Μεταφερόμαστε στο μακρινό 2013, όταν ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να δημιουργήσει δημοτικούς λαχανόκηπους, τους οποίους θα παραχωρούσε ελεύθερα σε δημότες.
Ιδέα σίγουρα καλή, τόσο για την πόλη όσο και για τον κόσμο, καθώς θα μπορούσε να καλλιεργεί και να έχει τα δικά του λαχανικά.
Στην ιστοσελίδα, μάλιστα, του Δήμου Καλαμάτας το συγκεκριμένο εγχείρημα περιγράφεται ως εξής:
«Σε πολλά αστικά κέντρα του εξωτερικού, και μάλιστα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, οι Δημοτικές Υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει Κοινοτικούς Λαχανόκηπους (Community Gardens). Η καλλιέργεια των αστικών λαχανόκηπων πραγματοποιείται με τρόπο βιολογικό.
Η δράση έχει παιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο καλλιεργητής μυείται στη διαδικασία της φύτευσης, της καλλιέργειας και παραγωγής, εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει τους οικείους του, αλλά και εισπράττει τους καρπούς της προσπάθειάς του.
Ο Δήμος Καλαμάτας, αφού ανέλαβε τις δαπάνες διαμόρφωσης των δημοτικών οικοπέδων (εκσκαφές και βελτίωση κηποχώματος, περίφραξη χώρου, αρδευτικά δίκτυα άρδευσης, χωροθέτηση τεμαχίων γης), έθεσε πιλοτικά σε λειτουργία δημοτικούς λαχανόκηπους έκτασης περίπου 1,5 στρέμματος στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου και 2,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Δυτικού Κέντρου, σε δημοτικά οικόπεδα.
Στους δημότες παραχωρούνται 50 τετραγωνικά μέτρα, στα οποία θα καλλιεργούν λαχανικά βιολογικής γεωργίας. Ο Δήμος θα παρέχει και την αναγκαία τεχνογνωσία με ειδικά σεμινάρια σε όσους αναλαμβάνουν για πρώτη φορά να καλλιεργήσουν λαχανικά».
Η συγκεκριμένη δημοσίευση έκλεινε με τον κανονισμό λειτουργίας που θα έπρεπε να ισχύει για την ομαλή λειτουργία των λαχανόκηπων.
Μάλιστα, υπάρχει (;) και Δημοτική Επιτροπή Λαχανόκηπου.
Επιστρέφοντας τώρα στο 2024 και βλέποντας (όπως και στο παρελθόν είχαμε δει και δημοσιεύσει σχετικά άρθρα) την κατάσταση που επικρατεί στους δημοτικούς λαχανόκηπους της πόλης, φαίνεται πως το εγχείρημα στο μεγαλύτερο ποσοστό του έχει αποτύχει. Δυστυχώς, κάποιοι από τους δικαιούχους δε σέβονται τους κανόνες που είχαν κάποτε υπογράψει. Έτσι, αν κάποιος βρεθεί στους λαχανόκηπους τόσο του Ανατολικού Κέντρου όσο και του Δυτικού Κέντρου θα δει εντός από καρέκλες και καναπέδες μέχρι χαλιά και κούκλες καταστημάτων!
Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι συγκεκριμένοι λαχανόκηποι, αφού προσφέρουν σε κάποιους δημότες, αλλά θα πρέπει, έστω και έπειτα από χρόνια, να εφαρμοστούν οι κανόνες, η αρμόδια επιτροπή να κάνει ελέγχους και να μπει μια τάξη, κάτι που θέλουν, άλλωστε, και αυτοί που ήδη καλλιεργούν σωστά σε αυτά τα σημεία.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι όταν είχαμε θέσει το ζήτημα σε αρμόδιο του Δήμου, μας είχε πει ότι πράγματι υφίσταται πρόβλημα και ειδικά για αυτούς στο Ανατολικό Κέντρο, υπήρχε η σκέψη να μεταφερθούν σε άλλο, γειτονικό, δημοτικό χώρο.
Μεταφορά που εμείς θεωρούμε σωστή, αφού είναι παράλογο στο κέντρο ενός πάρκου, όπως αυτού της Τέντας, να υπάρχει λαχανόκηπος… εκτός αν είναι λαχανόκηπος – πρότυπο, κάτι που σίγουρα δε ισχύει τώρα…
Π.Μπ.