Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κτηματιών, καταψήφισε η αντιπολίτευση
Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων και δημοτικών συμβούλων προκάλεσε στην 11η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας η επιμονή του δημάρχου για επιβολή τελών άρδευσης σε δικαιούχους κτηματίες της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας με τον Κανονισμό Άρδευσης, τον οποίο υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Λεβεντάκη και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Να σημειωθεί πως υπήρξε και διακοπή της συνεδρίασης.
Η δε απόφαση του Σώματος δημοσιεύθηκε την Τρίτη στη Δι@υγεια.
Εισήγηση στο θέμα έκανε ο αντιδήμαρχος Σωτήριος Μπακούρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό: «Το 1972, επειδή η πόλη της Κυπαρισσίας, είχε τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, πήρε το νερό που χρησιμοποιούσαν (σ.σ. για την άρδευση κτημάτων) οι κάτοικοι των Μύλων και όχι μόνο, για να υδρεύσει την πόλη, με την υποχρέωση να τους παρέχει το νερό αυτό με όποιον τρόπο αυτοί νομίζουν καλύτερο. Μάλιστα, εξουσιοδότησαν το δήμαρχο κ. Τσίγγανο να προβεί σε όλες τις ενέργειες. Πράγματι, το 1972 έγινε ένα αντλιοστάσιο με τρεις αντλίες στον Αρκαδικό ποταμό, το οποίο αδιαλείπτως την περίοδο την καλοκαιρινή τροφοδοτούσε με νερό άρδευσης αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν στερηθεί το νερό τους και το παραχώρησαν στην Κυπαρισσία. Ήταν, δηλαδή, σαν αντίδωρο στο νερό που είχαν δώσει…».
Ακολούθως μίλησε για φθορές που είχε υποστεί το αντλιοστάσιο, όπως και για νέα αντλία και μοτέρ που έφεραν και τοποθέτησαν.
«Γιατί γίνεται ο Κανονισμός; Γιατί αν δεν κάνεις Κανονισμό, δεν μπορεί να πληρώσει καμία υπηρεσία την οποιαδήποτε βλάβη. Δηλαδή, αν δεν κάνουμε τον Κανονισμό Άρδευσης, δε θα έχουν νερό οι Μύλοι φέτος το καλοκαίρι, γιατί θα είναι απλήρωτα τα εργαλεία», εξήγησε ο κ. Μπακούρος. Παρεμβαίνοντας ο κ. Λεβεντάκης ρώτησε τον κ. Μπακούρο εάν αυτό που είπε για το νερό «είναι με απόφαση δημάρχου;», με τον δεύτερο να του απαντά: «Με απόφαση Ειρηνοδικείου».
Τότε ο κ. Λεβεντάκης συνέχισε λέγοντας: «Το ’72. Τώρα, λοιπόν, υπάρχει καινούργια Δημοτική Αρχή, καινούργιο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος δε θα πληρώνει ρεύμα και ζημιές σε αυτούς οι οποίοι δεν ανταποδίδουν αυτά τα οποία πρέπει. Τρία εκατομμύρια ευρώ είναι η ΔΕΗ», με τον κ. Μπακούρο να του λέει: «Το δικαιούνται αυτό» και το δήμαρχο να επιμένει.
Στο σημείο εκείνο υπήρξαν παρεμβάσεις δικαιούχων κτηματιών και ο δήμαρχος σχολίασε σε έντονο ύφος: «Για να τελειώνουμε, αυτή τη στιγμή έχουμε φτιάξει το μοτέρ, χρωστάμε 30 τόσες χιλιάδες, 40 χιλιάδες και δε δέχεται η Οικονομική να τα πληρώσει. Λοιπόν, δεν υπάρχει περίπτωση, θα ξαναπάρουμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, θα πληρώσετε τα ρολόγια, το νερό και το ρεύμα. Και καλλιεργήστε, πουλήστε την καλλιέργειά σας και θα πληρώνετε αυτά. Ο τσάμπας, από το ’72, πέθανε».
