Επάρκεια αμνοεριφίων στην αγορά της Μεσσηνίας

Επάρκεια αμνοεριφίων στην αγορά της Μεσσηνίας

«Δεν έχουμε ελληνοποιήσεις» σύμφωνα με το Σύλλογο Κρεοπωλών

Κανένα πρόβλημα με επάρκεια σε αμνοερίφια δεν υπάρχει στη Μεσσηνία για όλη την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας, Γρηγόρη Μουτεβελή.

Η δε τοπική αγορά έχει αρχίσει να ζεσταίνεται για τα καλά και τις επόμενες μέρες η κίνηση θα κορυφωθεί. Όσο για τις τιμές, αυτές είναι τουλάχιστον ένα ευρώ πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι.

«Δεν έχουμε ελληνοποιήσεις»

Ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο κ. Μουτεβελής τόνισε πως υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα και οι κρεοπώλες της περιοχής μας στηρίζονται στους παραγωγούς με τους οποίους έχουν συνεργασία κάθε χρόνο.

Για ελληνοποιήσεις, όπως είπε, ούτε λόγος, καθώς στο σφαγείο τηρούνται όλοι οι κανόνες και γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Μάλιστα, διευκρίνισε πως στο σφαγείο κάθε σφάγιο φέρει ταμπελάκι με τον κωδικό του παραγωγού. Αν, δε, προέρχεται από το εξωτερικό, θα σφραγισθεί ως ζώο από το εξωτερικό και θα φέρει ταμπελάκι από τη χώρα προέλευσής του.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Μουτεβελής διευκρίνισε ότι είναι λίγο πιο ψηλά από πέρυσι, περίπου ένα ευρώ, και σχετίζονται με την τιμή που έχει αγοράσει από τον παραγωγό κάθε κρεοπώλης. Τα, δε, έντερα και οι κοιλιές πωλούνται από 8-9 ευρώ το κιλό.

Το παραδοσιακό κρεοπωλείο

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας συνέστησε στους καταναλωτές να προσέχουν την προέλευση του κρέατος που ψωνίζουν, να κάνουν έρευνα αγοράς για τις τιμές και όσο μπορούν να στηρίζουν τα τοπικά παραδοσιακά κρεοπωλεία και τον κρεοπώλη που τους γνωρίζει και τον γνωρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

-Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος μέλος της Ε.Ε., έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού», δηλαδή τιρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

-Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους

-Τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Της Βίκυς Βετουλάκη