Ενθουσίασαν ο «Καλλιγάς και η φιλοξενία σε Κορομηλιά και Μαγγανιακό

Ενθουσίασαν ο «Καλλιγάς και η φιλοξενία  σε Κορομηλιά και Μαγγανιακό

Μια ξεχωριστή πεζοπορική διαδρομή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από την πεζοπορική ομάδα «Τα Γεράκια» σε συνεργασία με τη «Νόστος ΚΟΙΝΣΕΠ» στο βουνό του Καλλιγά, με σημείο εκκίνησης το χωριό Κορομηλιά και κατάληξη στο Μαγγανιακό. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και υπήρξε ιδιαίτερος ενθουσιασμός από τους συμμετέχοντες με τη φιλοξενία τόσο στην Κορομηλιά όσο και στο Μαγγανιακό. Εντυπωσιακή ήταν η διάσχιση του άγνωστου σε πολλούς δρυμού στον «Καλλιγά» με τις όμορφες εναλλαγές και την ανεμπόδιστη θέα σε πολλά σημεία της διαδρομής.

Η εκκίνηση δόθηκε μέσα από την Κορομηλιά, ενώ στην πρώτη στάση στο εκκλησάκι του Σταυρού ο πρόεδρος του χωριού Θεόδωρος Τσερπές και ο πρώην πρόεδρος και ενεργός πολίτης, Περικλής Αργυρόπουλος, περίμεναν τους περιηγητές για να τους προσφέρουν νερό και λουκούμια.

Η κατάβαση περιλάβανε στάση σε σημεία φυσικού κάλλους και ιστορικής αξίας, ενώ στην απόληξη της διαδρομής στο Μαγγανιακό προσφέρθηκαν χειροποίητα εδέσματα και στάση στο καφενείο του χωριού με την ιστορική μουριά που έχει σηματοδοτηθεί και ανήκει στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα μετά το κάλεσμα των Αρχιτεκτονικών Διαδρομών Μεσσήνης και του συντονιστή της ομάδας, Γιάννη Λάσκαρη, το 2022. Παράλληλα με την περιήγηση στο Μαγγανιακό έγινε επίσκεψη σε παλαιό ιστορικό σπίτι με λαογραφικά εκθέματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως πολύτιμη υπήρξε η συνεισφορά των κατοίκων του χωριού και του δραστήριου πάντα Πολιτιστικού Συλλόγου Μαγγανιακού.

Σημαντική και πολύτιμη ήταν η ξενάγηση από τον Τάκη Κρόμπα σε όλη τη διαδρομή, ενώ την ευθύνη για την ασφαλή διάσχιση του Καλλιγά είχαν ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και ο Κώστας Δημόπουλος, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν ανοίξει δεκάδες μονοπάτια στην επικράτεια και δίνουν αφιλοκερδώς τεράστιο αγώνα για την ανάδειξη των χωριών της περιοχής και όλης της Μεσσηνίας.