Κτηματίες αντέδρασαν εξηγώντας, για να γίνει αντιληπτό, ότι το 1972 ο Δήμος Κυπαρισσίας πήρε το νερό τους για την ύδρευση της πόλης και ανέλαβε δέσμευση – υποχρέωση να τους παρέχει νερό άρδευσης από τον Αρκαδικό ποταμό, απρόσκοπτα και αχρεωστήτως, με απόφαση που έχει επικυρωθεί από το Ειρηνοδικείο…», και τον κ. Λεβεντάκη να τους λέει: «Αν θέλετε πηγαίνετε δικαστικώς. Το καθεστώς θα αλλάξει».
Παρέμβαση έκανε και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, διαβάζοντας απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακύρωσε απόφαση του Δ.Σ. του 2023 για επικαιροποίηση της απόφασης του 1972.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ζήτησε και πρότεινε «την κατάργηση του άρθρου 17 που αφορά στα τέλη άρδευσης, διότι οι αρδευόμενοι είχαν συμφωνήσει, σύμφωνα με την 178/1972 Α.Δ.Σ. Κυπαρισσίας, να δώσουν το νερό που άρδευαν τα κτήματά τους προς ύδρευση της πόλης της Κυπαρισσίας και ο Δήμος να τους παρέχει νερό από τον Αρκαδικό ποταμό».
Από την πλευρά του, ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης θύμισε ότι και την προηγούμενη φορά που τέθηκε το θέμα του Κανονισμού ζήτησε να μην υπάρχουν τέλη άρδευσης, κάνοντας λόγο για ανιστόρητη συμπεριφορά και ανήθικη συμπεριφορά πολιτική.
Πρόσθεσε, δε, ότι πενήντα χρόνια όλες οι Δημοτικές Αρχές σεβάστηκαν και τήρησαν την 178/1972 Α.Δ.Σ. Κυπαρισσίας, η οποία αναφέρει πόσοι δικαιούχοι είναι και σε ποιες τοποθεσίες.
«Δεν μπορούν να υπάρχουν τα τέλη άρδευσης στον Κανονισμό. Ως επικεφαλής και ως συνδυασμός είμαστε αντίθετοι με τα τέλη άρδευσης. Όχι ότι δεν πρέπει να πληρώνουν κάποιοι άλλοι στο Δήμο τα τέλη άρδευσης, αλλά εδώ, σε αυτή την περίπτωση, έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Οι άνθρωποι αυτοί, για τα κτήματά τους στο Δήμο Κυπαρισσίας, έπαιρναν νερό άρδευσης από το Κεφαλάρι και ο Δήμος τούς πήρε το νερό αυτό για την ύδρευση της πόλης της Κυπαρισσίας και το αντικατέστησε – για να ποτίζουν – με νερό από τον Αρκαδικό ποταμό.
Πενήντα χρόνια τώρα και έρχεται ο κ. Λεβεντάκης να ανατρέψει το στάτους; Οι κτηματίες εκεί πληρώνουν οι ίδιοι τον υδρονομέα, με αποφάσεις που παίρνει όλα τα χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο, και από το 2011 και μετά, κατ’ έτος, και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, για “Οργάνωση Άρδευσης Δ.Κ Κυπαρισσίας και συγκρότηση Επιτροπής για την τοποθέτηση Υδρονομέα” και για “Συγκρότηση Επιτροπής άρδευσης της Κοινότητος Κυπαρισσίας”, όπως το 2020 και το 2021, που είναι Κανονιστικές Πράξεις, και οι οποίες ποτέ δεν ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, άρα είναι όλες νόμιμες. Διαφωνούμε με το άρθρο 17 για τέλη άρδευσης, αλλά και για άλλα άρθρα σχετικά με τις υποχρεώσεις που δεν αναλαμβάνει ο Δήμος. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον Κανονισμό», τόνισε ο κ. Κατρίτσης.
Με τη σειρά της, η Κατερίνα Τσιγκάνου σημείωσε: «Καταψηφίζουμε αυτό το θέμα. Να εξαιρεθεί το άρθρο 17 με τα τέλη άρδευσης…», ζητώντας στην τοπική επιτροπή άρδευσης να προβλεφθεί ως μέλος και εκπρόσωπος αγροτικού συλλόγου.
Να αποσυρθεί το άρθρο 17 ζήτησε και η Σταματία Αλεξοπούλου.
Του Ηλία Γιαννόπουλου