Το όνειρό τους πράξη έκαναν τρεις νέοι, οι οποίοι από το 2020 παράγουν τη δική τους μπύρα, δημιουργώντας τη μικροζυθοποιία “Kalamata’s beer company”.
Η αρχή έγινε με τη “Sura”, μια μπύρα που ξεχώρισε, πέρα του ονόματός της, για την καλοκαιρινή εμφάνιση αλλά και τη γεύση της, με αρκετούς, τόσο Καλαματιανούς όσο και επισκέπτες, να την προτιμούν.
Η συγκεκριμένη μπύρα ξεκίνησε ως «φασόν», αφού μπορεί η συνταγή να ήταν των τριών ατόμων, αλλά παραγόταν σε εργοστάσιο της Σπάρτης, μέθοδο που χρησιμοποιούν αρκετοί δημιουργοί μπύρας στα πρώτα τους βήματα.
Πλέον η “Kalamata’s beer company” έχει αποκτήσει τη δική της κάθετη μονάδα παραγωγής στο Αριοχώρι και έχει ξεφύγει από τις μπύρες που κατασκευάζονται ως «φασόν». Εκεί, καθημερινά οι τρεις «κολλητοί», με πολλή αγάπη και πάθος για αυτό που κάνουν, δημιουργούν τις δικές τους μπύρες, που πλέον φτάνουν τις τέσσερις ετικέτες.
Το «Θάρρος» βρέθηκε στο Αριοχώρι και συνομίλησε μαζί τους για το όλο εγχείρημα, την πορεία τους, αλλά και τα σχέδιά τους.
Ο λόγος σε αυτούς:
-Αρχικά πείτε μας για εσάς…
Είμαστε ο Φαίδωνας Θεοφιλάκος, ο Παναγιώτης Θεοφιλάκος και ο Ζήσης Καλλιμάνης. Είμαστε από την Καλαμάτα, από την οποία φύγαμε για να σπουδάσουμε. Όταν επιστρέψαμε, μας κέρδισε η μπύρα. Έτσι αφήσαμε τα πτυχία μας στην άκρη και αφοσιωθήκαμε σε αυτήν.
-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μπύρα;
Ξεκινήσαμε στο σπίτι, διαβάζαμε για την παρασκευή της και δοκιμάζαμε διάφορες συνταγές. Φτιάχναμε μπύρα για φίλους και τις οικογένειές μας.
Έπειτα από πολλές δοκιμές και αφού κανείς μας δεν ασχολήθηκε με αυτό που σπούδασε (ο ένας έχει σπουδάσει Φυσικός, ο άλλος Οικονομικά και ο τρίτος Πολιτικές Επιστήμες), είπαμε να δοκιμάσουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την παρασκευή μπύρας.
-Πώς και πότε ξεκίνησε η εταιρεία, αλλά και πώς φτάνουμε στο σήμερα;
Η εταιρεία ως ζυθοποιείο λειτουργεί σχεδόν δύο χρόνια, ενώ η αρχή έγινε το 2020, οπότε κάναμε παραγωγή τη δική μας φασόν μπύρα με την ετικέτα Sura. Ο κόσμος ξεκίνησε σιγά σιγά να μαθαίνει τη δική μας μπύρα και βλέπαμε μια σταδιακή άνοδο, στην αρχή από φίλους και μαγαζιά που μας ήξεραν και μας εμπιστεύονταν.
Γενικότερα όλο αυτό ήθελε χρόνο και υπομονή. Ήταν ένα ζόρικο εγχείρημα, αφού μπήκαμε κατευθείαν στα βαθιά. Όλα γίνονταν τόσο γρήγορα, που ούτε εμείς τα καταλαβαίναμε.
Έπρεπε να στήσουμε ένα ζυθοποιείο από μηχανολογικής άποψης χωρίς να έχουμε τέτοια εμπειρία, χωρίς περιθώριο λάθους. Ευτυχώς, τότε μας βοήθησαν και κάποιοι φίλοι ζυθοποιοί. Όλο αυτό, βέβαια, ήταν και το ωραίο, αφού κοιτάζοντας πίσω βλέπουμε ότι έχουμε κάνει αρκετά βήματα.
Πλέον έχουμε βρει τα πατήματά μας, αλλά βέβαια στόχος μας είναι συνεχώς να βελτιωνόμαστε
-Μετά τη Sura;
Αφού εδραιώθηκε η Sura, δημιουργήσαμε το 2022 την KALAMATA, που είναι μια μπύρα lager, ενώ πέρυσι δημιουργήσαμε την DREAMVILLE, που είναι μια μπύρα session hazy IPA, φρουτένια με έντονα αρώματα. Φέτος θα κυκλοφορήσουμε τη MIA BIRA, που είναι pilsner.
-Παράγονται αρκετές μπύρες στην Ελλάδα;
Γενικότερα τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα αρκετοί είναι αυτοί που βγάζουν μπύρες φασόν. Είναι κάτι που δεν έχει μεγάλο κόστος, αφού δε χρειάζεται να επενδύσεις σε εξοπλισμό. Το ζήτημα είναι να μπορείς να πουλήσεις αυτό που βγάζεις.
Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές ετικέτες, αλλά το ζήτημα είναι να κάνεις κάτι που θα έχει διάρκεια. Αυτό είναι, άλλωστε, το δικό μας ζητούμενο.
Η φρέσκια μπύρα της μικροζυθοποιίας
Οι δικές μας μπύρες είναι φρέσκιες, είναι απαστερίωτες, κι έτσι μπορούν να αντέξουν 9 μήνες σε ιδανικές συνθήκες. Γενικότερα η μπύρα της μικροζυθοποιίας είναι διαφορετική σε σχέση με αυτήν της μαζικής παραγωγής. Κάποιος που θα δοκιμάσει την πρώτη, που ουσιαστικά είναι χειροποίητη, και μετά της μαζικής παραγωγής, δε θα του αρέσει. Θα καταλάβει τη διαφορά.
Έτσι αρκετοί που δοκιμάζουν μια τέτοια μπύρα, μετά μπαίνουν στη διαδικασία και ψάχνονται, κάνοντας στροφή προς τις μπύρες των μικροζυθοποιών
-Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά από μπύρα σε μπύρα;
Είναι καθαρά θέμα γεύσης, καθώς αλλάζουν οι συνταγές. Νερό, βύνη, κριθάρι δηλαδή, μαγιά και λυκίσκος. Αυτά είναι τα βασικά και μετά ο καθένας δημιουργεί τη συνταγή του. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες στα παραπάνω βασικά συστατικά. Για παράδειγμα, η μαύρη μπύρα είναι και πάλι κριθάρι, απλά έχει ψηθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.
-Είναι ακριβότερες αυτές οι μπύρες;
Ναι, καθώς, όπως αναφέραμε, είναι μπύρες χειροποίητες. Μικρές παραγωγές, καλύτερες πρώτες ύλες, ενώ δε χρησιμοποιούμε ούτε χρωστικές, ούτε σιρόπια, ούτε ζάχαρη. Είναι σαν να τη φτιάχνεις σπίτι σου, οπότε είναι λογικό τα κόστη να είναι υψηλότερα, όπως και η τιμή πώλησης, σε σχέση με μια μπύρα μαζικής παραγωγής.
-Κάτι τελευταίο από εσάς…
Θέλουμε να είμαστε ένα τοπικό ζυθοποιείο και να καθιερωθούμε. Να είμαστε μέρος της κοινωνίας. Δε θέλουμε απλά να βγάζουμε μπύρα, θέλουμε να κάνουμε δρώμενα, και με τοπικούς παραγωγούς, αφού πιστεύουμε στις συνεργασίες.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση