Με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου 2024 (τρέχοντα προγράμματα ΕΣΠΑ για Τουρισμό και ΜΜΕ) το υπουργείο καμώνεται «όλα καλά, όλα ανθηρά» και αγνοεί τις παρατηρήσεις (περί παράτασης) των κοινωνικο-οικονομικών εταίρων, αλλά και τη γενικότερη πραγματικότητα που επηρεάζει την κανονική διαδικασία για την υποβολή όσο γίνεται περισσότερων πολύ καλών αιτήσεων χρηματοδότησης και, εν συνεχεία, την έγκριση των πιο καλών.
Αυτό δεν είναι και το… καλό της ανάπτυξης; Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κανένας που να υποστηρίζει ότι το σημαντικό είναι να κάνουμε προκηρύξεις όπως όπως! Ούτε ότι η ανάπτυξη θα … καθυστερήσει ένα μήνα!
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (15/2/2024)
Την έγκαιρη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στις 2 νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027, «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», για τις 15/5/2024 – από 29/2/2024- ώστε να καταστεί δυνατός ο προγραμματισμός όλων των εμπλεκομένων, προκειμένου να κατατεθούν ώριμα και υλοποιήσιμα επενδυτικά σχέδια, ζητά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση, όπως σημειώναμε και χθες
Επαναλαμβάνουμε, ο κ. Κόλλιας διατύπωσε το συγκεκριμένο αίτημα, έπειτα από ενημέρωση του ΟΕΕ από οικονομολόγους – μελετητές, που είναι μέλη του φορέα, λόγω:
•της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), και της αποκατάστασης του τεχνικού προβλήματος στην άντληση διαλειτουργικών δεδομένων από την ΑΑΔΕ, μία εβδομάδα μετά (και συγκεκριμένα στο τέλος Ιανουαρίου)
•του έντονου προβλήματος στις Υπηρεσίες Δόμησης για την έκδοση Βεβαιώσεων Χρήσης Γης, Οικοδομικών Αδειών ή την ανανέωση αυτών, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των Δράσεων
•της αποχής των συμβολαιογράφων ανά την επικράτεια από 20/11/2023 έως 11/1/2024, αφού δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του προγράμματος, σχετικά με τους τίτλους κυριότητας, που πρέπει να προσκομισθούν για τους τόπους υλοποίησης της επένδυσης
•του τεράστιου φόρτου στα γραφεία, λόγω του περιορισμένου χρονικού περιθωρίου, ώστε οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων να οριστικοποιηθούν άμεσα
•της αδυναμίας των τραπεζών να δώσουν έγκαιρη απάντηση στα αιτήματα δανειοδότησης, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση του οριστικού επιχειρηματικού σχεδίου και, κατά συνέπεια, του οριστικού προϋπολογισμού της επένδυσης
•του ανεπαρκούς χρόνου για να ενημερωθούν οι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης από την ΕΥΔ-ΕΠΑΝΕΚ, προκειμένου με την σειρά τους να ενημερώσουν τους δικαιούχους των προγραμμάτων (Μόλις την τρέχουσα εβδομάδα, 15 μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από τον ΕΦΕΠΑΕ στις μεγάλες πόλεις ανά την επικράτεια).
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόλλιας, «Όλα αυτά καθιστούν εξαιρετικά δυσμενή την ορθή σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης στο χρονικό πλαίσιο που έχει δοθεί. Επιπλέον, συνέπεια του περιορισμένου πραγματικού διαθέσιμου χρόνου θα είναι να κατατεθούν επενδυτικά σχέδια με πρόχειρους και ανυπόστατους προϋπολογισμούς, ενώ δε θα προλάβουν να καταθέσουν προτάσεις υγιείς επενδυτές με βιώσιμα επενδυτικά σχέδια».
ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/2/2024
Σε δηλώσεις του στην οικονομική εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» [Πέμπτη 15/02/2024], μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης σημείωνε:
1. «Κάθε παράταση που δίνουμε καθυστερεί τις επενδύσεις να μπουν στην πραγματική οικονομία».
Ενώ η πληρωμή των προηγούμενων προγραμμάτων που τρέχουν, προχωρά κανονικά; Επενδυτές προγραμμάτων του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2014-2020 και του Περιφερειακού Προγράμματος Πελοποννήσου περιμένουν από τον Οκτώβριο του 2023 ενδιάμεσες πληρωμές υλοποιούμενων επενδύσεων!
Οι αξιολογήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, που διακηρύχθηκε ότι θα ολοκληρώνονται σε 1-2 μήνες, κρατούν ένα χρόνο!
Οι επενδυτές «πνίγονται» και το υπουργείο βιάζεται να μπουν στην πραγματική οικονομία… Βγάλτε τους πρώτα εσείς από τη «θάλασσα της γραφειοκρατίας» και βλέπετε…
2. «(με τις καταθέσεις μέχρι τώρα) έχουν ήδη υπερκαλυφθεί τα ποσά που είναι διαθέσιμα».
Πράγματι; Έχει ήδη –πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης που είναι συγκριτική και ανταγωνιστική- αξιολογήσει τις αιτήσεις; Ξέρει ποιες και πόσες προτάσεις είναι πραγματικά και βαθμολογικά σωστές και εγκρίνονται; Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα αυτή η δήλωση και αξίζει απάντησης!
3. «Είχαν», λέει «οι επενδυτές πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν». Το υπουργείο είχε δώσει εγκαίρως προ-δημοσίευση!
