Τα ελληνικά πανεπιστήμια που παράγουν τους περισσότερους επιχειρηματίες, CEOs & startup founders

Τα ελληνικά πανεπιστήμια που παράγουν τους περισσότερους επιχειρηματίες, CEOs & startup founders

Στην προτελευταία θέση το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σύμφωνα με έρευνα

Η επιτυχής λειτουργία μιας επιχείρησης, μεταξύ άλλων, συχνά εξαρτάται από το επίπεδο εκπαίδευσης και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία των ιδρυτών της. Η αναζήτηση για το πού σπούδασαν οι μεγαλύτεροι CEOs και ιδρυτές startup στη χώρα μας αναδεικνύει σημαντικές πτυχές του ρόλου της εκπαίδευσης στην επιχειρηματική επιτυχία.

Το Savy.gr (εταιρεία σύγκρισης επαγγελματικών υπηρεσιών στην Ελλάδα) πραγματοποίησε μια έρευνα με στόχο να αναδείξει ποια πανεπιστήμια παρείχαν τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία σε αυτούς τους ανθρώπους, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στις ηγετικές θέσεις που κατέχουν σήμερα.

Το δε Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη λίστα αυτή είναι προτελευταίο με μόλις 1%.

Έρευνα
Για να εντοπιστούν αυτά τα ιδρύματα, το Savy.gr ανέλυσε δεδομένα από το Fortune Greece και συγκεκριμένα τις λίστες 40 under 40 για τα έτη 2013-2022. Κατόπιν συγκέντρωσε πληροφορίες για πάνω από 300 προφίλ Ελλήνων και Ελληνίδων επιχειρηματιών με δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, για να εντοπίσει το ποσοστό των ιδρυτών που έχουν φοιτήσει σε δημόσια κρατικά πανεπιστήμια της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η έρευνα αποκάλυψε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Από τα αποτελέσματα, προέκυψε ότι από τους 346 ιδρυτές επιχειρήσεων που εξετάστηκαν, πάνω από το 52% (180) έχει φοιτήσει σε τουλάχιστον ένα δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 48% (166) έχει φοιτήσει σε κάποιο από τα ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, καθώς αντικατοπτρίζει την εξίσου δυναμική απόδοση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων στην παραγωγή νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και οικονομίας.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 13% από αυτούς που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια έχουν φοιτήσει σε δύο διαφορετικά, ενώ το 2% έχει φοιτήσει σε τρία διαφορετικά ελληνικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τη λίστα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεχωρίζει με ένα εντυπωσιακό 24% στη λίστα των επιχειρηματιών που έχουν φοιτήσει σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 19%, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 13%, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βρίσκεται στην προτελευταία θέση, ενώ τελευταίο είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης.