Κυπαρισσία: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Α. Αργυρίου «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Διαδρομές προς το όνειρο»

Κυπαρισσία: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Α. Αργυρίου «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Διαδρομές προς το όνειρο»

Το βιβλίο «Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Διαδρομές προς το όνειρο» του κλινικού εμβρυολόγου, Αναστάσιου Αργυρίου, θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, στις 5.00 το απόγευμα, στο καφέ – εστιατόριο “Εν Πλω” στην παραλία Κυπαρισσίας.

Την παρουσίαση διοργανώνουν οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, o συγγραφέας Αναστάσιος Αργυρίου και η ψυχολόγος Γεωργία Θεοδωροπούλου, ενώ θα μιλήσουν ο βιολόγος Αναπαραγωγής Γιώργος Λυμπερόπουλος και ο συγγραφέας. Θα συντονίσει η ψυχολόγος, αθλητικός ψυχολόγος, Γεωργία Θεοδωροπούλου.

Το εν λόγω βιβλίο παρουσιάζει την έναρξη και το χτίσιμο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ως αυτόνομης επιστήμης που συνομιλεί με τις όμορες ιατρικές ειδικότητες, μέσα από την αυτοβιογραφία ενός επιστήμονα ταγμένου σε ένα καθήκον που απαιτεί ταυτόχρονα επιστημονική συγκρότηση και ηθικό άξονα: εκείνο της γέννησης ανθρώπων.

Όπως σημειώνεται: «Οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στους τομείς της βιολογίας, της ιατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας ανέδειξαν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ένα πεδίο με ιδιαίτερη διεισδυτικότητα στον κοινωνικό ιστό, προτείνοντας λύσεις ανεκτίμητης αξίας σε ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο: τη δυσκολία του να νιώσει το μονάκριβο δώρο της φύσης, να νιώσει γονιός. Παράλληλα, όμως, οι μέθοδοι αυτές εγείρουν ενστάσεις και ηθικά διλήμματα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και με τη διατάραξη της παραδοσιακής οικογενειακής δομής, δημιουργώντας νέες εναλλακτικές μορφές οικογένειας. Οι επιφυλάξεις αυτές εντοπίζονται στους προβληματισμούς των βιολόγων, των γιατρών, των νομικών, των εκκλησιαστικών φορέων, καθώς και των φιλοσόφων και κοινωνιολόγων, με σκοπό την αναζήτηση ισορροπιών μεταξύ του συλλογικού και του ατομικού συμφέροντος.

Στην Ελλάδα του σήμερα, η θέσπιση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου οριοθέτησε την παρέμβαση του επιστήμονα στην αλυσίδα των εκφάνσεων της ανθρώπινης φύσης, με βασικό γνώμονα την υγεία και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια του παιδιού που θα αντικρίσει τον κόσμο μας χάρη στη βοήθεια της επιστήμης.

Η ανιδιοτελής και ατέρμονη προσφορά και αφοσίωση σε ένα σκοπό χρειάζονται, άραγε, την ύπαρξη ενός ανάλογου θεσμικού πλαισίου;

Η απάντηση βρίσκεται στα απόκρυφα μονοπάτια της συνείδησης του καθενός». 

Η.Γ.