Αυτοψία Μενδώνη σε Καλαμάτα, Αρχαία Μεσσήνη και Δυτική Μάνη

Αυτοψία Μενδώνη σε Καλαμάτα, Αρχαία Μεσσήνη και Δυτική Μάνη

Υπουργείο και Εφορεία Αρχαιοτήτων αναλαμβάνουν να συνεχίσουν το έργο του Θέμελη

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια, με την πρώτη στάση να γίνεται στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, όπου συνάντησε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό.

Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν έργα που αφορούν στο υπουργείο και μνημεία της περιοχής, ενώ Μενδώνη και Πτωχός συμφώνησαν ότι το βάρος πρέπει να πέσει στον Πολιτισμό, αφού η Περιφέρεια μόνο να κερδίσει έχει. Επίσης, η κα Μενδώνη ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Αρχαία Μεσσήνη και την απόφαση του υπουργείου να συνεχίσει το έργο του καθηγητή Θέμελη, αλλά και για έργα που τρέχουν ή αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν.

Κλείνοντας, έπειτα από ερώτηση του «Θάρρους», μίλησε για την τωρινή κατάσταση στο Κάστρο Καλαμάτας. Να θυμίσουμε πως πέρυσι κατά τη διάρκεια αυτοψίας της είχε εξοργιστεί με την κατάσταση που επικρατούσε, καθώς αντίκρισε επικίνδυνα καλώδια, ενώ το έδαφος ήταν γεμάτο πευκοβελόνες και κουκουνάρια. Μάλιστα, είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει από το δήμαρχο Καλαμάτας, αν δε γίνονταν οι απαραίτητες εργασίες, να μην επιτρέπονται εκδηλώσεις.

Δηλώσεις
Μετά τη συνάντηση ο κ. Πτωχός δήλωσε ότι είναι χαρά και τιμή του να συναντά την κα Μενδώνη, υπουργό με την οποία έχει εξαιρετική συνεργασία και φιλόδοξα σχέδια για τα επόμενα χρόνια, που είναι ρεαλιστικά και στόχος είναι να υλοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Μιλώντας για την Αρχαία Μεσσήνη που θα επισκέπτονταν στη συνέχεια, είπε ότι εκτός από το έργο που έχει αφήσει ο Πέτρος Θέμελης, στόχος είναι να γίνει η μετάβαση στο επόμενο στάδιο, που αφορά στη μελέτη για το αρχαιολογικό μουσείο, που γίνεται σε συνεργασία Περιφέρειας – υπουργείου.

Στάθηκε, δε, στην προσπάθεια δημιουργίας συνεργειών, ανάμεσα στον πολιτισμό και άλλους τομείς όπου η Περιφέρεια έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, και ειδικότερα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Η Λίνα Μενδώνη ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πολιτισμός είναι τομέας ανάπτυξης, είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο και συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ κάθε περιοχής αλλά και στο εθνικό. Πρόσθεσε δε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα, καθώς το τι παράγουμε, το πώς καταναλώνουμε τα προϊόντα μας, η γαστρονομία, είναι μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Έτσι, κατά την κα Μενδώνη, η Πελοπόννησος είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, και το υπουργείο με την Περιφέρεια θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, είπε ότι είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλά και σημαντικά μνημεία.

Αρχαία Μεσσήνη
Για την Αρχαία Μεσσήνη, ανέφερε ότι έχει όλη την έγνοια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την απώλεια του Πέτρου Θέμελη. Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε προσωπικός της φίλος, είχαν μοιραστεί πολλές ιδέες και απόψεις για το συγκεκριμένο χώρο. Έτσι την απασχολεί το έργο που είχε ξεκινήσει ο ίδιος να προχωρήσει χωρίς προβλήματα, έργο που στο μεγαλύτερο βαθμό πλέον θα αναλάβουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Επίσης, υπάρχει το θέμα του νέου μουσείου που «ήταν μια προγραμματική δέσμευση και μια προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί ήδη με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή», κι αυτό συνεχίζεται με πιο γρήγορο ρυθμό, ώστε να προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να εκτεθούν τα ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές του Θέμελη.

Συγχρόνως, πρόσθεσε, προχωρεί το έργο της αποκατάστασης των τειχών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η ανάπλαση της εισόδου και γενικότερα των υποδομών παροχής υπηρεσιών στον επισκέπτη. Οι μελέτες, όπως είπε, έχουν ολοκληρωθεί και είναι διαδικαστικό θέμα πλέον να δημοπρατηθεί το έργο. Η δε εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών που ο Πέτρος Θέμελης εμπνεύστηκε συνεχίζεται.

Δήμος Δυτικής Μάνης
Σταθμός κατά την επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στην περιοχή ήταν και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, όπου, όπως είπε, γίνονται έργα σε πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, για τα οποία θέλησε να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται και τι παραπάνω μπορεί να γίνει.

Ευρωεκλογές και Κυριάκος Μητσοτάκης
Τελειώνοντας τις δηλώσεις της, ανέφερε ότι θα επισκεπτόταν το απόγευμα την Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και το προεκλογικό περίπτερο στην πλατεία της Καλαμάτας. Όπως σχολίασε, «βρισκόμαστε μόλις λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα εκατομμύρια που διατίθενται, όχι μόνο για τον πολιτισμό, αλλά για όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, βασίζονται και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Έτσι θα πρέπει να ενδιαφέρει τον κόσμο αυτοί που εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο να έχουν τη δύναμη, το σθένος και τη γνώση να απαιτούν και να ζητούν περισσότερα χρήματα και θεσμικό πλαίσιο το οποίο να ευνοεί και την Ελλάδα».

Οι μεγάλες αποφάσεις είπε, παίρνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτοί που μπορούν να το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.

Κάστρο Καλαμάτας και αρχαία Υπαπαντής
Μετά τα παραπάνω ακολούθησαν ερωτήσεις, με την υπουργό να απαντά για το Κάστρο Καλαμάτας ότι έπειτα από πληροφόρηση που είχε από τις υπηρεσίες και το δήμαρχο, έχουν γίνει καθαρισμοί, έχουν φύγει τα επικίνδυνα καλώδια που κρέμονταν, ενώ οι αναστηλωτικές μελέτες ολοκληρώνονται και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις.

Για τα αρχαία της Υπαπαντής, παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην προγραμματική σύμβαση για διαδικαστικούς λόγους. Οι ανασκαφές, πρόσθεσε, επιβεβαίωσαν και αποκάλυψαν αυτό που ήταν γνωστό από τη δεκαετία του 1960 και τις ανασκαφές του Γιαλούρη. Με την επανεκκίνηση της προγραμματικής σύμβασης η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα συνεχίσει την ανασκαφική έρευνα στην άλλη πλευρά, για να να καταλήξουν στο τι άλλο μπορεί να αποκαλυφθεί.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση