Στα 37,5 εκατ. ο οικονομικός αντίκτυπος – «Πράσινο φως» ήδη από το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας – Τι αναφέρει η μελέτη επιδράσεων που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Το φιλόδοξο στόχο να μετατραπεί η Καλαμάτα σε κόμβο τουρισμού και γαστρονομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θέτει η Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., με την πρόταση στον Δήμο για την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα, με έναν οικονομικό αντίκτυπο για την περιοχή που εκτιμάται στο σύνολό του, με τη λειτουργία της Σχολής στα 37,5 εκατ. ευρώ.
Το νούμερο προκύπτει με βάση τη «Μελέτη Επιδράσεων της Λειτουργίας Διεθνούς Τουριστικής Σχολής στη Μεσσηνία» από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (τμήμα Τουριστικών Σπουδών) που συνοδεύει την πρόταση, την οποία κατέθεσε στον Δήμο ο φορέας ανάπτυξης και διαχείρισης του πολυτελούς συγκροτήματος της Costa Navarino στη Μεσσηνία. Από την πλευρά, του το Δημοτικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα άναψε το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση δημοτικού ακινήτου για τη δημιουργία της νέας, πρότυπης ιδιωτικής Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας. Ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι εντός του ανατολικού κέντρου, στην περιοχή της οδού Λακωνικής, μεταξύ των υφιστάμενων ιδιωτικών κατοικιών και της φοιτητικής εστίας και θα απαιτηθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου με την πρόβλεψη ίδρυσης Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας καθώς και ο προσδιορισμός της ακριβούς έκτασης της νέας χρήσης. Η επιλογή εντός του ανατολικού κέντρου γίνεται με το σκεπτικό ότι πολεοδομικά προσφέρεται για σκοπούς εκπαιδευτικούς, ενδυναμώνοντας και το χαρακτήρα της περιοχής ως πόλο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό, αφού ήδη υπάρχουν εκεί οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στα επόμενα βήματα θα είναι και η ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε σύμβουλο, με αντικείμενο, τη διατύπωση πρότασης αναφορικά με την κατάλληλη διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο,
Η πρόταση
«Στόχος είναι να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα μια Διεθνής Σχολή Τουρισμού (Διοίκησης Ξενοδοχείων), που θα αποτελέσει περιφερειακό εκπαιδευτικό κόμβο, προσελκύοντας φοιτητές όχι μόνο από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, αλλά και από όλη την Ευρώπη, τη ΝΑ Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Αφρική», αναφέρεται στη μελέτη επιδράσεων. «Η Διεθνής Σχολή Τουρισμού θα προσφέρει σε επίπεδο διοίκησης την καλύτερη στην κατηγορία της εκπαίδευση, προκειμένου να επιτρέψει στους νέους φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις διαχείρισης ξενοδοχείων, ώστε να επηρεάσουν τον κλάδο της φιλοξενίας παγκοσμίως».
Από την πλευρά της Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., η εταιρεία προτίθεται να ανεγείρει, με δικές της δαπάνες, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις για τη δημιουργία της σχολής, κατόπιν της εξέτασης προτεινόμενου χώρου από τον δήμο. «Από την έρευνα που έχουμε κάνει, για την ανέγερση της σχολής θα απαιτηθούν περί τα 7.500 τ.μ. δόμησης μη συμπεριλαμβανομένων υπογείων, ενώ η δυναμικότητα σε αριθμό φοιτητών/σπουδαστών θα ανέρχεται σε 200. Στην περίπτωση αυτή ο Δήμος προτείνεται να διαθέσει τον κατάλληλο χώρο για την ανέγερση της σχολής, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες», αναφέρεται στη σχετική πρόταση της εταιρείας με επικεφαλής τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο. Η δόμηση των 7.500 τ.μ. σημαίνει διάθεση χώρου από τον Δήμο περί τα 9.000 τ.μ. ενώ προτείνεται από την Τ.Ε.ΜΕΣ. να ακολουθηθεί η διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς επίσης ότι, λόγω του ύψους της επένδυσης που θα λάβει χώρα εντός του δημοτικού ακινήτου, τίθεται ως αίτημα η χρονική διάρκεια να μπορούσε να οριστεί σε 40 έτη με δικαίωμα παράτασης.
Από πλευράς της εταιρείας που στηρίζεται κεφαλαιακά από τους ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Olayan, γίνεται στην πρότασή της αναφορά και «στη δυνατότητα για εξασφάλιση συνεργασίας με το AUG (Deree, Pearce, ALBA), το οποίο, ιδρύθηκε το 1875, είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο διαπιστευμένο κολλέγιο ή πανεπιστήμιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη.»
Οικονομικός αντίκτυπος
Οσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο από την ίδρυση της Σχολής, το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από τη λειτουργία μιας Διεθνούς Σχολής Τουρισμού για την τοπική οικονομία κυμαίνεται από 2,5 έως και 2,95. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται στη Σχολή, η τοπική οικονομία βλέπει επιπλέον 1,5 έως και 1,95 ευρώ σε οικονομική δραστηριότητα. «Μια πρώτη συντηρητική εκτίμηση (2,5) του οικονομικού αντίκτυπου της Διεθνούς Σχολής Τουρισμού 15 εκατ. ευρώ για την τοπική οικονομία της Μεσσηνίας θα ήταν 37,5 εκατ. ευρώ», όπως επισημαίνεται στη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ειδικότερα, μια Διεθνής Σχολή Τουρισμού, η οποία θα προσελκύσει στελέχη τουριστικών οργανισμών και μέλη ξενοδοχειακών ομίλων και οικογενειών θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε μια ανερχόμενη επενδυτικά περιοχή, όπως είναι η Καλαμάτα.
Ειδικότερα με βάση τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς:
- Η λειτουργία μιας Διεθνούς Τουριστικής Σχολής σε μια τοπική περιοχή μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων τόσο για την κοινότητα όσο και για τον κλάδο στο σύνολό του.
- Η κατάρτιση και η εκπαίδευση, που παρέχεται από μια τέτοια Σχολή, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων επαγγελματιών, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη συνολική ανάπτυξη και βελτίωση του τοπικού κλάδου της φιλοξενίας.
- Θα αποτελέσει ένα φυσικό επακόλουθο της τοποθέτησης της Μεσσηνίας ως διεθνούς προορισμού μέσω της Costa Navarino και των υπόλοιπων αναπτύξεων της TEMES SA.
«Το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” συνδέεται με 34 προορισμούς, με πτήσεις από κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες, όπως η SWISS, η Edelweiss, η British Airways και η Aegean. Εύκολα προσβάσιμη από την Αθήνα σε 2 ώρες μέσω ενός νέου αυτοκινητόδρομου, αποτελεί μια ιδανική πόλη για φοιτητές. Ένα από τα παραρτήματα του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου είναι στην Καλαμάτα και έχει περισσότερους από 24.402 σπουδαστές, ενώ αποτελείται από 9 Σχολές (8 τμήματα λειτουργούν στην Καλαμάτα). Η Διεθνής Σχολή Τουρισμού θα προσφέρει σε επίπεδο διοίκησης την καλύτερη στην κατηγορία της εκπαίδευση, προκειμένου να επιτρέψει στους νέους φοιτητές να αποκτήσουν γνώσεις διαχείρισης ξενοδοχείων, ώστε να επηρεάσουν τον κλάδο της φιλοξενίας παγκοσμίως», επισημαίνεται στη μελέτη.
Πηγή: newmoney.gr