Κατερίνα Τσιγκάνου: Ανάγκη ουσιαστικής αντιπολίτευσης και συλλογικής διεκδίκησης

Κατερίνα Τσιγκάνου:    Ανάγκη ουσιαστικής αντιπολίτευσης  και συλλογικής διεκδίκησης

Με την αρχή της νέας χρονιάς και την έναρξη των καθηκόντων μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, εύχομαι στην παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, στους ψηφοφόρους μας που με τίμησαν με την ψήφο τους, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλους τους κατοίκους και τους εργαζομένους στην Τριφυλία, μια καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία!

Από τη θέση μου, ως δημοτική σύμβουλος, θα εργαστώ μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συμβάλω να βρίσκονται λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους συνδημότες μας.

Έγινε η πρώτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, 4/1/24, με μοναδικά θέματα:

α) Εκλογή προεδρείου και

β)  Εκλογή μελών Δημοτικής Επιτροπής

-Το προεδρείο είναι θέση που αποδίδεται μόνον στους τρεις πρώτους συνδυασμούς και όχι αναλογικά, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Έτσι, η εκπροσώπηση δεν είναι αντιπροσωπευτική και η παράταξή μας δεν εκπροσωπείται σε αυτό το όργανο. Ψήφισα λευκό. Η λευκή ψήφος εδώ δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά εκφράζει την πολιτική μας θέση.

-Η Δημοτική Επιτροπή θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβρη, με το Ν. 5056/23. Είναι υπερόργανο με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Συγχωνεύονται στη Δημοτική Επιτροπή οι λειτουργίες των προηγούμενων επιτροπών του Δήμου, της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Επιπλέον, η Δημοτική Επιτροπή αποφασίζει και για πολλά ακόμα σοβαρά ζητήματα, υποβαθμίζοντας κι άλλο τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτή την επιτροπή την απόλυτη πλειοψηφία έχει η παράταξη του δημάρχου, δεν έχουν τη δυνατότητα όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εκπροσωπηθούν, μιας και η αντιπολίτευση εκπροσωπείται με μόνον δύο θέσεις.

Είναι θεσμός αντιδημοκρατικός, διότι δεν είναι αντιπροσωπευτικός. Γι’ αυτό ψήφισα λευκό. Με τη ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου θα συμμετέχω ως παρατηρήτρια, λαμβάνοντας τις εισηγήσεις, με δικαίωμα λόγου.

Σύμφωνα και με το σχολιασμό του δημάρχου, θα είναι πιο δυσοίωνες οι προβλέψεις για την πενταετία λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Αναδεικνύεται η ανάγκη ουσιαστικής αντιπολίτευσης και συλλογικής διεκδίκησης.

Κατερίνα Τσιγκάνου  
Δημοτική σύμβουλος, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης