Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης επισκέφτηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου το χωριό της Μάδενας και συγκεκριμένα το Λαογραφικό Μουσείο που έχει δημιουργήσει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού με τη βοήθεια όλων των κατοίκων, ένα μουσείο που ταξιδεύει σε εποχές που τίποτα δεν ήταν αυτονόητο όπως σήμερα.
«Είδαμε και μάθαμε», περιγράφεται, «για αντικείμενα καθημερινής ζωής και εργαλεία για τις αγροτικές εργασίες άγνωστα για τα παιδιά σήμερα. Επίσης, επισκεφθήκαμε το κοινοτικό γραφείο όπου εκεί ζωντανεύει το “αλλοτινό σχολείο” με τα ξύλινα θρανία, τις γραφομηχανές, τα μηχανήματα προβολής ταινιών, φωτογραφίες σχολικής ζωής κ.ά. Όλα εκείνα που μας θυμίζουν τα χρόνια που έφυγαν και που έβαλαν τις βάσεις για το σήμερα.
Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, Μαρία Καραφλόγκα και η ταμίας του πολιτιστικού συλλόγου, Τασία Γιαννέτσου, μας υποδέχτηκαν με χαρά και μαζί τους περιηγηθήκαμε στα υπέροχα μέρη του χωριού, δίνοντάς μας κατά την περιήγηση πληροφορίες για τη ζωή εκείνων των χρόνων, ζωντανεύοντας παράλληλα και τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις. Η χαρά τους ήταν μεγάλη και μας το απέδειξαν έμπρακτα προσφέροντας αναμνηστικά δώρα και χυμούς σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Στην παρέα μας ήταν και ο κύριος Γεώργιος Αποστολόπουλος, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ο οποίος μας μίλησε για το έργο των κατοίκων και την εθελοντική τους δράση. Ο κύριος Δαβέρος, ιδιοκτήτης του καφενείου του χωριού, μας περιποιήθηκε με τα καλούδια του. Τι όμορφο χωριό και τι όμορφοι, φιλόξενοι άνθρωποι! Από όπου κι αν περάσαμε, από όποιο μικρό δρομάκι κι αν διασχίσαμε, οι κάτοικοι έβγαιναν έξω να μας χαιρετήσουν και να μας ευχαριστήσουν για την επίσκεψη, που γέμισε το χωριό τους χαρούμενες παιδικές φωνές.
Νιώσαμε αυτό το χωριό σαν δικό μας χωριό. Οι κάτοικοι μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο κάνουν σπουδαίο έργο και οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε να δούμε και να μάθουμε σπουδαία πράγματα κάνοντας μια επίσκεψη στη Μάδενα. Ήταν ένα μάθημα τοπικής ιστορίας, ένα μάθημα βιωματικό, ένα μάθημα διαφορετικό από τα άλλα, που θα μείνει για πάντα στο μυαλό των μικρών μαθητών μας».