Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαΐου το ΣΤ΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Αναθυμούμενοι τις τραγικές στιγμές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974: Αφετηρίες και ηρωισμοί» στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Πολίτης» στην Καλαμάτα.
Το ΣΤ΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και το ΠΜΣ «Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας: Νέες Θεωρήσεις και Προοπτικές» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, από κοινού με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Εισηγητές ήταν προπτυχιακοί φοιτητές, πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, διπλωματούχοι, υποψήφιοι διδάκτορες, διδάκτορες, μέλη ΕΔΙΠ και ΔΕΠ, που παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις πάνω σε θέματα που είχαν μελετήσει και ερευνήσει διεξοδικά.
Να σημειωθεί πως τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεχωριστή διάλεξη, με βάθος, στρατηγική και προοπτική, έδωσε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, με θέμα: «Η Δημοκρατία του 1974: Θεσμικοπολιτικά χαρακτηριστικά μιας ιστορικής τομής», συνεπαίρνοντας το ακροατήριο.
Στο τέλος δε, έγινε αναφορά στη θεματική του επόμενου συνεδρίου, που θα λάβει χώρα στις 16 και 17 Μαΐου 2025 και θα είναι: «200 χρόνια από τη διεξαγωγή της μάχης στο Μανιάκι και 100 χρόνια από την αλματώδη ανάπτυξη της πόλης της Καλαμάτας».