Οι «πιέσεις» που δημιουργεί η αιφνιδιαστική και πρωτοφανής απόφασή του στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες
Υποψήφιος στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπως δήλωσε ο ίδιος σε τρία βελγικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για κίνηση άνευ προηγουμένου, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναζητήσουν από τα τέλη Ιουνίου νέο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Αποφάσισα να μετέχω ως υποψήφιος στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2024», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε κοινή συνέντευξή του στις De Standaard, Le Soir και La Libre. Εάν εκλεγεί, δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Εάν εκλεγώ, θα ορκιστώ. Θα μπορώ να ασκώ τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως ότου ορκιστώ μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μέσα Ιουλίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αναμένει έως τότε ότι θα παραμείνω στη θέση μου έως το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου και μετά να αποφασίσει για τον διάδοχό μου», διευκρίνισε. Ο Σαρλ Μισέλ, πάντως, μπορεί να μετέχει ως υποψήφιος στην προεκλογική εκστρατεία, «σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας», αναφέρει η De Standaard.
Η ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ήρθε λίγες ώρες πριν από την πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος του κόμματός του, του φιλελεύθερου βελγικού κόμματος Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR). Στη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορζ Λουίζ Μπουσέζ, θα ξεκαθαρίσει ποιος θα ηγηθεί της λίστας για τις επικείμενες ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, όπου οι Βέλγοι θα ψηφίσουν παράλληλα και για δημοτικές, περιφερειακές, αλλά και εθνικές εκλογές.
Πάντως, η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργεί πίεση στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες να διορίσουν τον διάδοχό του νωρίτερα και πριν από τα μέσα Ιουλίου. Διαφορετικά, τον ρόλο αυτόν θα αναλάβει ο πρωθυπουργός της χώρας που θα πάρει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιούλιο, δηλαδή ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τον πιθανό διάδοχό του είτε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Ιουνίου είτε στο προγραμματισμένο στα τέλη του ίδιου μήνα (27-28), παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου συνήθως είναι πρόσωπο από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν αναδειχθεί βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, και συνήθως αποτελεί μέρος των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για τον διαμοιρασμό των άλλων δύο υψηλών ευρωπαϊκών πόστων, της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου.
Εν τούτοις, σύμφωνα με την Der Standaard o Σαρλ Μισέλ έχει ήδη ενημερώσει κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες για τα σχέδιά του.
Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μετέχει ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές. Οι προκάτοχοί του, Χέρμαν βαν Ρομπέι και Ντόναλντ Τουσκ, είχαν επιλέξει στο τέλος της θητείας τους ο πρώτος να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική και ο δεύτερος να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Τουσκ, μάλιστα, πρόσφατα έγινε εκ νέου πρωθυπουργός της Πολωνίας. Ο Σαρλ Μισέλ θα παρέμενε κανονικά στο πόστο του έως τα τέλη Νοεμβρίου, έως ότου δηλαδή «έκλεινε» ο τρέχων ευρωπαϊκός θεσμικός κύκλος.
Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαρλ Μισέλ δεν ξεκαθάρισε εάν η συμμετοχή του στις ευρωεκλογές σημαίνει πως θα διεκδικήσει να γίνει είτε επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων, που σήμερα αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Κοινοβούλιο, είτε πρόεδρος της Κομισιόν, είτε να αναλάβει τη θέση του σημερινού Βέλγου επιτρόπου, Ντιντιέ Ρέιντερς. Στις επίμονες ερωτήσεις τους, ανέφερε πως δεν υπάρχει λόγος να ρωτούν. «Δεν πάει έτσι. Θέλω να υπηρετήσω όπου μπορώ να είμαι χρήσιμος. Δεν έχω άλλες φιλοδοξίες», είπε χαρακτηριστικά στους τρεις δημοσιογράφους. Επίσης δεν σχολίασε εάν η επιλογή του δημιουργεί νέα δεδομένα για τον Βέλγο επίτροπο Ρέιντερς. «Πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο», ανέφερε, ενώ ήδη είναι γνωστό πως ο σημερινός επίτροπος του Βελγίου θα ήθελε να παραμείνει μέλος του Κολλεγίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται ήδη να ξεκινήσουν να σκέφτονται τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τον Σαρλ Μισέλ, καθώς η προοπτική να αναλάβει αποκλειστικά την προεδρία του Συμβουλίου για έξι μήνες ο Ούγγρος πρωθυπουργός σίγουρα δεν αποτελεί πιθανό σενάριο, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο «μπλόκο» στις αποφάσεις του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία. Το «μπλόκο» αυτό, άλλωστε, οδήγησε στην απόφαση να συγκληθεί εκ νέου έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Φεβρουαρίου.
Με πληροφορίες από την Der Standaard και Politico