Απόστολος Κουμαρίνος: «Να αντιληφθούμε ότι η επικοινωνία είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πάντα»

Απόστολος Κουμαρίνος: «Να αντιληφθούμε ότι η επικοινωνία  είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πάντα»

Με πάνω από 500 ομιλίες (!) στην Ελλάδα και το εξωτερικό ο Απόστολος Κουμαρίνος είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας «γυμνάσει» στην επικοινωνία. Είναι ο άνθρωπος που ίδρυσε τους theSpeakers και θα βρίσκεται την προσεχή Δευτέρα 3 Ιουνίου (5.00-9.00 μ.μ.) στο House by Phaos στην Καλαμάτα για ένα 4ωρο εργαστήρι, ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο τόσο για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων όσο και στο πλαίσιο της καθημερινής μας αυτοβελτίωσης. Και ο ίδιος βαδίζει σταθερά σε αυτό το δρόμο, παραδεχόμενος ότι «δε σταματάει ποτέ όλο αυτό, ποτέ δε νιώθω ότι έχω φτάσει κάπου ή ότι γνωρίζω αρκετά». Έχει τη συναίσθηση ότι «έτσι κι αλλιώς τα πράγματα τα οποία δε γνωρίζουμε είναι ένας ωκεανός, μια τεράστια άπειρη έκταση που δε θα καλύψουμε ποτέ σε αυτή τη ζωή», όμως αυτό που γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Κουμαρίνος είναι ο τρόπος που προετοιμάζεται, δομείται και αναπτύσσεται μια δημόσια «καθαρή» και επιδραστική ομιλία. Αυτά τα «μυστικά» θα μοιραστεί απλόχερα την προσεχή Δευτέρα με το κοινό της Καλαμάτας, κάποια από τα οποία εκθέτει μέσα από την παρακάτω συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θ».

-Ποιοι είναι και τι κάνουν οι theSpeakers;
Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων, με αγάπη για τη δημόσια ομιλία και την ηγεσία. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες σε Αμερική, Αγγλία, Ελλάδα και Κύπρο, για την εξέλιξη και ανάπτυξη των επικοινωνιακών και των ηγετικών δεξιοτήτων των στελεχών τους. Συνεργαζόμαστε με ιδιώτες που θέλουν να προετοιμαστούν για την επόμενη παρουσίαση-ομιλία τους, ted-x ομιλία, συνέντευξη ή διαπραγμάτευση, διοργανώνουμε πολλά events όλο το χρόνο, σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, και επίσης κάθε Ιούνιο διοργανώνουμε το 5ήμερο ετήσιο retreat μας αυτοβελτίωσης με αφωνία (σ.σ. τα 2/3 της ημέρας οι συμμετέχοντες μένουν σιωπηλοί), χωρίς κινητά, χωρίς οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, μόνο με χορτοφαγική διατροφή, για να κάνουμε αυτό το ταξίδι προς τα μέσα μας, ένα βήμα προς το γνώθι σ’ αυτόν (σ.σ. το Rituals-theSpeakers πέρυσι έγινε στο Ταίναρο και φέτος 21-25/6 στη Σέριφο).

-Τι θα κάνετε στην Καλαμάτα και στο «House by Phaos» τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024;
Η Καλαμάτα ήταν η πρώτη πόλη εκτός Αθηνών στην οποία πραγματοποιήσαμε ομιλία το 2019 και την αγαπάμε πολύ. Θα παρουσιάσουμε το 4ωρο workshop «Δημόσια Ομιλία 1.0», που έχει επίσης παρουσιαστεί δύο φορές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ιωάννινα, Κρήτη. Παρουσιάζονται τα βήματα, οι τεχνικές, οι θεωρίες για να μπορεί κάποιος να δομήσει καλύτερα, αποτελεσματικά, επιδραστικά την ομιλία του. Να δει εάν μπορεί να επεκτείνει τον τρόπο σκέψης του και να κινείται με έναν άλλον τρόπο, που θα τον βοηθήσει και στην καθημερινή αυθόρμητη ομιλία, κάτω από οποιαδήποτε περίσταση. Έχει το workshop βιωματικά κομμάτια, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες καλούνται να κάνουν πράγματα, να αλληλεπιδράσουν, να ανέβουν και στη σκηνή και, τέλος, να δομήσουν το δικό τους διάγραμμα ομιλίας.

Οτιδήποτε περιέχεται μέσα σε αυτό το workshop δεν το έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν. Είναι όλο καινούργιο, προσαρμοσμένο στη νέα εποχή και στις νέες ανάγκες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πλέον και το κομμάτι της τεχνολογίας, το οποίο υπεισέρχεται έντονα στην καθημερινότητά μας.

-Τι μαθαίνουν όσοι έρχονται στις εκδηλώσεις σας;
Αυτά τα οποία μαθαίνουν οι άνθρωποι ή αυτό που προσπαθούμε να μεταδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εκδηλώσεις μας, είναι τα εξής: Πρώτον, να μπορούν να εκφράζουν αυτό το οποίο θέλουν μέσα σε λίγο χρόνο, χωρίς δηλαδή να φλυαρούν ή να μη γίνονται τελικά κατανοητοί. Δεύτερον, να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν τις κατάλληλες λέξεις. Τρίτον, να δίνουν χρόνο και χώρο στην άλλη πλευρά και κατά κύριο λόγο να ακούν. Τέταρτον, να μπορούν να δομήσουν τη σκέψη τους. Πέμπτον, να επιχειρηματολογούν, να κρατάνε στο μυαλό τους αυτά τα οποία καλούνται να επικοινωνήσουν, δηλαδή μαθαίνουν να μην ξεχνάνε εύκολα τις πληροφορίες. Έκτον, και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, να μπορούν να αντιληφθούν ότι η επικοινωνία είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πάντα. Η μη λεκτική επικοινωνία, η γλώσσα του σώματος, όλα τα στοιχεία που φαίνονται επηρεάζουν το μήνυμα, οπότε δεν είναι μόνο τι λέω, δεν είναι πώς το λέω, είναι και πώς ακούγομαι όταν το λέω και πώς όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να συνδυαστούν για να αποδώσουν τελικά ένα κατάλληλο, ένα αποτελεσματικό, ένα επιδραστικό μήνυμα.

-Τι είναι πιο σημαντικό για τον ομιλητή σε μια δημόσια παρουσίαση;
Είναι το κύριο μήνυμα που πρόκειται να μεταδώσει ο ομιλητής, δηλαδή να μπορεί από πριν να εντοπίζει ποιο είναι συγκεκριμένα το περιεχόμενο που άμα μοιραστεί με το συγκεκριμένο κοινό (με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κοινού), να του δώσει προστιθέμενη αξία, να το βοηθήσει να καταλάβει, να επεξεργαστεί καλύτερα το περιεχόμενο και μετά αυτό να το μετουσιώσουν σε οτιδήποτε έχει ανάγκη ο καθένας.

-Θα μας πείτε λίγα από τα «μυστικά» που παρουσιάζετε στα σεμινάριά σας;
Κάποια μυστικά, που ίσως δεν είναι και τόσο μυστικά, είναι τα εξής: Πρώτον, μοιραζόμαστε πράγματα για την εξάσκηση του νου. Η δημόσια ομιλία δεν έχει να κάνει, φυσικά, μόνο με όσα γνωρίζω ή μόνο με ποιοτική γνώση ούτε μόνο με τεχνικές ή ιδέες που καλούμαι να εφαρμόσω. Η δημόσια ομιλία σχετίζεται και με την ικανότητα του νου να επεξεργάζεται γρήγορα τις προσλαμβάνουσες, τις πληροφορίες, είτε που γνωρίζει είτε που δέχεται ως ερεθίσματα. Άρα, λοιπόν, μαθαίνουμε πράγματα για το πώς μπορούμε να έχουμε έναν πιο υγιή νου και πώς μπορούμε αυτόν να τον εκπαιδεύσουμε. Επίσης, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να επεκτείνουμε το λεξιλόγιό μας, να το εμπλουτίσουμε, για να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να μειώσουμε τις χασμωδίες, που χασμωδίες τι είναι; Αυτά τα επαναλαμβανόμενα ε, α, ι. Η επανάληψη, λοιπόν, των φωνηέντων που συνήθως όταν δημιουργείται μπερδεύει το δέκτη, τον ακροατή και ίσως μεταφέρει μιαν ανασφάλεια που μπορεί να νοιώθει ο ομιλητής. Ακόμη και να μην είναι έτσι, ο δέκτης αυτό το οποίο ερμηνεύει συνήθως για τις χασμωδίες είναι ότι ο πομπός εκείνη τη στιγμή κάτι δε νιώθει πάρα πολύ καλά. Αυτό επηρεάζει την εμπειρία της ακρόασης του μηνύματος.

-Υπάρχει δυνατότητα σκέψη-ομιλία-γραφή να εναρμονιστούν σε ένα υψηλό επίπεδο;
Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, αλλά βεβαίως μπορούν να συνδυαστούν και μάλιστα βοηθά πάρα πολύ όποιον επιχειρεί να πετύχει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί και να συμβεί με τον καιρό.

-Ποιο είναι το «προφίλ» όσων παρακολουθούν τις διοργανώσεις σας;
Στα workshop μας έρχεται ένα κράμα της κοινωνίας μας, έρχονται όλες οι ηλικίες, δεν υπάρχει κάποιο όριο σε αυτό. Σίγουρα οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό συνήθως σε οτιδήποτε κάνουμε. Φαίνεται ότι έχουν μια έμφυτη αγάπη για την αυτοβελτίωση, για την ανάπτυξη και για την εξέλιξη, παραπάνω από τους άνδρες. Όμως, παρατηρούμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα και αρκετοί άνδρες αρχίζουν και ενδιαφέρονται έντονα για αυτό το κομμάτι, οπότε έχουμε επίσης αρκετούς από εκείνους που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή τους, για το πώς μπορούν να επικοινωνήσουν, να συνδεθούν, να κατανοήσουν καλύτερα το συνομιλητή τους, να εκφράσουν αυτό το οποίο θέλουν με περισσότερη ακρίβεια και επίδραση.

-Μπορεί να αλλάξει η ζωή κάποιου μέσα από ένα τέτοιο σεμινάριο;
Η ζωή κάποιου μπορεί να αλλάξει και από μια λέξη σε μια σελίδα βιβλίου. Πόσω μάλλον από workshop ή σεμινάρια ποιοτικά αρκετών ωρών. Το ζήτημα είναι η προσοχή μας και η στάση μας όταν μπαίνουμε σε ένα worksop ή σεμινάριο. Ποια είναι η διάθεσή μας, εάν θέλουμε κι εμείς, ή εάν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όμως, τέτοιου είδους ευκαιρίες μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο να αλλάξει την πορεία της ζωής του ή, όπως λέει και ο δικός μου δάσκαλος, όλη μας η ζωή θα ήταν όμορφη αν ήταν κάθε φορά, κάθε μέρα, κάναμε ένα μικρό βήμα προς ένα πιο ανοιχτό μυαλό.

Πληροφορίες-εγγραφές στο: https://bit.ly/3QH0QBX

Who is who
Ο Απόστολος είναι ο ιδρυτής των theSPEAKERS. Γεννήθηκε στο Μόντρεαλ, Καναδά και από τότε που θυμάται τον εαυτό του ζει για να επικοινωνεί. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε να διαβάζει βιβλία με επίκεντρο τη Ρητορική και την Αυτοβελτίωση. Ολοκληρώνοντας το MBA του στο Nottingham Business School συνίδρυσε δύο ρητορικούς ομίλους στην Ελλάδα, διακρίθηκε ως Πρωταθλητής Αυθόρμητου Λόγου σε διαγωνισμό Δημόσιας Ομιλίας στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και έχει δώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 550 δημόσιες ομιλίες σε Ευρώπη και Ωκεανία, καθώς επίσης και σε διοργανώσεις TEDx στην Ελλάδα.

Το 2018 ίδρυσε τους theSPEAKERS – τον πρώτο ιδιωτικό χώρο προσωπικής ανάπτυξης που εστιάζει στη Δημόσια Ομιλία στην Ελλάδα. Εκτός αυτού συνέχισε να εκπαιδεύεται σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης αποφοιτώντας τον Ιανουάριο του 2019 από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) ως Certified Coach.

Το 2020 αποφοίτησε με άριστα από το ετήσιο πρόγραμμα Διαπραγματεύσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2021 συνέχισε τις σπουδές στο 4ετές πρόγραμμα Συστημικής Ψυχοθεραπείας του Κέντρου Συστημικής Θεραπείας και Συμβουλευτικής.

Για 15 χρόνια εργάστηκε ως International Sales Manager έχοντας ταξιδέψει σε 33 χώρες σε 4 ηπείρους. Αυτό τον βοήθησε να δει τον κόσμο σφαιρικά, να έρθει κοντά σε διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς και κυριότερα να καταλάβει τι είναι αυτό που τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Έτσι, λοιπόν, το 2021 πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από την εργασία του ως στέλεχος επιχειρήσεων και να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στο όνειρό του, στους theSPEAKERS. Τον εμπιστεύονται και έχουν συνεργαστεί μαζί του εταιρείες όπως Google, Allianz UK, Four Seasons. Το Δεκέμβριο του 2023 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Key Books το “The Public speaKING Guide”, ένας πρωτότυπος οδηγός που μπορεί να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις την καλύτερη δημόσια ομιλία της ζωής σου.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς 15 μαραθώνιους και υπερμαραθώνιους αγώνες σε άσφαλτο και βουνό. Θεωρεί ότι στη ζωή είμαστε βασιλιάδες ή πιόνια…

Της Χριστίνας Ελευθεράκη