με το δήμαρχο Μεσσήνης να ξεκινά λέγοντας με στενοχώρια ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν ενταθεί και σε συχνότητα και σε ποιότητα, για αυτό και πρέπει να μπει ένα τέλος όσο είναι εφικτό.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των δημοτών που ζητούν ηρεμία, κάτι δηλαδή αυτονόητο, ενώ πρόσθεσε ότι «η παραβατικότητα στην περιοχή δεν είναι μόνο τα στατιστικά της Αστυνομίας», αφού αρκετά θύματα δε δηλώνουν τα περιστατικά για διάφορους λόγους.
Κατά τον ίδιο, η παραβατικότητα είναι ένα σύνθετο θέμα, αφού έχει να κάνει με την αστυνόμευση και την αυστηροποίηση των ποινών, ενώ υπάρχει ανάγκη για κατασταλτικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει το Σώμα να καταλήξει σε ένα κοινό ψήφισμα, προκειμένου να ζητηθεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να λάβει μέτρα.
Τα μέτρα που ο κ. Αθανασόπουλος πρότεινε είναι η επαναφορά της 30μελούς Ομάδας ΟΠΚΕ, που λειτουργούσε κατασταλτικά στην περιοχή, η προσθήκη δύο δημοτικών αστυνομικών, η σωστή λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και, τέλος, η τοποθέτηση καμερών σε Κοινότητες του Δήμου. Έκανε, δε, γνωστό ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί εννέα σε στρατηγικά σημεία.
Κλείνοντας, σχολίασε ότι είναι εχθρός για την ανάπτυξη του τόπου η παραβατικότητα και ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους. «Δεν πάει άλλο» τόνισε, «με την ανοχή να έχει εξαντληθεί».
Κώστας Γεωργακόπουλος: Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, ξεκίνησε λέγοντας ότι υπάρχει κλιμακούμενη επιδείνωση της παραβατικότητας, κάτι τραγικό, αφού δε συνάδει με την ανάπτυξη. Αυτό που ζήτησε είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, αναρωτήθηκε τι έκανε το προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, ενώ ζήτησε από τον Γιώργο Αθανασόπουλο όσα είπε περί παραβατικότητας να τα πει στον πρωθυπουργό.
Χρήστος Θεοδωρακόπουλος: «Ευθύνη έχουμε και εμείς, τους πληρώνουμε για να μας ψηφίσουν»
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια είχε συζητηθεί ξανά το θέμα στο Συμβούλιο, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι. Ευθύνη, πρόσθεσε, έχει η Πολιτεία που δεν έχει κάνει κάτι για τους Ρομά, ενώ λόγω της παραβατικότητας δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν.
Κατά τον ίδιο, ευθύνη έχουν και όλοι οι υποψήφιοι, τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και στις βουλευτικές εκλογές, αφού πληρώνουν τους Ρομά για την ψήφο τους.
Μιλώντας για το παράνομο εμπόριο που κάνουν οι Ρομά, είπε ότι κάποιοι τους στηρίζουν τόσο για τη διακίνηση των ναρκωτικών και των όπλων όσο και για τη διακίνηση του χαλκού.
Κλείνοντας ανέφερε ότι «αρέσει στους Ρομά να έχουμε το φόβο τους», ενώ πρόσθεσε ότι αν θέλει η Αστυνομία, μπορεί να φροντίσει για την αστυνόμευση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε πρόσφατη επίσκεψη τεσσάρων αγροτών στη ΔΑΟΚ εμφανίστηκαν περιπολικά, ενώ στην κινητοποίηση των 100 αγροτών στην Τρίπολη υπήρχαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει ενίσχυση του ΑΤ Μεσσήνης.
Δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων και δημότες
Έπειτα το λόγο πήραν δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων και δημότες. Μεταξύ αυτών ο Νίκος Ξενόγιαννης ανέφερε ότι οι τοπικοί άρχοντες δεν έχουν δικαίωμα να δώσουν λύση, κι έτσι πρέπει για αυτό να υπάρξει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.
Ο Κώστας Μαλιώτης μίλησε για ελαστικότητα του Συντάγματος, ενώ, όπως υποστήριξε, αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι, δε θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Η Σοφία Γιάνναρη είπε πως πρέπει όλοι να πουν ναι στην αστυνόμευση, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του Σώματος. Για το λόγο αυτό το Σώμα πρέπει να κάνει πράγματα που του αναλογούν, ενώ μίλησε για θέματα ένταξης των Ρομά.
