Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι για το ναυάγιο της Πύλου

Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι  Αιγύπτιοι για το ναυάγιο της Πύλου

Ένταση, συμπλοκές, προσαγωγές, τραυματισμοί και πανηγυρισμοί

Με χειροκροτήματα, αγκαλιές ανακούφισης και διάπλατα χαμόγελα έγινε χθες το μεσημέρι αποδεκτή από κατηγορουμένους και ακροατήριο η απόφαση αθώωσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας για τους εννέα διασωθέντες Αιγυπτίους από το πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε πέρυσι τον Ιούνιο στην Πύλο.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης πως το τραγικό συμβάν έγινε σε διεθνή ύδατα και, κατά συνέπεια, δεν έχουν δικαιοδοσία τα ελληνικά δικαστήρια. Έτσι, μετά και τη θετική πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη των εννέα Αιγυπτίων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πρόκλησης ναυαγίου και αθώους για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και της διακίνησης ανθρώπων.

Δικαιοδοσία δικαστηρίου
Η αίθουσα του Εφετείου ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολύ νωρίς το πρωί από ανταποκριτές ελληνικών και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και Ειδησεογραφικών Πρακτορείων, παρατηρητές και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Με την έναρξη της διαδικασίας, οι δικηγόροι υπεράσπισης έθεσαν ζήτημα δικαιοδοσίας του δικαστηρίου, εμμένοντας στις αρχικές τους θέσεις, πως το τραγικό ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα και τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπορούν να δικάσουν αυτή την υπόθεση. Μάλιστα, κατέθεσαν σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων παρόμοιων υποθέσεων σε Ρόδο και Κρήτη.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος και ύστερα από διακοπή η εισαγγελέας σημείωσε πως για να γίνει δεκτό ή να απορριφθεί το αίτημα πρέπει να απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα: Σε ποιο σημείο έπλεε το πλοίο, αν εισχώρησε στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας και ποιος ήταν ο προορισμός του.

Διεθνή ύδατα
Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά εξετάσθηκαν δύο μάρτυρες λιμενικοί, ενώ απολογήθηκαν και οι εννέα κατηγορούμενοι. Οι λιμενικοί επιβεβαίωσαν πως το πλοίο βρισκόταν 47 ν.μ. ανοικτά της Πύλου, άρα σε διεθνή ύδατα, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι είπαν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχαν προορισμό την Ιταλία. Όλοι, επίσης, είπαν ότι δεν είχαν σκοπό να έρθουν στην Ελλάδα, ότι πλήρωσαν πάρα πολλά λεφτά για αυτό το εφιαλτικό ταξίδι και πως ήταν και οι ίδιοι μεταφερόμενοι, αρνούμενοι τις κατηγορίες.

Έπειτα από αυτά τα στοιχεία η εισαγγελέας, αφού ανέλυσε το νομικό πλαίσιο και του τι προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας, σημείωσε ότι πέραν κάθε αμφιβολίας το ναυάγιο σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν τα αδικήματα από ελληνικό δικαστήριο και έτσι πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο δέχτηκε την πρότασή της και οι δικηγόροι υπεράσπισης, σε δηλώσεις τους αμέσως μετά, εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους, τονίζοντας πως τώρα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ναυάγιο διασώθηκαν 104 άτομα και περισυνελέγησαν 81 σοροί. Εκτιμάται, βάσει μαρτυριών, ότι στο σκάφος επέβαιναν ίσως και περισσότερα από 600 άτομα.

Σημειώνεται ότι στο ναυτοδικείο Πειραιά εκκρεμεί έρευνα για τις ευθύνες των λιμενικών και τις συνθήκες βύθισης του σκάφους.

Χαμόγελα και αγκαλιές διαδέχθηκαν την αγωνία των κατηγορουμένων μετά την αθώωσή τους από το δικαστήριο
Απόλυτα ικανοποιημένοι εμφανίσθηκαν δικηγόροι των κατηγορουμένων
Πολλοί παρατηρητές, αλλά και συγγενείς ορισμένων κατηγορουμένων, είχαν κατακλύσει από νωρίς την αίθουσα του Εφετείου Καλαμάτας

Αλέξης Χαρίτσης
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος της «Νέας Αριστεράς», Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος βρισκόταν εκεί, καθώς ήταν μάρτυρας στην υπόθεση, δήλωσε: «Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το ναυάγιο της Πύλου. Το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο που έχει συμβεί στη θάλασσα της Μεσογείου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι της Καλαμάτας, είδα τους διασωθέντες, τον πόνο αυτών των ανθρώπων, τους βασανισμένους αυτούς μετανάστες και πρόσφυγες, που βίωσαν μια ανείπωτη τραγωδία.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, για την απόσυρση των ποινικών κατηγοριών και την αθώωση των εννέα κατηγορουμένων, είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη και τη χαιρετίζουμε.

Δεν μπορεί τα θύματα να μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους. Δεν μπορεί για ένα τέτοιο έγκλημα, όπως αυτό του ναυαγίου της Πύλου, οι ευθύνες να μετατίθενται σε αυτούς οι οποίοι βίωσαν όλη αυτή την τραγωδία. Από εδώ και πέρα, όμως, πρέπει και η συγκάλυψη να σταματήσει. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το έγκλημα αυτό πρέπει να βρει τους ενόχους.

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, το οφείλουμε στις ψυχές αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν, το οφείλουμε σε μια ολόκληρη κοινωνία.

