«Ωχ κι εσείς; Περαστικά!»
Σε έξαρση είναι τις τελευταίες μέρες οι ιώσεις, με αρκετό κόσμο να νοσεί είτε από κορωνοϊό, είτε από κοξάκι, είτε από στρεπτόκοκκο. Έτσι είναι πλέον σύνηθες στα γιορτινά τηλεφωνήματα να ακούγονται τα εξής: -Χρόνια πολλά! -Ωχ περαστικά! – Κι εμείς εδώ…
Επίσης σύνηθες είναι εκατοντάδες κόσμου να σπεύδει είτε σε μικροβιολογικά κέντρα, είτε σε φαρμακεία, είτε στα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί Rapid Test και να υποβάλλεται σε έλεγχο.
Το ανησυχητικό, βέβαια, αυτή τη φορά, κυρίως με τον κορωνοϊό, είναι ότι μπορεί κάποιος να έχει συμπτώματα, άρα και να νοσεί, όμως τα τεστ στα οποία υποβάλλεται τις πρώτες μέρες να είναι αρνητικά, κι έτσι να συνεχίζει κανονικά τις συναναστροφές του με κόσμο και άθελά του να μεταδίδει.
Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του, με τις εισαγωγές να είναι δεκάδες, ενώ να σημειωθεί ότι χθες (το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 30 Δεκεμβρίου) στο Νοσοκομείο Καλαμάτας νοσηλεύονταν 28 ασθενείς. Συνολικά στις Παθολογικές Κλινικές του οι ασθενείς φθάνουν τους 70.
Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τους προέδρους του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, τη διοικήτρια του Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και το διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και τις εκτιμήσεις για το πώς αυτή θα εξελιχθεί.
Δημήτρης Τζωρτζίνης: «Πρέπει να σεβόμαστε και τους άλλους»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρη Τζωρτζίνη, υπάρχει έξαρση του κορωνοϊού αυτές τις μέρες και έτσι γίνεται συζήτηση σε κάποιους χώρους (γηροκομεία, νοσοκομεία κ.λπ.) να επανέλθει η μάσκα. Η έξαρση, εξήγησε, οφείλεται στον καιρό, στο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, αλλά και στην έλλειψη μέτρων. Επίσης, σημείωσε πως μπορεί να έχουν διπλασιαστεί οι θάνατοι από κορωνοϊό, αλλά αφορούν ανθρώπους που έχουν επιβαρυμένο ιστορικό. Πρακτικά ο Covid δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, καθώς είναι σαν γρίπη, όπως σχολίασε ο κ. Τζωρτζίνης, αλλά ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται προσοχή, αφού όλοι στο περιβάλλον μας έχουμε κάποιον με επιβαρυμένο ιστορικό ή που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. «Αυτός κινδυνεύει δυνητικά από τον Covid, άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να σεβόμαστε, όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας» παρατήρησε.
Εκτός από τον κορωνοϊό, το υπόλοιπο κοκτέιλ ιώσεων πάντα παρουσιαζόταν σε τέτοιους περιόδους, είπε ακόμη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας, αφού στις μεταβατικές περιόδους οι ιώσεις κάνουν πάρτυ!
Κλείνοντας, ζήτησε από τον κόσμο να προσέχει και να σέβεται και τους άλλους.
Νίκος Ματθιόπουλος: «Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων, με το κοκτέιλ ιώσεων να είναι εδώ»
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας,Νίκος Ματθιόπουλος, δήλωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ένα κοκτέιλ ιώσεων, με κορωνοϊό, κοξάκι και στρεπτόκοκκο, που προσβάλλει ειδικά τα μικρά παιδιά.
Κατά τον κ. Ματθιόπουλο, υπάρχει γενικότερα επάρκεια φάρμακων, εκτός από κάποια εισπνεόμενα παιδιατρικά που δεν υπάρχουν, ενώ παρατήρησε ότι σημειώνεται μια δυσλειτουργία στα αντιβιοτικά με αμοξυκιλλίνη.
