Τρομακτική εμπειρία βίωσε χθες το πρωί στην Κυπαρισσία άνδρας στον οποίο επιτέθηκαν δύο αδέσποτα σκυλιά. Ευτυχώς, χάρις στην ψυχραιμία που επέδειξε αποφεύχθηκαν χειρότερα. Ωστόσο, το συμβάν, όχι απλώς φοβίζει και προβληματίζει κατοίκους, αλλά οφείλει να κινητοποιήσει τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς και τους αρμόδιους και υπεύθυνους της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους.
Το χθεσινό συμβάν σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της που έχει πλακοστρωθεί, με την οδό Δημητρίου Παυλοπούλου, όπου αμέριμνος ο άνδρας περπατούσε ανεβαίνοντας το πλακοστρωμένο τμήμα.
Φθάνοντας στη συμβολή με την οδό Δημ. Παυλοπούλου, από το πουθενά πετάχτηκαν μπροστά του δύο σκυλιά, προφανέστατα αδέσποτα, με επιθετικές διαθέσεις.
Χωρίς, ευτυχώς, να χάσει την ψυχραιμία του και δίχως να κάνει βίαιη κίνηση, ο άνδρας γύρισε και αργά αργά κατηφόρισε στο πλακοστρωμένο τμήμα. Τα δύο σκυλιά τον πήραν στο κατόπι αλυχτώντας και, μάλιστα, ένα από αυτά δάγκωσε το ένα μπατζάκι του παντελονιού του, το οποίο ευτυχώς ήταν σχετικά φαρδύ και έτσι γλίτωσε από ενδεχόμενο δάγκωμα στην κνήμη του ποδιού.
Τι θα είχε συμβεί αν στη θέση του άνδρα που επέδειξε ψυχραιμία ήταν ένα παιδί, μια έγκυος, μια μητέρα με μωρό στην αγκαλιά ή σε καρότσι, ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, κάποιος που θα έχανε την ψυχραιμία του και από φόβο για τη σωματική του ακεραιότητα άρχιζε να τρέχει;
Περίοικοι ισχυρίζονται πως και άλλες φορές σκυλιά στην ίδια περιοχή έχουν κάνει επιθέσεις, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους, άλλοτε είναι δύο σκυλιά και άλλοτε συγκεντρώνεται αγέλη.
Προφανέστατα, για να είναι αδέσποτα τα σκυλιά, η ευθύνη είναι ανθρώπινη, εκείνων που τα εγκαταλείπουν. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι αρμόδιες Αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι Δήμοι εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα.
Ειδικότερα, έχει κριθεί δικαστικά ότι βάσει των άρθρων 105 και 106 Εισ.Ν.Α.Κ και 932 ΑΚ υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Δήμου για περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και διασφάλιση ακίνδυνης χρήσης δημόσιων χώρων από τους δημότες, καθώς και για προστασία της ζωής και υγείας των δημοτών (3022/12ΣτΕ, 932/2008 ΜΔΠΠειρ.).
Αυτό προκύπτει, άλλωστε, και από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με το Ν.3463/2006, αλλά και σύμφωνα με το Ν. 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, πρόγραμμα «Άργος».
Φώτο αρχείου