Επιτρέψτε μου και ένα πιο πολιτικό σχόλιο, επειδή έχουμε και ευρωεκλογές σε λίγες μέρες, το μίσος για το μετανάστη και τον πρόσφυγα είναι αυτό το οποίο θρέφει την Ακροδεξιά. Το μίσος προς την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο είναι αυτό το οποίο θρέφει την Ακροδεξιά. Η λογική ότι φταίει το θύμα. Η λογική της κρατικής συγκάλυψης. Η λογική της μετατροπής της Ευρώπης σε ένα φρούριο είναι αυτό το οποίο θρέφει την Ακροδεξιά.

Στη μάχη, λοιπόν, των ευρωεκλογών ψηφίζουμε και για το ζήτημα του ανθρωπισμού, ψηφίζουμε για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ψηφίζουμε για μια Ευρώπη ελευθερίας, για μία Ευρώπη δημοκρατίας, για μία Ευρώπη κράτους δικαίου που θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως της φυλής του, ανεξαρτήτως του θρησκεύματός του, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Δίνουμε, λοιπόν, μια μάχη ανθρωπιάς, δίνουμε μια μάχη για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Δε θα επιτρέψουμε η χώρα μας και η Ευρώπη να μετατραπεί σε ένα κολαστήριο για τους ανθρώπους».

Της Βίκυς Βετουλάκη



Ένταση, συμπλοκές, προσαγωγές, τραυματισμοί και πανηγυρισμοί

Μπορεί η απόφαση του δικαστηρίου να σκόρπισε χαρά τόσο στους κατηγορουμένους όσο και στους συγκεντρωθέντες εκτός Δικαστικού Μεγάρου, αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο σημειώθηκαν αρκετές στιγμές έντασης μεταξύ Αστυνομίας και συγκεντρωμένων.

Ειδικότερα, όπως ήταν γνωστό, αρκετά σωματεία, φορείς, αλλά και ομάδες πολιτών, είχαν αποφασίσει να συγκεντρωθούν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στις 9.00 το πρωί, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους κατηγορουμένους.

Οι πρώτοι πολίτες έφτασαν λίγο μετά τις 7.30, οπότε και άρχισαν να συγκεντρώνονται στο πεζοδρόμιο μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, αιφνιδιάζοντας έτσι τους αστυνομικούς που, όταν άρχισαν να αποκλείουν περιμετρικά το κτήριο, τους ζήτησαν να μετακινηθούν στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 8.00 έγινε η μεταγωγή των κρατουμένων, ενώ κλούβες των ΜΑΤ τοποθετήθηκαν κάθετα στην οδό Ψαρών, προκειμένου να αποκλειστεί ο χώρος μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, με διμοιρίες των ΜΑΤ  να είναι περιμετρικά του κτηρίου.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το σημείο, με την απόφαση της Αστυνομίας να προκαλεί ένταση και αντιδράσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν όταν ξεκίνησαν τα σπρωξίματα και κατέληξαν σε τρεις προσαγωγές, καθώς και στον τραυματισμό ενός άνδρα στο κεφάλι, ύστερα από χτύπημα με γκλοπ. Μάλιστα, ο άνδρας χρειάστηκε να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου του έγιναν τρία ράμματα και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο.

Το επεισόδιο αυτό, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό του χώρου από κλούβες και ΜΑΤ, δυναμίτισε κι άλλο την τεταμένη ατμόσφαιρα, με τους συγκεντρωμένους να ζητούν να αφεθούν ελεύθερα τα άτομα που προσήχθησαν, καθώς και οι δυνάμεις της Αστυνομίας να αποχωρήσουν από το σημείο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συγκέντρωση.

Τελικά, ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να φτάσουν στους ήδη συγκεντρωμένους απέναντι από την κεντρική είσοδο των δικαστηρίων, ενώ οι υπόλοιποι βρέθηκαν πίσω από τις κλούβες της Αστυνομίας στην οδό Σόλωνος, όπου φώναζαν συνθήματα υπέρ των κατηγορουμένων, με τη δίκη να έχει ξεκινήσει εντός της αίθουσας.

Στο διάστημα αυτό έγιναν δηλώσεις κατά της στάσης που κράτησε η Αστυνομία, καθώς και δηλώσεις που ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

Να σημειωθεί πως η δίκη τράβηξε το ενδιαφέρον και ξένων δημοσιογράφων, που βρέθηκαν ξανά στην Καλαμάτα, με τις ανταποκρίσεις τους να είναι συνεχείς, ενώ στην πόλη βρέθηκαν και συγγενείς αγνοουμένων, που ακόμα αναζητούν απαντήσεις.

Έπειτα από αρκετή ώρα και αυστηρό έλεγχο του ποιοι περνούν τα μπλόκα των αστυνομικών και ειδικά ποιοι θα μπορούσαν να εισέλθουν εντός του Δικαστικού Μεγάρου, όπου γινόταν και σωματικός έλεγχος, αποφασίστηκε οι τρεις προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ στο σημείο έφθασε και ο τραυματίας, αφού είχε λάβει την ανάλογη φροντίδα στα Επείγοντα του νοσοκομείου.

Όσο περνούσε η ώρα, η κατάσταση όλο και ηρεμούσε, ενώ λίγο πριν από το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστή και στους συγκεντρωμένους η πρόταση της εισαγγελέως, ξεκίνησαν τα συνθήματα νίκης, αφού οι κατηγορούμενοι θα ήταν πλέον αθώοι, όπως και τελικά συνέβη.

Λίγο πριν από τη μια κι αφού επίσημα έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, όλοι οι συγκεντρωμένοι αναχώρησαν κάνοντας πορεία νίκης, όπως τη χαρακτήρισαν, στο κέντρο της Καλαμάτας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση