Εγρήγορση για Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων και τοπικές αρμοδιότητες
Αισιοδοξία για διατήρηση της δικαστικής ύλης του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, αλλά και εγρήγορση σχετικά με το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων και τις τοπικές αρμοδιότητες των δικαστικών σχηματισμών, εν όψει της διαβούλευσης του νέου δικαστικού χάρτη, εξέφρασαν ύστερα από συνάντησή τους στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος.
Σε δήλωσή του ο κ. Μαντάς ανέφερε: «Σε συνέχεια της συνεργασίας που έχουμε με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κάναμε σήμερα (σ.σ. χθες) μια συνάντηση, προκειμένου να δούμε τις εξελίξεις ως προς το νέο δικαστικό χάρτη και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση. Άρα, προετοιμαζόμαστε για να δούμε ακριβώς τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει προς τον υπουργό για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, να δούμε σε τι εξέλιξη βρισκόμαστε.
Αυτό που μετέφερα στον πρόεδρο και στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου είναι ότι έχουμε μία πληροφορία, η οποία είναι πρόθεση της κυβέρνησης, έτσι ώστε τα Πρωτοδικεία, τα οποία μετατρέπονται σε περιφερειακά, όπως είναι αυτό της Κυπαρισσίας, να διατηρήσουν πλήρως όλη τη δικαστική ύλη που είχαν έως πρότινος. Αυτό είναι ένα θετικό, καταρχήν, σημάδι. Είναι μια διεκδίκηση που είχαμε, μαζί με τον πρόεδρο, σε συναντήσεις με τον υπουργό. Αυτό δείχνει ότι πλέον το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, ως περιφερειακό, θα παραμείνει ενεργό, τουλάχιστον δικαστικά, στο βαθμό που ήταν και πριν.
Υπάρχουν, όμως, ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε, όπως τι θα γίνει με το προσωπικό, από τη στιγμή που ο νόμος προβλέπει τη μεταφορά των οργανικών εδρών στην Καλαμάτα, τόσο σε δικαστές όσο και σε προσωπικό. Κι εδώ συζητάμε για τις διατάξεις που θα έρθουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το προσωπικό θα παραμείνει εδώ μετά την τροποποίηση και τη λειτουργία του νέου δικαστικού χάρτη, και τι άλλο μπορούμε να βοηθήσουμε σε συζητήσεις, από τη στιγμή που θα μπει στη διαβούλευση, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανό και ενεργό το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε όλοι μας.
Όσον αφορά στο Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, μέσα στο δικαστικό χάρτη έχει περιγραφεί ότι καταργείται. Από εκεί και μετά, εμείς έχουμε όπλα, έχουμε επιχειρήματα, τα οποία θέτουμε υπόψη του υπουργού, κυρίως ως προς τη λειτουργία του, την περιφέρεια την οποία καλύπτει, αλλά και τις μηδενικές σχεδόν δαπάνες που έχει για τη λειτουργία του, γιατί είναι σε χώρο ο οποίος έχει παραχωρηθεί επ’ αόριστον από ιδιώτη, προκειμένου μέχρι και την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου να καταφέρουμε να παραμείνει ενεργό.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε, λοιπόν, όλες τις διαδικασίες και τους τρόπους με τους οποίους θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής».
Από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην 6μηνη καθολική αποχή των μελών του Δ.ΣΚ. και τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε συνέχεια αυτών που είπε ο κ. Μαντάς, αυτό που θέλω να υπογραμμίσω και να συμφωνήσω είναι ότι όντως το γεγονός ότι δέχτηκε το υπουργείο τελικά τις προτάσεις μας να λειτουργήσουν στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, το οποίο θα λέγεται Περιφερειακό ή Παράλληλο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, και Τριμελείς Συνθέσεις, διασφαλίζοντας έτσι την υλική αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής έχει, συν τις πρώτες διασφαλίσεις που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα μας εξασφαλίσει, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο προσδιορισμού των υποθέσεων και αρχειοθέτησής τους, είναι μια θετική εξέλιξη.
Αυτό που συζητήσαμε και είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που μας περιμένουν στο μέλλον, είναι ο κίνδυνος αλλαγής τοπικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Θα πρέπει, δηλαδή, το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να παραμείνει με την υλική αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής έχει. Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι πάρα πολύ θετικό αυτό, αλλά να συνεχίσει να αφορά στις ίδιες διοικητικές περιφέρειες που αφορά σήμερα. Τονίζω ότι το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας επεκτείνεται και εκτός Νομού Μεσσηνίας. Καταλαμβάνει κι ένα κομμάτι του Νομού Ηλείας, που από την εποχή της σύστασής του, δηλαδή πριν από 152 χρόνια, υπάγεται στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας.
Αυτή η δικαστική ύλη και η περιφερειακή διοικητική θα πρέπει να παραμείνουν στην τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου μας. Είναι κάτι που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί και αποτελεί ένα ζητούμενο και μια διεκδίκηση που μαζί παλεύουμε να κερδίσουμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης».