Οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού που πρέπει να καλύψει είναι τεράστιες, οι δυνατότητες του Νοσοκομείου Καλαμάτας σε υποδομές και εξοπλισμό μεγάλες, αλλά οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό απέραντες. Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος πολίτης της Μεσσηνίας που δεν αντέχει οικονομικά να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας, να αισθάνεται πως μόνο η τύχη μπορεί να τον βοηθήσει…
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν κενά, τα οποία μοιάζουν να μην έχουν πάτο: υπερφορτωμένα εξωτερικά ιατρεία όπου για να βρεις ραντεβού πρέπει να περάσουν μήνες, κλινικές για τις οποίες οι ίδιοι οι γιατροί έχουν επανειλημμένως βαρέσει καμπανάκι ότι λειτουργούν επί μήνες πέραν των ορίων τους και είναι λίγο πριν από την ολική κατάρρευση, το Ογκολογικό Τμήμα δεν μπορεί να δεχτεί νέους ασθενείς ούτε να κάνει επαναξιολόγηση υπαρχόντων, το Αιμοδυναμικό δε λειτουργεί καθημερινά και τα «εμφράγματα» μπορούν να συμβούν μόνο με… ραντεβού. Αυτά κι άλλα τόσα συνθέτουν ένα σκηνικό ανασφάλειας για τον τομέα της υγείας στη Μεσσηνία, με το υπουργείο Υγείας να κοιτάει το… δέντρο.
Εξηγήσεις για όλα αυτά ζητήσαμε από τη διοικήτρια του νοσοκομείου, Ελένη Αλειφέρη.
Ογκολογικό και Αιμοδυναμικό
Από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς αυτή την περίοδο είναι η μη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος. Λόγω έκτακτης απουσίας της μίας και μοναδικής ογκολόγου, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στο τμήμα, το Ογκολογικό δεν είναι σε πλήρη λειτουργία από πριν τις γιορτές. Εξυπηρετούνται μόνο ασθενείς που είχαν ξεκινήσει θεραπείες, ενώ το τμήμα δεν μπορεί να δεχτεί νέους ασθενείς ούτε να κάνει επαναξιολόγηση κατάστασης ασθενών. Έτσι, οι καρκινοπαθείς είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται είτε στην Τρίπολη, είτε στην Αθήνα, είτε σε ιδιώτες ογκολόγους.
Για το θέμα του Ογκολογικού Τμήματος, η κα Αλειφέρη σημείωσε ότι εδώ και δύο χρόνια έχει κάνει τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου για δεύτερη θέση ογκολόγου. Δύο φορές, όμως, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και τις δύο φορές ήταν άγονος. Επίσης, όπως είπε η κα Αλειφέρη, έχει απευθυνθεί στην Ογκολογική Εταιρεία, αλλά και σε γιατρούς που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία, αλλά δυστυχώς δεν έχει βρεθεί λύση. Η δε 6η ΥΠΕ αντιμετωπίζει προβλήματα με εξεύρεση ογκολόγων και σε άλλα νοσοκομεία.
Η διοικήτρια του νοσοκομείου εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προσπάθειες που κάνει για συνεργασία με ιδιώτες ογκολόγους.
Άλλη μεγάλη πληγή είναι το Αιμοδυναμικό του νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί λίγες φορές την εβδομάδα, ενώ τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται στην Αθήνα ή στο Παναρκαδικό της Τρίπολης.
Θα είχε πράγματι ενδιαφέρον η σύγκριση στοιχείων για τα καρδιολογικά περιστατικά στο νοσοκομείο, όταν το Αιμοδυναμικό ήταν στελεχωμένο και λειτουργούσε καθημερινά, με το σήμερα.
Ραντεβού με το σταγονόμετρο
Το ντόμινο των σοβαρών ελλείψεων παρασέρνει και τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, τα οποία αναζητούν πολλοί άνθρωποι, αλλά ραντεβού δε βρίσκουν.
Κάνοντας οι ίδιοι αναζήτηση για να κλείσουμε ραντεβού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σε κάποια από τις ειδικότητες, διαπιστώσαμε αυτό που μας περιγράφουν καθημερινά πολίτες.
Για τις ειδικότητες του οφθαλμιάτρου, του γαστρεντερελόγου, του ογκολόγου και του οδοντιάτρου, δεν υπάρχει ραντεβού μέχρι και το Μάρτιο. Άγνωστο αν υπάρχουν ραντεβού μετά, καθώς η πλατφόρμα σού επιτρέπει μέχρι αυτό το διάστημα να δεις.
Πάντως, το Οφθαλμολογικό Τμήμα είναι ένα από τα λίγα που έχει ενισχυθεί σημαντικά, όμως η πίεση που δέχεται από περιστατικά είναι τεράστια και ίσως θα μπορούσε να αποφορτισθεί, αν για ορισμένες απλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η συνταγογράφηση γυαλιών, υπήρχε σύσταση να απευθυνθούν οι ασθενείς σε άλλες δημόσιες δομές, όπως τα Κέντρα Υγείας και όχι το νοσοκομείο.
Ραντεβού για πνευμονολόγο, γυναικολόγο και αιματολόγο μπορείς να βρεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από τέλος Ιανουαρίου και μετά, ενώ για ΩΡΛ και καρδιολόγο με δυσκολία βρίσκεις προς το τέλος Ιανουαρίου και έπειτα από Φεβρουάριο.
Ραντεβού με ψυχίατρο μπορείς να κλείσεις από μέσα Φεβρουαρίου και μετά, ενώ άμεσα ραντεβού (για τις επόμενες ημέρες) μπορείς να βρεις για χειρουργό, παιδίατρο, ουρολόγο, ορθοπαιδικό και νευρολόγο.
Κατά την κα Αλειφέρη, οι δυνατότητες του νοσοκομείου είναι συγκεκριμένες και οι ανάγκες μεγάλες, καθώς πρέπει να καλύψει μεγάλο πληθυσμό και, μάλιστα, γερασμένο, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό, όπως είπε, ξεκίνησε και η λειτουργία απογευματινών ιατρείων, τα οποία προβλέπεται να συμπεριλάβουν κι άλλες ειδικότητες γιατρών πέραν αυτών που έχει τώρα.
Της Βίκυς Βετουλάκη