Για νίκη των δικηγόρων της Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσηνίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, αφού διαβεβαίωσε τα μέλη του ότι παραμένει το Εφετείο Καλαμάτας, ενώ αναβαθμίζεται το Ειρηνοδικείο Πύλου.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Μαργέλης ξεκίνησε λέγοντας τα εξής: «Το Εφετείο Καλαμάτας παραμένει, ενώ ο δικαστικός σχηματισμός στην Πύλο, όχι μόνο παραμένει, αλλά αναβαθμίζεται από Ειρηνοδικείο σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο ή σε Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Στην Πύλο θα εκδικάζονται πλέον υποθέσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, υποθέσεις Μονομελούς Πρωτοδικείου και θα υπάρχει πρόεδρος Υπηρεσίας. Το δε Πρωτοδικείο Σπάρτης μεταφέρεται στο Εφετείο Καλαμάτας».
Κατά τον κ. Μαργέλη, για τα παραπάνω υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού και του υφυπουργού Δικαιοσύνης, δέσμευση που, όπως υποστήριξε, έγινε ενώπιόν του και παρουσία των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Σπάρτης και Γυθείου, βουλευτών της Λακωνίας, του δημάρχου Σπάρτης, καθώς και του Επιμελητηρίου Λακωνίας.
Στη συνέχεια ο κ. Μαργέλης ενημέρωσε τους δικηγόρους για το τι προηγήθηκε μέχρι να αναληφθεί η δέσμευση για την οποία μίλησε, ενώ ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την επίτευξή της.
Συνέχιση των κινητοποιήσεων
Στο μεταξύ, συνέχιση των κινητοποιήσεων από 11 έως και 19 Ιανουαρίου αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας την περασμένη Παρασκευή, κατόπιν της από 4/1 αποφάσεως της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δικηγορικός: «Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας παρευρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προωθούμενες παρεμβάσεις του υπουργείου στη διαδικασία της απονομής της Δικαιοσύνης.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θεωρεί θετική την εξαγγελία μεταφοράς δικαστικής ύλης στους δικηγόρους και την άμεση σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων και αναμένει την άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών και δεσμεύσεων του υπουργού.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Για το δικαστικό χάρτη της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην κατάργηση οποιουδήποτε Εφετείου ή Πρωτοδικείου της χώρας, όπως λειτουργούν μέχρι σήμερα, ως προς τη συγχώνευση δε των Ειρηνοδικείων θεωρεί ότι απαιτείται ένας ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματική και ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, δε νοείται λειτουργία υφιστάμενου σήμερα Πρωτοδικείου χωρίς τη λειτουργία Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, πολυμελών συνθέσεων και ΜΟΔ.
Πέραν των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας επισημαίνει ότι διαχρονικές διεκδικήσεις του δικηγορικού σώματος δεν έχουν ικανοποιηθεί, όπως το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες, η επέκταση απαλλαγής από τον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ- η μόνη μνημονιακή υποχρέωση που δεν υλοποιήθηκε- και η κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του πολυμελούς Πρωτοδικείου, ενώ παραμένει υφιστάμενη η απορρύθμιση των δικηγορικών αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, τα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες, η απαξίωση των αμοιβών εμμίσθων δικηγόρων και η μη επαναρτίωση του λογαριασμού του ΟΑΕΔ. Επιπρόσθετα, ουδεμία μέριμνα έχει επέλθει για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.
Κατόπιν αυτών, αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων διεκδικώντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του δικηγορικού κλάδου και συγκεκριμένα:
Οικονομικά θέματα: 1. Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια. 2. Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. 3. Τη μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ. 4. Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. 5. Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης. 6. Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ. 7. Την αύξηση των αμοιβών των έμμισθων δικηγόρων του Δημοσίου. 8. Την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας:Τη ριζική αναμόρφωση του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ολομέλειας.
Δικαστικός χάρτης: Τη διατήρηση των υφιστάμενων Πρωτοδικείων και Εφετείων της χώρας, ως έχουν σήμερα.
Εταιρείες διαχείρισης Απαιτήσεων- Funds -Τράπεζες- Ευάλωτοι δανειολήπτες- Προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών: Εφαρμογή Κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρείες. Άρση καταχρηστικών συμπεριφορών. Σεβασμός των δικηγόρων και δανειοληπτών. Άρση του ακατάσχετου των funds και του 10% της προκαταβολής για την αναστολή πλειστηριασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε:
1. Την αποχή των δικηγόρων της Καλαμάτας από 11 έως και την 19/1/2024:
-Από όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα
-Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, τραπεζών και funds
-Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ
2. Την παράταση της αποχής των μελών του από δίκες του άρθρου 187 ΠΚ μέχρι 31/1/2024, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, και την αναστολή της, όταν και εφόσον ψηφιστεί η κατατεθειμένη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων
3. Την αναστολή της αποχής των μελών τους από δίκες Νομικής Βοήθειας, σε αναμονή της ψήφισης της εξαγγελθείσας διάταξης για την εκκαθάριση και πληρωμή όλων των οφειλόμενων αποζημιώσεων.
Ως πλαίσιο αποχής προτείνεται το ακόλουθο:
Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
-Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών
-Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα έξι (6) έτη στον α’ και επτά (7) έτη στο β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαπέντε (15) έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) έτη στο β’ βαθμό
-Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης
-Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
-Σε αυτόφωρα και συνοδείες».
Π.Μπ.