Μέλη του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» επισκέφθηκαν προχθές το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο.
Κατά τη συνάντηση, οι εργαστηριακοί ιατροί ενημέρωσαν το δήμαρχο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στη λειτουργία τους και τα οποία τους έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, ζητώντας, όπως σημείωσαν, «την κατανόηση και τη στήριξη του κόσμου στην προσπάθειά τους να σώσουν τα ιατρεία τους από βέβαιη χρεοκοπία και λουκέτο».
Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι σε δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί της περιφέρειας, διεκδικώντας την κατάργηση του clawback, το οποίο, όπως αναφέρουν, τους έχει φτάσει στα όριά τους ή, καλύτερα, τα έχουν ξεπεράσει.
Από την πλευρά τους, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ιατρικοί σύλλογοι και επιστημονικές εταιρείες στηρίζουν την κινητοποίηση των εργαστηριακών γιατρών.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τη συμπαράστασή του «στα διαχρονικά δίκαια αιτήματά τους» και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει διεκδικήσει από όλες τις κυβερνήσεις την κατάργηση του clawback και άλλα σημαντικά μέτρα (π.χ. εφαρμογή οροφής στις εργαστηριακές εξετάσεις ), ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα.
Τονίζει δε, ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούν τη δημόσια υγεία οι ιδιώτες ιατροί, τα πολυϊατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια», σημειώνοντας πως με αγώνες όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να διασφαλιστούν κάποιες χρηματοδοτήσεις, ωστόσο δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την επιβίωση των εργαστηριακών γιατρών.
«Για αυτόν το λόγο έχουμε δρομολογήσει το διαχρονικό αίτημα του ιατρικού κλάδου για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του ΕΟΠΥΥ.
Πρέπει να επισημανθεί ότι το ίδιο αίτημα είχαμε εκφράσει και το 2012 που ζητούσαμε συλλογικές συμβάσεις ανά περιφερειακή ενότητα, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε, καθώς κάποιοι έσπευσαν να κάνουν μονομερείς συμβάσεις, κάτι το οποίο αποδείχθηκε ότι αποδυνάμωσε τον κλάδο στα δίκαια αιτήματά του. Αυτή η δυνατότητα είχε δοθεί στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, εδώ και κάποια χρόνια, ωστόσο δεν ευοδώθηκε», αναφέρει ο ΙΣΑ.
Τέλος, καλεί τον ιατρικό κόσμο της Αθήνας για την υπογραφή εξουσιοδότησης στον ΙΣΑ με σκοπό τη σύναψη συλλογικής σύμβασης μεταξύ του Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, «όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και με τους άλλους ιατρικούς συλλόγους της χώρας».
Ο ΙΣΑ διεκδικεί αξιοπρεπείς αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον ιατρικό κλάδο.