Κάνουν λόγο για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων του δήμου Καλαμάτας
Σε παρέμβαση για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων του Δήμου Καλαμάτας προχώρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας, καλώντας το Δήμο «να απαντήσει αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη στατικότητά τους και να δώσει με υπεύθυνο τρόπο ολοκληρωμένη καταγραφή».
Όπως αναλύεται στη σχετική του ανακοίνωση: «Χρόνο με το χρόνο αποδεικνύεται ότι η πάγια θέση του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας μας, για στελέχωση με μόνιμες θέσεις τους Δήμους από εργατοτεχνίτες, είναι αναγκαία και απαραίτητη. Η θέση μας βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους, που έχουν ρημάξει και αποδεκατίσει πολλές υπηρεσίες (π.χ. Τεχνικές Υπηρεσίες, Επιθεώρηση Εργασίας, ΔΕΥΑΚ κ.ά.)
Ο Δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του προσπαθεί σε όλους τους τομείς να “εξαφανίσει” τα συνεργεία του Δήμου για χατίρι των κατασκευαστικών εταιρειών που αναλαμβάνουν τα έργα και γεμίζουν τις τσέπες τους.
Συνεχίζεται η απαράδεκτη εικόνα των σχολικών κτηρίων του Δήμου μας, τα οποία χρήζουν συντήρησης. Από το να αλλαχθεί μία λάμπα μέχρι να συντηρηθεί ένας τοίχος που έχει υγρασία, όπως και άλλα προβλήματα που δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.
Για να ολοκληρωθεί μια εργασία μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε ολόκληρα χρόνια.
Κι όταν αυτό γίνεται, τις περισσότερες φορές γίνεται από την πίεση των συλλόγων γονέων. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα και τα γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Καλαμάτας.
Πρόσφατα στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας συνέβη το απαράδεκτο γεγονός να σταλεί στους γονείς ολόκληρη λίστα με δεκάδες οικοδομικές εργασίες διαφόρων ειδικοτήτων, καλώντας τους “με την καλή τους διάθεση” να φτιάξουν το σχολείο. Έτσι ο Δήμος μένει έξω από το κάδρο των υποχρεώσεων που έχει και απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ως υπεύθυνος για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων.
Δε φτάνει που ο χρόνος εργασίας στις οικοδομές έχει γίνει λάστιχο και η κούραση με την εντατικοποίηση της δουλειάς τσακίζει τα κορμιά μας, τώρα μας ζητούν να κάνουμε εργασίες στον ελεύθερό μας χρόνο. Αλήθεια, αν γίνει αντίστοιχο κάλεσμα στους καθηγητές να έρχονται και να διαβάζουν τα παιδιά μας ή να τα κρατάνε το απόγευμα “με την καλή τους διάθεση”, θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν, ενώ και οι ίδιοι διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για να ζήσουν με τις οικογένειές τους;
Η αλληλεγγύη και η συνεισφορά μας, να βοηθήσουμε να φτιαχτεί κάτι επειδή το παιδί μας μπορεί να κινδυνεύει, είναι κάτι στο οποίο πάντα πρωτοστατούμε, εμείς και πολλοί άλλοι γονείς. Όμως, σε καμία περίπτωση το φιλότιμό μας δεν πρέπει να θεωρηθεί αδύνατο σημείο, ώστε σε λίγο να αναγκαστούμε να συντηρούμε και να χτίζουμε εμείς τα επόμενα σχολεία για τις επόμενες γενιές.
Αυτή τη χρονική στιγμή, η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει κατακόρυφα και είναι αλήθεια ότι λείπουν εργατικά χέρια. Ολόκληρη η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι εργοδότες δεν πληρώνουν αξιοπρεπή μεροκάματα και γι’ αυτό δεν πάει κάποιος να δουλέψει στην οικοδομή.
Ας κάνει, λοιπόν, ο Δήμος προσλήψεις με αξιοπρεπή μεροκάματα και σταθερές σχέσεις εργασίας (αφού τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ), και θα δούμε μετά αν οι εργατοτεχνίτες δεν πάνε να δουλέψουν ή ότι δε βρίσκουν εργατικά χέρια.
Να αναλάβει ο Δήμος ως υπεύθυνος να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να προστατέψει τα παιδιά μας.
Και μέσα από αυτό το κείμενο ζητάμε από το Δήμο να μας απαντήσει αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη στατικότητα των σχολικών κτηρίων, την κατάσταση σε σοφάδες και ταβάνια. Να μας δώσει με υπεύθυνο τρόπο ολοκληρωμένη καταγραφή. Το να βάψουμε ένα σχολείο δε σημαίνει ότι το συντηρούμε και έτσι μένει γερό.
Εμείς προειδοποιούμε ξανά ότι η ηλικία των περισσότερων σχολικών μονάδων είναι πολύ μεγάλη και αν δε γίνουν οι σωστοί έλεγχοι και οι απαραίτητες συντηρήσεις, θα αντικρίσουμε κι εδώ ό,τι γίνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Σοφάδες και οροφές που βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια παιδιών και εκπαιδευτικών να καταρρέουν.
Ποιος θα βρεθεί υπόλογος σε περίπτωση που κάποιο σοβαρό ατύχημα γίνει στο μέλλον, πράγμα που πολύ φοβόμαστε; Κάτι τέτοιο θα αποτελεί τότε πραγματικό έγκλημα».
-φωτογραφία αρχείου-