Ο Παναγιώτης Μπεσσής ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πρέπει ενωμένοι να κάνουν προτάσεις.
Ζήτησε, δε, περισσότερη αστυνόμευση, ενώ ομάδες ΟΠΚΕ να μπαίνουν συχνότερα στα γκέτο των Ρομά.
«Είμαστε ένας Δήμος αβοήθητος» είπε η Ελένη Τσέλιου, ενώ έκανε λόγο για τη συνέχεια ενός προβλήματος.
Ο Ηλίας Γεωργόπουλος είπε ότι είναι τραγικό να έχουμε φτάσει στο 2024 και να υπάρχουν ακόμα σκηνίτες. Μιλώντας, δε, για την Αστυνομία, ανέφερε ότι συλλαμβάνει, όπως έκανε και στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά το ζήτημα είναι «πότε αυτός θα δικαστεί, με τους αστυνομικούς να πρέπει τότε να πάνε ως μάρτυρες στο δικαστήριο και έτσι να πρέπει να λείψουν από την υπηρεσία τους».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι η παραβατικότητα έχει πολλές πτυχές, με τον ίδιο να έχει καταγράψει όλα τα περιστατικά, ενώ έκανε λόγο για αρμονική συμβίωση, αφού η παραβατικότητα είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου.
Από την πλευρά του, είπε ότι θα πρέπει να γίνει ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού που αφορά στο θέμα, καθώς και να σταματήσουν να υπάρχουν σκοτεινές περιοχές.
Ο Δημήτρης Αθανασακόπουλος αναφέρθηκε σε πρόβλημα που κλιμακώνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των νόμων είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει. Επίσης, σχολίασε ότι οι ίδιοι οι Ρομά αρνούνται να ενταχθούν σε προγράμματα που τους αφορούν, με μόνη λύση να είναι αυτοί να μορφωθούν, για να αλλάξουν νοοτροπία.
Να αυστηροποιηθούν οι ποινές ζήτησε ο Νίκος Χριστοφιλόπουλος, καλώντας το δήμαρχο Μεσσήνης, όταν συναντηθεί με τους αρμοδίους, να το ζητήσει.
Μια σημαντική παρέμβαση στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αυτή του προέδρου του Μαυροματίου Κυριάκου Πατρινού, καθώς ουσιαστικά αποτέλεσε την αφορμή για να έρθει προς συζήτηση το θέμα της παραβατικότητας.
Μιλώντας για την περιοχή του, έκανε λόγο για συνεχείς κλοπές, αυτοκίνητα που αναπτύσσουν ιλιγγιώδη ταχύτητα και ρευματοκλοπές, με τους Ρομά τελικά να κάνουν ό,τι θέλουν. Ζήτησε, λοιπόν, το θέμα να προβληθεί έντονα και το Σώμα να είναι ενωμένο για να βρεθεί λύση.
Ο πρόεδρος της Πιπερίτσας, Δημήτρης Δημητρούλιας, ο οποίος στο παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο μετά το θάνατο Ρομά, ανέφερε ότι τότε οι περιπολίες είχαν αποτέλεσμα, για να προσθέσει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, ακόμα και στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. «Τα παιδιά φοβούνται να κυκλοφορήσουν, αφού δέχονται ακόμα και μπούλινγκ από τους Ρομά» σχολίασε.
Ο πρόεδρος του Τρικόρφου, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η δικαιοσύνη και όχι η Αστυνομία, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι Ρομά κλέβουν ελεύθερα νερό, ρεύμα, και τρέχουν με τα αυτοκίνητά τους.
Κλείνοντας είπε ότι όταν σκοτώθηκε ο Ρομά στην Πιπερίτσα, 200 ομόφυλοί του έκλεισαν το δρόμο και προκάλεσαν επεισόδια, ενώ στο θανατηφόρο τροχαίο με την εγκατάλειψη δεν έγινε τίποτα.
Ο Γιάννης Λεντούδης από την Κοινότητα Βλάση ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ρόλο επικουρικό, με το πρόβλημα να είναι υπαρκτό, αλλά να χρειάζεται παρέμβαση του κράτους.
Τελευταίος πήρε το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Θεοδωρακόπουλος, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε κάνει τίποτα για το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις και οι θέσεις των παρευρισκομένων, αποφασίστηκε να συνταχθεί τις επόμενες μέρες ψήφισμα από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, το οποίο θα περιγράφει την κατάσταση και τα προβλήματα με τους Ρομά και εν συνεχεία να παραδοθεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στους άλλους αρμοδίους, ζητώντας να βρεθεί λύση.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση