Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του θεσμού του Α’ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης έθεσα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας.
Όλοι πλέον αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών.
Οι Δήμοι θα πρέπει να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, με δεδομένη την εγγύτητα και την αμεσότητα με τον πολίτη, σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά πλάνα, αλλά και την υλοποίηση όσων υπόσχονται στους πολίτες προεκλογικά οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις.
Για να μπορούν, όμως, οι Δήμοι να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν και να υλοποιούν έργα, θα πρέπει να υπάρξουν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα της οικονομικής αυτοτέλειας, που θα οδηγήσει σε ισχυρούς και δυνατούς Δήμους.
Απαιτούνται τολμηρές και σύγχρονες μεταρρυθμίσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα ανεπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι ώστε οι αιρετοί Α’ Βαθμού να ασκούν απερίσπαστα το έργο τους, υλοποιώντας προγραμματικούς στόχους και θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Οι Δήμοι θα πρέπει να ξεφύγουν από μικροέργα, ρουσφέτια και μικροπολιτική. Θα πρέπει να επενδύουν σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα πνοής στρατηγική σημασίας με το βλέμμα στο μέλλον. Είναι αδιανόητο οι συνολικοί πόροι για το τρέχον έτος, βάσει των στοιχείων που μας κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, να ανέρχονται για το Δήμο Καλαμάτας στο ποσό των 25.000.000 ευρώ περίπου, από το σύνολο των προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες που προκύπτει από την οικονομική εξάρτηση των Δήμων από το κεντρικό κράτος είναι η έλλειψη μετρήσεων για την τήρηση δεδομένων και δεικτών βιωσιμότητας.
Όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες φορέων της αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, η οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων από την Κεντρική Διοίκηση φαίνεται να συνδέεται απόλυτα με την καλύτερη επίδοση του δείκτη αποτελεσματικότητας. Δεν είναι λίγες φορές, άλλωστε, που Δημοτικές Αρχές, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν χρήματα, καλύπτουν την ανικανότητα, την αδιαφορία και την αναποτελεσματικότητά τους.
Η γνώμη μου είναι ότι είναι απαράδεκτο ο δήμαρχος και ο κάθε υπεύθυνος αιρετός της Αυτοδιοίκησης να είναι «επαίτης» έξω από τα γραφεία των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να διεκδικεί πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος που έχει παρουσιάσει προεκλογικά στους πολίτες.
Όσο δεν υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια και η κάθε Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο δε γνωρίζουν από την έναρξη της θητείας τους το σύνολο των χρημάτων που πρόκειται να τους διατεθούν από το κεντρικό κράτος, τόσο θα υποβαθμίζεται ο θεσμός και τα πρόσωπα που τον υπηρετούν, αφού η προοπτική και η ανάπτυξη ενός Δήμου θα εξαρτώνται από τις… διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.
Του Σπύρου Χανδρινού,
Δημοτικού συμβούλου Καλαμάτας