«Αποσύνδεση της Ν.Μ. Κυπαρισσίας από το Νοσοκομείο Μεσσηνίας»
Την αποσύνδεση της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας από το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και την επαναφορά της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειάς της, ως Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, την ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό, όπως και την αναβάθμισή του, ζήτησαν χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και εκπρόσωποι Αρχών και φορέων της Τριφυλίας, στην κινητοποίηση για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε με συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου.
Αλληλέγγυος στον αγώνα ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέγνωσε επιστολή που συνέταξε και απέστειλε στον υπουργό Υγείας.
Σε αυτή αναγράφεται πως πληροφορήθηκε ότι στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τομέα της Υγείας μελετάται και συζητείται από το υπουργείο η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και τονίζεται: «Θεωρώ πως μια τέτοια ενέργεια είναι εντελώς άστοχος και αδικαιολόγητος. Αδικεί την υπερεξηκονταετή προσφορά του ιδρύματος αυτού εις την Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, ιδρυθέντος δε δια δωρεάς και εν μέρει χρηματοδοτουμένου υπό κληροδοτημάτων, αλλά και αγνοεί τας συγχρόνους ανάγκας περιθάλψεως των κατοίκων της εκτεταμένης περιοχής ολοκλήρου της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου…».
Προστίθεται, δε, ότι την ανεκτίμητη και αναγκαία προσφορά του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας διαπιστώνει κατά τις επισκέψεις του σε αυτό. Επίσης, τη διεπίστωσε και ο ίδιος ως ασθενής προ 14ετίας, οπότε εισήχθη και νοσηλεύθηκε επί δεκαήμερο.
Στην επιστολή του σεβασμιωτάτου προς τον υπουργό Υγείας τονίζεται καταληκτικά πως ενώνει τη φωνή του με τους τοπικούς φορείς και Αρχές, τίθεται αλληλέγγυος στην προσπάθειά τους και υποβάλλει την ολόθυμη παράκλησή του για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ακολούθως η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας “Υγεία”, Ξένια Στρατικοπούλου, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους «που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και είστε σήμερα δίπλα μας, συνοδοιπόροι και όχι θεατές ή ακροατές στην κινητοποίηση που διοργανώσαμε», σημείωσε: «Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε και προπαντός να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στο νοσοκομείο μας (τη δεδομένη στιγμή), καθώς και στις άλλες δομές υγείας στη Μεσσηνία».
Επίσης, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο έργο ενός μεγάλου ανθρώπου, του ευεργέτη Γεωργίου Αλεξόπουλου, ο οποίος με διαθήκη διέθεσε όλη την περιουσία του για την ανέγερση νοσοκομείου στην Κυπαρισσία. «Η μεγάλη ακίνητη περιουσία που άφησε ως κληροδότημα, δωρεά με την υπ’ αρίθμ.485/36 διαθήκη του ο Γεώργιος Αλεξόπουλος, έθεσε ως μοναδικό και απαράβατο όρο να λειτουργεί και να παραμένει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ως νοσοκομείο, δηλαδή ως δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα! Το παράδειγμα του Αλεξόπουλου το ακολούθησαν πολλοί, αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας στην ευρύτερη περιοχή διαχρονικά…», επισήμανε.
Και πρόσθεσε: «Τόσο η Δυτική Μεσσηνία (Δήμοι Πυλίας, Τριφυλίας και τμήμα της Οιχαλίας) όσο και η Νότια Ηλεία (Περιοχή Κρεστένων και Ολυμπίας) εξυπηρετούνται από το ΓΝ Κυπαρισσίας, μια ακτίνα από βορρά προς νότο τουλάχιστον 150 χλμ. Η δυναμικότητα του νοσοκομείου είναι εβδομήντα (70) κλινών, με σαράντα δύο (42) κλίνες Παθολογικού Τομέα και είκοσι οκτώ (28) κλίνες Χειρουργικού Τομέα. Διαθέτει επίσης Μ.Τ.Ν. αποτελούμενη από 14 μηχανήματα.
Αυτό, λοιπόν, το νοσοκομείο κάποιοι κύκλοι θέλουν να το υποβαθμίσουν κι άλλο, και αν είναι εφικτό, γιατί όχι και να μην το εξαφανίσουν από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Με μεθοδικότητα, σχέδιο, και με διάφορα κάθε φορά προσχήματα και αιτιολογικά, αλλάζοντας τη δομή και την λειτουργία του, μεταβάλλουν το χαρακτήρα του σε κάτι υποδεέστερο του αρχικού του ρόλου.
Αν δεν υπήρχε η ρήτρα της διαθήκης, το ΓΝ Κυπαρισσίας θα είχε μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας από το 2012 μονοκονδυλιά.
Η νομική, διοικητική και λειτουργική συγχώνευση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς και η αποψίλωση στις οργανικές θέσεις του προσωπικού στο οργανόγραμμα του νέου ΓΝ Μεσσηνίας, αποτελούμενο πλέον από τις ΝΜ Καλαμάτας και ΝΜ Κυπαρισσίας, επέφεραν τη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση τα τελευταία 12 χρόνια…».
Ακολούθως αναφέρθηκε αναλυτικά στη στελέχωση του νοσοκομείου αλλά και στις μετακινήσεις ιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως και στις ελλείψεις σε προσωπικό, σημειώνοντας την ανάγκη να χαρακτηριστεί ως άγονο και να προσληφθεί προσωπικό, καθώς και να γίνουν μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων.
Επίσης, ανέφερε αναλυτικά τα αιτήματα του Σωματείου καλώντας τον κόσμο να σταθεί δίπλα τους και να δώσουν ηχηρό μήνυμα: «Όχι στην αποδυνάμωση του νοσοκομείου, αλλά στην τροποποίηση του Οργανισμού για τη στελέχωσή του».
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς απηύθυναν: Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας: «Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία και δεν μπορούμε να μετράμε αριθμούς, να λέμε “την πληρότητα”. Και μια ζωή ανθρώπινη να σώσουν είναι ανεκτίμητη…» και προσθέτοντας πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας πρέπει να αποσυνδεθεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Το μέλος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Κώστας Γαλιώτος. Το μέλος της ΠΟΕΔΗΝ, Σωκράτης Σωτηρόπουλος. Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ν.Μ. Κυπαρισσίας και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Χάιδω Παναγιωτοπούλου, εκφράζοντας αλληλεγγύη και συμπαράσταση, καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική και ζητώντας, μεταξύ άλλων, αποσύνδεση του Νοσοκομείου από την Καλαμάτα. Η πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Τριφυλίας (μέλος Ο.Γ.Ε.), Κατερίνα Τσιγκάνου. Μόλις αφίχθη μαζί με τους αντιδημάρχους Σωτήρη Μπακούρο και Μαρία Παναγοπούλου δόθηκε ο λόγος στο δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους σε βάρος κυβέρνησης και πολιτικών που «τα ξεπουλήσανε όλα και δε μας βλέπουν πουθενά». Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ, Κώστας Καπερώνης.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αθανάσιος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας, Ευστράτιος Χρυσαφίδης και η αντιδήμαρχος Δήμητρα Ανδρινοπούλου.
Του Ηλία Γιαννόπουλου