Ναι… Προδημοσίευση – περίληψη, μόλις πέντε σελίδων, τον Οκτώβριο του 2023. Δημοσίευση της Πρόσκλησης (115 σελίδες, χωρίς τα παραρτήματα) το Δεκέμβριο του 2024.
Και μετά δύο απανωτές τροποποιήσεις, που σημαίνει ότι η πρόσκληση είχε προβλήματα, γιατί δεν ήταν «τροποποιήσεις ρουτίνας»…
Οι τροποποιήσεις αφορούσαν: 1. Τη συγκεκριμενοποίηση των περιοχών που λαμβάνουν επιπλέον επιδότηση 10% (τελική επιδότηση 60%), αφού η πρόσκληση άλλα έγραφε και η τροποποίηση άλλα τελικά όρισε και 2. Την άρση της «χαζής» πρόβλεψης de minimis για όριο επιδότησης 200.000 ευρώ και η αύξησή του σε 300.000 ευρώ.
Γιατί; Γιατί μια επένδυση 400.000 ευρώ σε περιοχή με επιδότηση 60% θα έπρεπε να λαμβάνει επιδότηση 240.000 ευρώ, αλλά ο κανονισμός de minimis έκοβε τα 40.000 ευρώ!
4. Οι δηλώσεις είναι δηλώσεις υπουργού που γίνονται προφανώς έπειτα από ενημέρωση υπηρεσιακών παραγόντων; Γιατί εάν ήταν προϊόν ιδίας γνώσης και εμπειρίας, δε θα μπορούσαν καν να εκφραστούν…
Και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και οι Διαχειριστικές δεν ξέρουν τι λένε; Ποιος λέει «ψέματα»;
ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;
•ΔΕΝ καθυστέρησε πράγματι η έναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ);
•ΔΕΝ υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στην άντληση διαλειτουργικών δεδομένων από την ΑΑΔΕ, που αποκαταστάθηκε στο τέλος Ιανουαρίου;
•ΔΕ γνωρίζει το έντονο πρόβλημα στις Υπηρεσίες Δόμησης για την έκδοση Βεβαιώσεων Χρήσης Γης, Οικοδομικών Αδειών ή την ανανέωση αυτών, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των Δράσεων. Το πρόγραμμα ζητάει ως απαραίτητο δικαιολογητικό (σωστά) βεβαίωση χρήσεων γης… Ε, ακόμα και οικοδομική άδεια να έχει βγάλει πριν από ένα χρόνο (που σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί οι χρήσεις γης), για να πάρεις τη βεβαίωση χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα μήνα (και μάλιστα με «πολύ καλό» μηχανικό).
•ΔΕΝ άκουσε για την αποχή των συμβολαιογράφων ανά την επικράτεια από 20/11/2023 έως 11/01/2024, έτσι ώστε να μην μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του προγράμματος, σχετικά με τους τίτλους κυριότητας, που πρέπει να προσκομισθούν για τους τόπους υλοποίησης της επένδυσης;
•ΛΕΕΙ ψέματα του Οικονομικό Επιμελητήριο για τον τεράστιο φόρτο στα γραφεία, λόγω του περιορισμένου χρονικού περιθωρίου, ώστε οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων να οριστικοποιηθούν άμεσα;
•ΔΕΝ άκουσε για την αδυναμία των τραπεζών να δώσουν έγκαιρη απάντηση στα αιτήματα δανειοδότησης, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση του οριστικού επιχειρηματικού σχεδίου και, κατά συνέπεια, του οριστικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
•ΔΕΝ ακούει τις οχλήσεις περί ανεπαρκούς χρόνου για να ενημερωθούν οι ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης από την ΕΥΔ-ΕΠΑΝΕΚ, προκειμένου με την σειρά τους να ενημερώσουν τους δικαιούχους των προγραμμάτων.
•ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ότι μόλις την εβδομάδα αυτή, 15 μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής, ξεκίνησαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις από τον ΕΦΕΠΑΕ στις μεγάλες πόλεις ανά την επικράτεια;
ΜΑΣ… ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΜΕΣΩΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/2/2024)
Το μεσημέρι της Παρασκευής (16/2/2024) πάντα, λίγο μετά τις 12.00, «βαδίζοντας» το παρόν για σελιδοποίηση – πιεστήριο, ενώ η συγγραφή είχε φθάσει εδώ, ανακοινώθηκε (δημοσιεύθηκε επίσημα) ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως και Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 15:00, που φέρει υπογραφή Πέμπτης 15/2/2024!
Άλλα λέγονταν το πρωί της Πέμπτης στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και άλλα υπογράφονταν λίγο αργότερα…
Παράταση, λοιπόν, και για τα δύο προγράμματα (Τουρισμού και ΜΜΕ).
Τα γράφαμε και σε όλα τα προηγούμενα φύλλα μας (τον τελευταίο μήνα) ότι η παράταση είναι αναπόφευκτη για όλους τους παραπάνω λόγους.
Τελικά, στην… Ελλάδα δεν πρέπει να μάθουμε μόνο να τηρούμε τις προθεσμίες, όπως ζήτησε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο αναπληρωτής υπουργός, αλλά και η πολιτική να συνεργάζεται με τους κοινωνικο-οικονομικούς εταίρους, ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ, σε υλοποίηση μιας περισσότερο συμμετοχικής δημοκρατίας.
Αλλά και η «διόρθωση» είναι πολύ σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος