Από 2 στα 5 ευρώ το πάγιο
Η τέταρτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς υπήρξαν φωνές, εντάσεις και διαμαρτυρίες λόγω των αλλαγών που θα ισχύσουν στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜ, κίνηση που από πλευράς Δημοτικής Αρχής θεωρείται απαραίτητη για να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΜ, Δημήτρη Λεμπέση, να κάνει μιαν αναδρομή και να ενημερώνει για το πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα στην επιχείρηση. Ειδικότερα το 2015, όπως είπε, όταν η ΔΕΥΑΜ απορρόφησε λόγω του «Καλλικράτη» τους Καποδιστριακούς Δήμους, «κληρονόμησε» και τα προβλήματά τους.
Όπως υποστήριξε, τα βασικά προβλήματα ήταν δύο και είχαν να κάνουν, πρώτον, με τα οικονομικά στοιχεία και, δεύτερον, με την ύδρευση.
Μετά την απορρόφηση, συνέχισε, η επιχείρηση έκανε κινήσεις για να διορθωθεί κατά το δυνατόν η προβληματική κατάσταση, ενώ σήμερα το επίπεδο και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει έχουν αλλάξει.
Το πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ σήμερα έχει να κάνει με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, αφού τα 129 αντλιοστάσια στο παρελθόν κόστιζαν ενεργειακά 500.000 ευρώ, ενώ πλέον το κόστος έχει εκτιναχθεί στα 1.6 εκατομμύρια ευρώ.
Μια λύση που θα μειώσει το κόστος κατά 25%, εξήγησε, είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που θέλει ο Δήμος Μεσσήνης να κατασκευάσει στην Ανδριανή, αλλά αναζητείται χρηματοδότηση.
Ο ίδιος κάλεσε το Σώμα να στηρίξει την επιχείρηση για να σταθεί όρθια, ενώ τόνισε ότι τα λεφτά για το νερό δεν πάνε χαμένα, επαναλαμβάνοντας ότι το οικονομικό πρόβλημα η ΔΕΥΑΜ το «φορτώθηκε» και δεν το δημιούργησε. Επίσης, έκανε γνωστό ότι οι δύο αναπροσαρμογές έχουν ως εξής: αύξηση του παγίου στα πέντε ευρώ, καθώς και στη Δ.Ε. Ανδρούσης το όριο χρήσης 50-120 κυβικά να αυξηθεί στα 50-250 με την ίδια τιμή χρέωσης.
Με τις παραπάνω αλλαγές, υποστήριξε, ότι η ΔΕΥΑΜ θα αυξήσει τα έσοδά της κατά 700.000 ευρώ, με αυτό βέβαια να μην αποτελεί τη λύση, αφού το βασικό ζήτημα είναι η μείωση του κόστους, κάτι που θα επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δήμαρχος Μεσσήνης, θέτοντας στο Σώμα δύο ερωτήματα. Ειδικότερα, τι ΔΕΥΑΜ θέλει ο Δήμος και αν αυτή επιθυμεί να είναι δημοτική.
Κατά τη γνώμη του, η ΔΕΥΑΜ θα πρέπει να είναι ποιοτική και να παραμείνει δημοτική, κάτι που θα επιτευχθεί αν η ισχυροποιηθεί και καταφέρει να σταθεί στα πόδια της.
Για να επιτευχθεί το δεύτερο, σύμφωνα με το δήμαρχο Μεσσήνης, πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες. Μία από αυτές είναι η αναπροσαρμογή των παγίων, αφού η επιχείρηση έχει εξαντλήσει κάθε άλλη προσπάθεια, ενώ έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν διοικητικές αναπροσαρμογές.
Άλλη δράση αφορά στην αύξηση της εισπραξιμότητας, αφού και εκεί υπάρχουν προβλήματα, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι με το νερό δεν μπορεί να παίζει κανείς και ο Δήμος έχει μεγάλη ευθύνη να προσφέρει ποιοτικό νερό.
Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος , ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την άποψη του δημάρχου ότι η ΔΕΥΑΜ πρέπει να μείνει δημοτική. «Νόμιζα ότι τον Καποδίστρια τον σκότωσαν οι Μανιάτες, αλλά τελικά τον σκοτώσατε εσείς» είπε στον Δημήτρη Λεμπέση, αφού ο δεύτερος είχε κατηγορήσει ότι για την κατάσταση της ΔΕΥΑΜ μεγάλη ευθύνη φέρουν οι πρώην Καποδιαστριακοί Δήμοι.
Χαρακτήρισε, δε, ως εύκολη λύση το να κατηγορηθούν οι Δήμοι που από το 2010 εντάχθηκαν στη ΔΕΥΑΜ, ενώ, όπως είπε, είχαν γίνει έργα και πάλεψαν οι τότε Δημοτικές Αρχές για αυτούς.
Μιλώντας για το σήμερα, αναφέρθηκε σε σπατάλες που γίνονται στη χρεοκοπημένη, όπως τη χαρακτήρισε, ΔΕΥΑΜ, με δύο μέλη του Δ.Σ. που ορίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή να πληρώνονται. Επίσης, την κατηγόρησε ότι δεν κατάφερε να εντάξει το φωτοβολταϊκό πάρκο σε κάποια χρηματοδότηση, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή σε θέματα διαχείρισης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει την αύξηση, καθώς είναι ένα ακόμα βάρος στα νοικοκυριά, ενώ ζήτησε να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Κώστας Μαλιώτης, που ήταν ο εισηγητής της παράταξής του, ο οποίος έκανε λόγο για πλεόνασμα στη ΔΕΥΑΜ, αλλά και σπατάλες στην επιχείρηση. Επίσης, υποστήριξε ότι αν γίνει σωστή διαχείριση και λειτουργία, μπορούν να υπάρξουν ακόμα και μειώσεις. Κάλεσε, δε, τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα, αφού εκτίθεται.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους και προέδρους Κοινοτήτων, με το διευθυντή της ΔΕΥΑΜ σε μία από αυτές να απαντά ότι το χρέος προς τη ΔΕΗ ανέρχεται στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα χρέη καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΜ είναι 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με το δήμαρχο Μεσσήνης να υποστηρίζει ότι η ΔΕΥΑΜ δεν είναι χρεοκοπημένη, όπως ακούστηκε στην αίθουσα, ενώ ζήτησε από το Συμβούλιο να το παλέψουν όλοι μαζί και θα τα καταφέρουν.
Ακολούθησε η ψηφοφορία, με τις αναπροσαρμογές να περνούν κατά πλειοψηφία.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση