260 περιστατικά την ημέρα δέχονται τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

260 περιστατικά την ημέρα δέχονται  τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Στην 3η θέση πανελλαδικά σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας

Στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κακή κατάσταση στην ποιότητα παροχών υγείας στη Μεσσηνία, αλλά και δικαιώνουν σε απόλυτο βαθμό τις διαμαρτυρίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την υποστελέχωση των δομών της. Κι αυτό, γιατί ο μεγάλος αριθμός επισκέψεων, με το μικρό δυναμικό του προσωπικού, δημιουργούν αρνητικό ισοζύγιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Καλαμάτας είναι τόσο μεγάλη, που το κατατάσσει στην τρίτη θέση πανελλαδικά (!) με βάση τους αριθμούς της περασμένης περιόδου.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για τον όγκο των περιστατικών στο ΤΕΠ του νοσοκομείου, που βρίσκεται κατά πολύ πάνω από το μέσο όρο, ξεπερνώντας σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και δεχόμενο πάνω από 95.000 ασθενείς το 2023.

Κατά μέσο όρο, δηλαδή, δέχεται και διαχειρίζεται 260 περιστατικά την ημέρα, αριθμοί… αδιανόητοι για να τους πιάσει ένα περιφερειακό νοσοκομείο, ακόμη και τα πανεπιστημιακά.

Ειδικότερα, στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) η περισσότερη κίνηση στα ΤΕΠ καταγράφεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (95.030 ασθενείς), η οποία είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, που κατέγραψε 89.959 επείγοντα περιστατικά. 

Στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία προηγείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με 79.931 ασθενείς, ενώ στην Κρήτη το Βενιζέλειο με 88.493 ασθενείς.

Με πληροφορίες από το www.ygeiamou.gr, γενικότερα, λιγότερες επισκέψεις καταγράφονται στα τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, σε σχέση με τα προ-πανδημικά χρόνια. Παραμένουν, ωστόσο, «δημοφιλείς» οι εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο αριθμό επειγόντων συγκριτικά με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συνολικά, το 2023 όλα τα νοσοκομεία της χώρας δέχθηκαν 11.339.194 εξετασθέντες εξωτερικούς ασθενείς (σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στην ολοήμερη λειτουργία, δηλαδή στα απογευματινά ιατρεία). Εξ αυτών οι 6.169.241 ήταν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία είναι κατά 1,5 εκατομμύριο λιγότερες σε σχέση με τα προ-πανδημικά χρόνια, γεγονός που δείχνει ενδεχομένως μια «στροφή» προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τα ΤΕΠ επισκέφτηκαν 4.612.052 ασθενείς την περασμένη χρονιά, με το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης να είναι πρώτο σε αριθμό ασθενών στην εφημερία (109.846 ασθενείς). Δεύτερο σε όλη την Ελλάδα και πρώτο στο Λεκανοπέδιο Αττικής είναι το Νοσοκομείο Νίκαιας.

Απλά για συνταγογράφηση στην Πρωτοβάθμια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κίνηση στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας, αφού τα επείγοντα περιστατικά που δέχθηκαν το 2023 είναι αρκετά λιγότερα από εκείνα των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η Πρωτοβάθμια, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, δέχθηκαν την περασμένη χρονιά 3.305.112 επείγοντα περιστατικά.

Ο αριθμός αυτός είναι εμφανώς μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν των νοσοκομείων, γεγονός που δείχνει εμφατικά πως η ΠΦΥ στη χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί και να μην ανταποκρίνεται στο βασικό σκοπό της λειτουργίας της. Δεν είναι άλλος από το να διαχειρίζεται επείγοντα που δε χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα. Αυτό είναι το ζητούμενο κάθε προσπάθειας που γίνεται για την αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ: Περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο να μη συρρέουν στις εφημερίες των νοσοκομείων, δημιουργώντας πολύωρες αναμονές.

Η ΠΦΥ αντιμετωπίζεται από τους πολίτες απλά για να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των πολιτών που προσήλθαν σε πρωτοβάθμιες δομές μόνο για συνταγογράφηση είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα επείγοντα περιστατικά (4.002.719 επισκέψεις μόνο για συνταγογράφηση). Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, η κίνηση για συνταγογράφηση είναι εντυπωσιακά υψηλή. Στις 4η, 5η και 6η Υγειονομικές Περιφέρειες οι επισκέψεις για συνταγογράφηση είναι περισσότερες από τα τακτικά περιστατικά. Ενδεικτικά, στην 6η ΥΠΕ το 2023 καταγράφηκαν 1.135.432 επισκέψεις μόνο για συνταγογράφηση, ενώ τα τακτικά περιστατικά ήταν 1.129.065.