Μπήκαν με τα τρακτέρ στην Καλαμάτα και αποφασίζουν σήμερα για νέες κινητοποιήσεις
Χθες στις 12.00 το μεσημέρι έφτασαν στον πεζόδρομο της Αριστομένους τα πρώτα τρακτέρ αγροτών, με την πομπή να είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν φτάσει στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη στάση έγινε σε κατάστημα τράπεζας, όπου πέταξαν πατάτες και σανό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για περίπτωση κατάσχεσης κατοικίας.
Στη συνέχεια τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα εισήλθαν στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, όπου παρέμειναν για μια ώρα, ενώ οι συγκεντρωμένοι από όλη τη Μεσσηνία αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλλά και μελισσοκόμοι, έκαναν γνωστό ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, στήνοντας πλέον μπλόκα, απόφαση που θα εξαρτηθεί από το τι θα αποφασιστεί σήμερα στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Δηλώσεις
Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι όλοι οι σύλλογοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.
Κάλεσε, δε, τους συναδέλφους τους να κατέβουν στους δρόμους, αφού δεν υπάρχει άλλη λύση.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού, Κώστας Αποστολόπουλος, ανέφερε ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αφού αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν τους καλύπτουν, ενώ τα χαρακτήρισε ψίχουλα.
Οι αγρότες, πρόσθεσε, δε θέλουν να ζουν ούτε με ψίχουλα ούτε με επιδόματα, αλλά θέλουν να είναι στις δουλειές τους, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ οι επιδοτήσεις που κόπηκαν να δοθούν στο 100%.
Μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ, ανέφερε ότι οι αγρότες ζητούν ενημέρωση, αλλά κανείς δεν τους απαντά, ενώ πρόσθεσε ότι και οι Ευρωπαίοι αγρότες είναι στο δρόμο, αφού κατάλαβαν τι περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ.
Εκ μέρους του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών ο πρόεδρος Ευάγγελος Κοροβίλας δήλωσε ότι στηρίζουν τον αγώνα, με τα αιτήματα να είναι δίκαια, ενώ θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Διαφορετικά, τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή και θα εγκαταλειφθεί περισσότερο ο αγροτικός τομέας.
Ο Γιώργος Σεντεμέντες, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, ανέφερε ότι τα αιτήματα όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι κοινά, με τους μελισσοκόμους να έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Όμως, όπως τόνισε, τα προβλήματα λύνονται μόνο με αγώνα. Δήλωσε, δε, ότι αυτός θα συνεχιστεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ένωσης Κτηνοτρόφων «Τα Κοντοβούνια», Παναγιώτης Βουδούρης, δήλωσε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στο σημείο να μην ξέρουν πόσο έχει το γάλα τους αυτή τη στιγμή. Όλα άλλαξαν, πρόσθεσε, πριν από δύο χρόνια με εμπλοκή των εισαγωγών. Τότε το γάλα έφτανε στα 1,65 ευρώ και τώρα που επιτρέπεται στις μεγάλες εταιρείες να δίνουν αγελαδινό γάλα για τη φέτα και την τοπική σφέλα της Μεσσηνίας, έχει φτάσει στο 1,40.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση