Δε θα υπάρξει, τουλάχιστον άμεσα, μεταβατική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) που να επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση. Η νέα σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του θέματος, βάζει φρένο στην ανακοινωμένη από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει, δίνοντας το περιθώριο, υπό προϋποθέσεις, σε ορισμένους ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου να οικοδομήσουν.
Η μεταβατική διάταξη που έχει δημοσιοποιηθεί δε θα περιλαμβάνεται, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.
Την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ περιμένει το υπουργείο
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, αναφέρει πως αναμένει να λάβει καθαρογραμμένη την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, «προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει κάποια νεότερη νομολογία και εάν από τα δεδομένα που διατυπώνονται από το δικαστήριο επηρεάζονται οι μεταβατικές διατάξεις που σχεδιάζονται για να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης μέχρι τη θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και του χαρακτηρισμού του συνόλου του οδικού δικτύου της χώρας».
Έντονη κριτική από το ΤΕΕ
Να σημειώσουμε ότι έντονη κριτική, σε σχέση με την προωθούμενη ρύθμιση που πλέον «παγώνει», έχει ασκήσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Γιώργος Στασινός. Ειδικότερα, έχει ζητήσει να σχεδιαστούν πολιτικές ώστε και το περιβάλλον να προστατευτεί και να μην απαξιωθεί η περιουσία των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι η μεταβατική ρύθμιση αφορά σε ένα πολύ μικρό κομμάτι των εκτός σχεδίου οικοπέδων. Επίσης, έχει πει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα χάσουν το δικαίωμα δόμησης, κάνοντας μάλιστα λόγο για κατάλυση της ασφάλειας δικαίου.
Αντίθετα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε μεταβατικής ρύθμισης που θα επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση.
Από την πλευρά του ΥΠΕΝ, ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι το ΣτΕ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η ρύθμισή του να ακυρωθεί από το δικαστήριο.