Αφιερωμένη στον Πέτρο Θέμελη η φετινή διοργάνωση
Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος -Αρχαία Μεσσήνη επιστρέφει αύριο για 11η χρονιά και θα πραγματοποιηθεί στο Εκκκλησιαστήριο του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο αναμένεται να γεμίσει από μαθητές και συνοδούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μεγάλη απουσία θα είναι αυτή του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, και έτσι οι άνθρωποι του φεστιβάλ αποφάσισαν να το αφιερώσουν στη μνήμη του.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου, και στόχος είναι να μετατραπεί ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος σε σημείο πολιτιστικής αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό, ό,τι γίνεται εκεί, θα έχει αυτή την κατεύθυνση.
Μιλώντας για το φετινό Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, είπε ότι η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι θα είναι το πρώτο χωρίς την παρουσία του Πέτρου Θέμελη, γι’ αυτό και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του. Του ανθρώπου που, όπως είπε, αναμόρφωσε τον αρχαιολογικό χώρο και τον μετέτρεψε σε παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό πάρκο.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς με δική της πρωτοβουλία το συγκεκριμένο φεστιβάλ εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, με αποτέλεσμα αυτό να δίνει άλλη αίγλη στο θεσμό, αλλά και να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Κλείνοντας ευχαρίστησε και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια που συμβάλλει για δεύτερη φορά στην υλοποίηση του φεστιβάλ.
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ελένη Τσέλιου, έκανε γνωστό ότι από το 2012 έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ 120 ομάδες μαθητών, 2.500 μαθητές – ηθοποιοί, καθώς και 58.000 μαθητές θεατές. Έτσι το χαρακτήρισε ως «ένα τεράστιο εκπαιδευτικό θεσμό που ενώνει πολιτισμικά εκπαιδευτικές ομάδες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό».
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παναγιώτης Μπεσσής, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους συμμετέχοντες, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά.
Με τη σειρά του, το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, φιλόλογος Νίκος Φουσιάνης, αναφέρθηκε στις παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, εκτός των θεατρικών παραστάσεων, δράσεις που έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές να εκβαθύνουν στην κατανόηση του «γιατί το αρχαίο ελληνικό δράμα είναι ένα σύνθετο καλλιτεχνικό δημιούργημα» και, τελικά, να βιώσουν πραγματικά το πώς λειτουργεί μια αρχαία παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση