Έκδηλη η αγωνία των εκλεγμένων εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά νομοθετικά θέματα.
Πάντοτε στο τέλος μιας κοινοβουλευτικής περιόδου δουλεύει στο φουλ η νομοθετική μηχανή, αλλά αυτή τη φορά οι ρυθμοί είναι φρενήρεις. Κι αυτό, γιατί πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τα ακροδεξιά κόμματα να αυξάνουν την επιρροή τους στα περισσότερα κράτη μέλη, με αποτέλεσμα να είναι επίφοβη η εικόνα της επόμενης Ευρωβουλής.
Γι’ αυτό οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχει φόβος ο αριθμός των ευρωβουλευτών των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων να είναι τέτοιος ώστε να ελέγχουν τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.
Ένα από τα σοβαρά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη Ευρωβουλή, είναι η στρατιωτική απειλή της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ήπειρο και την παγκόσμια ασφάλεια.
Εάν δεν αντιδράσουμε σωστά ως Ε.Ε., ο επόμενος στόχος θα είμαστε εμείς, ιδίως εάν εκλεγεί ο Τραμπ. Συνεπώς, θα πρέπει, οφείλουμε, να ισχυροποιήσουμε τη συλλογική μας άμυνα, την αμυντική πολιτική, τα κοινά μας σύνορα. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε ως Ε.Ε. την ευθύνη της ασφάλειας της Ευρώπης.
Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τρίτους ή να είμαστε έρμαια των εκλογικών αναμετρήσεων στις ΗΠΑ ή αλλού. Εκτός από τη γλώσσα της διπλωματίας υπάρχει και η γλώσσα της ισχύος.
Αυτή η στροφή σκέψης πρέπει να ενισχυθεί γιατί η ακροδεξιά μαζί με τις αριστεροδεξιές λαϊκίστικες δυνάμεις, αν ενισχυθούν από τις ευρωεκλογές, ως φιλοπουτινικές, θα εμποδίσουν την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας.
Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με ισχυρή ηγεσία, υπό την προϋπόθεση τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα απομονώσουν τις φιλοπουτινικές δυνάμεις.
Εν όψει των ευρωεκλογών, τα κόμματα αντί να συζητούν για θέματα της Ε.Ε., όπως κοινή αμυντική θωράκιση, κοινά σύνορα, κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή αγροτική πολιτική (Κ.Α.Π.), μονοπωλούν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μη έχοντας τίποτα καλύτερο να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία.
Τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας κατάντησαν μικρές επιχειρήσεις διεκπεραίωσης εκλογικών διαδικασιών, με το μυαλό στα κάγκελα ποιος θα έρθει δευτεροτρίτος ή εάν θα μπει στη Βουλή, πολώνοντας το πολιτικό κλίμα.
Αποτέλεσμα, να δημιουργείται εκείνο το κλίμα στον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό ώστε να ξαναδιατάξει το ίδιο γνωστό μέτωπο ακόμα μία φορά.
Με ισχνούς πολιτικούς, με φατριασμούς και αλληλοϋπονομεύσεις, είναι αναμενόμενο να ρηχαίνει η πολιτική παραγωγή σε όλα τα επίπεδα και να αυγατίζουν οι έμποροι της ελπίδας.
Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη