Με πλήθος παρευρισκόμενων, ομιλητές, εκπροσώπους της τοπικής επιχειρηματικότητας, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και φορείς, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες του φετινού Messinia Forum, υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας.
Με εφαλτήριο την Καλαμάτα, και το Μέγαρο Χορού, όπου πραγματοποιήθηκε το 2ο Messinia Forum το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου, τέθηκαν οι βάσεις για να αναδειχθούν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να φιλοξενηθούν στη Μεσσηνία.
Ταυτόχρονα, δόθηκε το βήμα για να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ της τοπικής επιχειρηματικότητας προς όφελος της ευρύτερης περιοχής: οι 7 θεματικοί κύκλοι που παρουσιάστηκαν από 40 ομιλητές, εκπροσώπους 25 επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και εκπροσώπους 50 επιχειρήσεων πρωτογενούς τομέα, υπογράμμισαν ότι η Μεσσηνία μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός για ολόκληρο το χρόνο.
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών στο συνεδριακό χώρο πραγματοποιήθηκαν επιμέρους live cooking, γευσιγνωσία οίνου και αποστάγματος, καθώς και γευσιγνωσία ελαιολάδου από κατεξοχήν αρμόδιους στον τομέα.
Δ. Πτωχός
Παρουσία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, άνοιξαν το Σάββατο οι εργασίες του 2ου Μεσσηνία Forum. Όπως σημειώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε σχετικό δελτίο Τύπου: «”Το 2ο Messinia Forum αποτελεί μία διοργάνωση, με προοπτική να εξελιχθεί σε ένα εργαλείο εξωστρέφειας όχι μόνο για τη Μεσσηνία, αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο”, ανέφερε ο περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην οποία έκανε λόγο για “πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου, που τη διαφοροποιούν και μπορούν να της προσδώσουν προστιθέμενη αξία”.
Σχετικά με τον τουρισμό και τους στόχους της Περιφέρειας, ανέφερε: “Τα τελευταία χρόνια ο Τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στην Περιφέρειά μας καταγράφεται αυξητική τάση, αλλά την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές και πολύ πραγματικές προκλήσεις, με μεγαλύτερη την κλιματική. Οι πολίτες του κόσμου και ειδικά αυτοί που μας επισκέπτονται, φέρνουν μαζί τους σύγχρονες αντιλήψεις για τη Διατροφή και έχουν την αξίωση αυτές τις αντιλήψεις να τις εισπράττουν ως υπηρεσίες από την Εστίαση.
Φυσικά, εμείς εδώ είμαστε σε πλεονεκτική θέση, γιατί η Διατροφή μας παραδοσιακά συνδέεται με τη βιωσιμότητα και πάνω απ’ όλα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα διατροφικά στάνταρντς. Έχουμε το θησαυρό του ελαιολάδου, που έχει ορίσει τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί οι τοπικές κουζίνες. Έχουμε τα ιδιαίτερα, ιδιοσυγκρασιακά κρασιά μας, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στις διεθνείς αγορές. Έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα».
Στη συνέχεια συμμετείχε σε τραπέζι διαλόγου, όπου σχολίασε το συντονιστικό ρόλο της Περιφέρειας στο στρατηγικό σχεδιασμό του τουρισμού, στη βελτίωση τόσο του οικείου τουριστικού προϊόντος όσο και της ζωής του τοπικού πληθυσμού, αλλά και στο στόχο του νέου place brand που θα εμπνεύσει τους δημιουργικούς Πελοποννήσιους και θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα του τόπου μας».
Θ. Βασιλόπουλος
Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προκλήσεις που καλείται η περιοχή μας να αντιμετωπίσει, εστιάζοντας στους τομείς του περιβάλλοντος και της ανθεκτικότητας.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αναμφισβήτητα οι προκλήσεις που ως περιοχή αλλά και ως χώρα έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε, είναι πολλές. Προκλήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας. Προκλήσεις αναπτυξιακές, προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών και ανθεκτικότητας.
Σε μία εποχή όπου όλα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα, ο τομέας του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν νέες προσεγγίσεις και καινοτόμες στρατηγικές.
Σήμερα οι όροι “αειφορία” και “ανθεκτικότητα” αποτελούν έννοιες που οφείλουμε όλοι, ο καθένας από το μετερίζι που υπηρετεί, να ενσωματώσουμε στο σχέδιό μας και τη στρατηγική μας στόχευση για τον τουρισμό.
Και εστιάζονται κυρίαρχα στην ανθεκτικότητα, καθώς είναι βέβαιο ότι ο ρόλος της θα είναι κυρίαρχος τα επόμενα χρόνια, κυρίως αν αναλογιστούμε το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι απλώς το φυσικό περιβάλλον, αλλά και ολόκληρη την οικονομία. Πώς οι νέες συνθήκες διαμορφώνουν ένα νέο τουριστικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, στο οποίο ως περιοχή οφείλουμε να προσαρμόσουμε άμεσα τις επιλογές και τις κατευθύνσεις μας».
Ακολούθως, ο δήμαρχος Καλαμάτας έλαβε μέρος σε τραπέζι διαλόγου με φόντο τις αναπτυξιακές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού, καταθέτοντας απόψεις και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα βήματα που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί σε επίπεδο Δήμου Καλαμάτας.