Εκτίμησε, μάλιστα, ότι για το επόμενο διάστημα θα μπλοκαριστεί το Νοσοκομείο Καλαμάτας με εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, αφού αυτές έχουν αυξηθεί πανελλαδικά.
Αντιικά φάρμακα, όπως είπε, υπάρχουν για περιπτώσεις H1N1. Επίσης, υπάρχουν στη φαρέτρα των φαρμακειών αρκετά φάρμακα για το στρεπτόκοκκο, ενώ πρόσθεσε ότι ο φαρμακευτικός κόσμος παρατηρεί προσεκτικά την όλη έξαρση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίμεναν τη συγκεκριμένη έξαρση μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά τελικά ξεκίνησε 15 μέρες νωρίτερα, ενώ κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τους κανόνες υγιεινής: μάσκα, πλύσιμο χεριών, αποτροπή των παιδιών σε συνωστισμό, προσοχή στις ευάλωτες ομάδες «και όλα θα πάνε καλά».
Παράλληλα, συνέστησε στον κόσμο να προσέξει λίγο τη διατροφή του και να προσθέσει σε αυτήν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό.
Μιλώντας για το αντιγριπικό εμβόλιο, είπε ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο πικ των ιώσεων, αλλά είναι θετικό για τον κόσμο ότι προλαβαίνει να το κάνει, έστω και τώρα, καλώντας να εμβολιαστούν, αφού η περίοδος της γρίπης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
Ειδικότερα, κάλεσε ευάλωτες ομάδες, φροντιστές, αλλά άτομα που διαβιούν με ηλικιωμένους να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Τέλος, σχετικά με όσους αποφασίζουν μόνοι τους να πάρουν φάρμακα, ανέφερε ότι είναι λανθασμένη η χορήγηση από το φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή. Περιπτώσεις, δε, ασθενών που ζητούν από τους γιατρούς να τους γράψουν κάποιο φάρμακο είναι κάτι θανατηφόρο, σύμφωνα με τον κ. Ματθιόπουλο, αφού τα μικρόβια και τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να παίρνει αντιβίωση αν δε συντρέχει λόγος.
Ελένη Αλειφέρη: «Υπάρχει μεγάλη πίεση»
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας είπε ότι νοσηλεύονται 28 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ στις παθολογικές οι ασθενείς φτάνουν τους 70 και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.
Όπως σημείωσε, υπάρχει μεγάλη πίεση στο νοσοκομείο, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες τα πράγματα θα είναι χειρότερα, αφού οι ασθενείς που θα χρειαστούν βοήθεια θα είναι περισσότεροι.
Γιώργος Λαφαζάνος: «Ένα στα τέσσερα τεστ είναι θετικά»
Με τη σειρά του, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Γιώργος Λαφαζάνος, ανέφερε ότι υπάρχει έξαρση των ιώσεων και ειδικά των ατόμων που προσβάλλονται από κορωνοϊό, με τα αποτελέσματα των τεστ να δείχνουν ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα είναι θετικό.
Αυτό που ο φοβάται ο κ. Λαφαζάνος είναι να μην υπάρξουν πολλά περιστατικά με το «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού, κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον, αφού για τη γρίπη είναι νωρίς ακόμα.
Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, αφού στο Κέντρο Υγείας λειτουργεί το Εμβολιαστικό Κέντρο, δήλωσε ευχαριστημένος, αφού σχεδόν συμπληρώνονται τα διαθέσιμα ραντεβού τις μέρες που γίνονται εμβόλια.
Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να προσέχει και σε περιπτώσεις συγχρωτισμού, να φορά μάσα.
Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για μάσκα και εμβολιασμό
Μετά τα τελευταία δεδομένα ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα συστήνει τα εξής:
1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
4. Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από το γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση