Άγιες μέρες είναι, μέρες παθών, αγάπης και λύτρωσης και δεν έχω καμία διάθεση να χαλάσω την όμορφη ατμόσφαιρα που ζούμε, αλλά δεν μπορώ, θα τη χαλάσω, έστω για λίγο.
Η Δικαιοσύνη είναι η νομική ή φιλοσοφική θεωρία με την οποία εφαρμόζεται το Δίκαιο. Με τον ίδιο όρο επίσης χαρακτηρίζεται και η απονομή του δικαίου ως και το σύνολο της δικαστικής εξουσίας.
Η Δικαιοσύνη ορίζεται ως αγαθό που δε στοχεύει στην ευδαιμονία όποιου την ασκεί, αλλά στον άλλον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, είναι η κρατίστη των αρετών γιατί δεν ασκείται για ίδιο όφελος, αλλά προς χάριν τρίτου. Ο όρος Δικαιοσύνη αναφέρεται και σε διάφορους τομείς με ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης όπως: Δικαιοσύνη (ηθική), (διεθνής), (δικονομία) (δογματική), (νομική) κ.λπ., πολλή Δικαιοσύνη δηλαδή και με βάση τις τελευταίες αποφάσεις, έχουμε και άλλο ένα αντικείμενο μελέτης, την Ελληνική Δικαιοσύνη. Επί το πλείστον, όμως, με τον όρο Δικαιοσύνη νοείται από τους μυθικούς χρόνους μέχρι και σήμερα η ικανοποίηση του, αποκαλούμενου γενικά, περί δικαίου αισθήματος.
Απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι.
Δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος: «Ας το σκεφτούν, από το υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι το δόκιμο δικαστή, η απόφαση αυτή είναι απόλυτα αποτυχημένη»
Δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα, σημείωσε: «Η πόλις εάλω. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε στην επιβίωσή μας, διότι χάθηκε και η ντροπή. Κηρύχθηκαν ένοχοι μόνο 5 κατηγορούμενοι για το 1/100 των κατηγοριών που τους είχαν απαγγελθεί. Αποδεικνύεται, επομένως, ότι όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κατά το δικαστήριο ήταν αθώοι, άρα τα θύματα αυτής της φωτιάς, που πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες και οι τραυματίες που θα υποφέρουν για όλη τους τη ζωή, δεν έχουν καμία πιθανότητα να βρουν ποτέ γιατρειά στην ψυχή τους».
Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες.
Μία μητέρα είπε: «Θέλω να με κοιτάξουν στα μάτια. Ντροπή σε όλους σας. Μια συγγνώμη… ούτε συγγνώμη δεν ζητάει κανένας, δε βρήκα τίποτα από το παιδί μου».
Κάποιες από τις φράσεις που ακούστηκαν από συγγενείς: «Το δικαστήριό σας είναι προσβολή στους νεκρούς προσβολή στην αλήθεια», «Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;», «Περίμενα 6 χρόνια να ακούσω… να μην πω….τις…», «Συγχαρητήρια!», «Ξεφτίλες», «Θα κάνετε Πάσχα με τις οικογένειές σας, εμείς όχι», «Άχρηστοι, ελεεινοί».
Τι έχει χαθεί απ όλα αυτά που διαβάζετε, φίλες και φίλοι;
Αυτό το περί «δικαίου αισθήματος», που είναι ο ορισμός της Δικαιοσύνης από τους μυθικούς χρόνους μέχρι και σήμερα, όπως λένε οι γραφές.
Έχουμε μπροστά μας άλλο ένα σπουδαίο δικαστικό γεγονός με το όνομα «Τέμπη», για αυτό εύχομαι η Δικαιοσύνη να δει σωστά, όσο τυφλή κι αν είναι, και να μας πει κάποτε γιατί οι πολιτικοί μας είναι άμοιροι ευθυνών. Δικαστικός δεν είμαι, ούτε καν δικηγόρος, αλλά είμαι με αυτούς που περιμένουν αυτό το «αίσθημα του δικαίου».
Να σας θυμίσω και μια δήλωση της κας Σακελαροπουλου, Πρόεδρου της Δημοκρατίας μας, για το θέμα της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.
Ερώτηση: Εσείς είσαστε υπερήφανη για την ελληνική Δικαιοσύνη;
Απάντηση: ΠτΔ: Είναι πολύ μεγάλη, βαριά κουβέντα, να πω ότι είμαι περήφανη. Εγώ δεν έχω να κρίνω και κανέναν. Υπήρξα σχεδόν 40 χρόνια δικαστής. Ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούν να κάνουν το σωστό. Βεβαίως, θα υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Άνθρωποι είναι και οι δικαστές. Αυτό που μέσα μου βαθιά εύχομαι και ελπίζω, είναι ακριβώς ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν επηρεάζονται από κανέναν στην κρίση τους. Αυτό εύχομαι πάντα.
Το ίδιο ευχόμαστε και εμείς. Βοήθειά μας.
Μιλάμε πάλι…
Του Κώστα Δεληγιάννη