Έκθεση φωτογραφίας της μεσσηνιακής “Community ID” στην Καλαμάτα
Μια νέα προσέγγιση για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος της Μεσσηνίας επιχειρούν πέντε νέοι, με σημείο αναφοράς τους τα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας, καθώς μέσω της ομάδας “Community In Disguise” της οποίας ηγούνται θέλουν να αναδείξουν τη Μεσσηνία με κάθε δυνατό τρόπο.
Ανάμεσα σε μια σειρά πρωτοβουλιών όπως θεματικά σεμινάρια και φεστιβάλ, θέλοντας τα μέλη και οι εθελοντές της Community ID να θίξουν ζητήματα γύρω από το περιβάλλον και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτό, παρουσιάζουν στο καφέ «Κούνιες» στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το Περιβάλλον μέσα από τα Μάτια μας».
Για το συγκεκριμένο εγχείρημα μιλά στο «Θ» το ιδρυτικό μέλος και συντονιστής της έκθεσης, Δημήτρης Μακρυγιάννης.
-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτή τη θεματική στην έκθεση;
Στο Community ID είμαστε μια ομάδα νέων οι οποίοι ασχολούμαστε με πολιτιστικά και πολιτισμικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Η τελευταία πρωτοβουλία που λάβαμε, αφορούσε στην ενασχόλησή μας με τη φωτογραφία και πώς μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την τέχνη με την οικολογική κρίση που έχει γιγαντωθεί στις μέρες μας. Αυτό που σκεφτήκαμε ως ομάδα, προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά στη φύση και να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους με ωραίο τρόπο, είναι και η ενασχόληση με τη φωτογραφία.
Σε αυτό το πλαίσιο ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Νίκο Ηλιόπουλο, που είναι γνώστης του αντικειμένου, κι έτσι ως ερασιτέχνες κάναμε κάποια μαθήματα φωτογραφίας μαζί του, για να μας δώσει βασικές πληροφορίες. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού ζητήματος μέσω των φωτογραφιών. Με αυτή την αφορμή θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε θετικά και άλλους νέους να ασχοληθούν με τη φωτογραφία ως χόμπι. Για τη συγκεκριμένη έκθεση, λοιπόν, σκεφτήκαμε, μιας και στη Μεσσηνία είναι έντονο το στοιχείο της φύσης, να ετοιμάσει ο καθένας μια σχετική λήψη, όπως την αντιλαμβάνεται γύρω από αυτή τη θεματική.
-Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για την πρώτη σας συμμετοχή σε φωτογραφική έκθεση;
Ναι, μιας και όλοι είμαστε ερασιτέχνες στη φωτογραφία, παρότι κάποιοι ασχολούνταν και παλαιότερα με το αντικείμενο ως χόμπι. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτουμε κάποιες από τις λήψεις μας.
-Εκτός από την ανάγκη για ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το περιβάλλον, υπήρξε κάποιο άλλο κίνητρο που σας ώθησε στην εν λόγω έκθεση;
Ένα από τα κίνητρα της ομάδας είναι να βοηθήσει τους νέους της περιοχής να αποκτήσουν κι άλλα ενδιαφέροντα και να έρθουν πιο κοντά. Αν θέλετε, το Community ID αποτελεί και μια αφορμή για να φέρει σε επαφή νέους με κοινά ενδιαφέροντα, κάτι που υπό άλλες συνθήκες δε θα ήταν εύκολα εφικτό. Έτσι, αυτό γίνεται η γέφυρα ώστε τα άτομα να συγκεντρωθούν, να ανταλλάξουν ιδέες, να ασχοληθούν με τον τόπο τους και γενικά να προσφέρουν νέες ιδέες στο πολιτιστικό κομμάτι του τόπου, τόσο της Καλαμάτας όσο και των γύρω περιοχών ή των χωριών της.
-Το κοινό στοιχείο όσων συμμετέχουν στην έκθεση είναι η καταγωγή από τη Μεσσηνία και η ανάγκη ενασχόλησης με πολιτιστικά θέματα του νομού;
Ακριβώς. Άλλοι έχουμε καταγωγή λόγω των γονιών μας από τη Μεσσηνία, άλλοι ζούμε μόνιμα στη Μεσσηνία. Κοινός παρονομαστής μας είναι η περιστασιακή ή μόνιμη επαφή μας με τον τόπο και την ανάγκη μας να προσφέρουμε σ’ αυτόν.
-Πόσα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στη συγκεκριμένη έκθεση;
Οι φωτογραφικές λήψεις που εκτίθενται αυτές τις μέρες στο καφέ «Κούνιες» είναι έντεκα. Αφορούν σε έντεκα μεμονωμένες λήψεις από μέλη της ομάδας μας με κεντρικό θέμα το περιβάλλον και τη σχέση μας με αυτό.
-Είναι στόχος σας να εξακτινώσετε τη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, για να διαδοθεί το μήνυμα;
Ναι, κάτι τέτοιο το σκεφτόμαστε ήδη. Απλά επιλέξαμε για αρχή την Καλαμάτα, μιας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η βοήθεια του κ. Ηλιόπουλου στο εγχείρημά μας. Οπότε ήταν πιο εύκολο και πιο σωστό να ξεκινήσουμε από τη Καλαμάτα και στη συνέχεια, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, να παρουσιάσουμε μια αντίστοιχη έκθεση και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.
Της Χριστίνας Μανδρώνη
*Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι και την Κυριακή 12 Μαΐου, κατά τις ώρες λειτουργίας του καφέ.