Καλαμάτα: Σήμερα η δίκη για το ναυάγιο της Πύλου – Μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια

Καλαμάτα: Σήμερα η δίκη για το ναυάγιο της Πύλου – Μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια

Μεγάλη κινητοποίηση αναμένεται σήμερα το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, λόγω της διεξαγωγής στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας της δίκης των 9 διασωθέντων Αιγύπτιων από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου οι οποίοι κατηγορούνται ως διακινητές και υπαίτιοι πρόκλησης του ναυαγίου.

Σωματεία, αντιρατσιστικοί και αντιφασιστικοί φορείς έχουν εξαγγείλει συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια, ενώ παρόμοιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το ίδιο έχουν πραγματοποιηθεί αυτές τις ημέρες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Κινητοποίηση
Η συγκεκριμένη δίκη έχει προκαλέσει έντονη κινητοποίηση, ενώ σήμερα θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αντιδρώντες να αναμένεται να φθάσουν στην Καλαμάτα και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σημαντική και αυξημένη η οργάνωση της Αστυνομίας για τις σημερινές συγκεντρώσεις κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που ζητήθηκε από το Δήμο να μην αρχίσουν τα έργα ανάπλασης στην οδό Ψαρών.

Στο τρομερό αυτό ναυάγιο τον Ιούνιο του 2023 έχασαν τη ζωή τους πάνω από 600 άτομα, ενώ, όπως τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξη η ομάδα των συνηγόρων των κατηγορούμενων, οι εννέα επιζώντες κατηγορήθηκαν με ανεπαρκή στοιχεία ως υπεύθυνοι για την τραγωδία, με συνοπτικές και αστραπιαίες διαδικασίες.

«Η έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη έκλεισε οριστικά μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς να εξεταστούν διεξοδικά τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ιδίως αυτά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου. Όλα τα σχετικά αιτήματα της υπεράσπισης προς την κατεύθυνση αυτή απορρίφθηκαν. Η υπόθεση, έτσι, ακολούθησε ως τώρα την πεπατημένη της συστηματικής ποινικοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα, με μια fast track διαδικασία», είχαν τονίσει.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται και το επόμενο διάστημα και έτσι στις 14 Ιουνίου, όταν συμπληρώνεται ένα έτος από το ναυάγιο, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ενώ στις 15 Ιουνίου διοργανώνεται στην Καλαμάτα συναυλία και πορεία με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας.

Καλέσματα
Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση σήμερα στις 9.00 π.μ. στα δικαστήρια Καλαμάτας καλούν με ανακοινώσεις τους: Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Νέα Αριστερά, Παράρτημα Καλαμάτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Νομού Μεσσηνίας και η παράταξη “Πρώτα η Πελοπόννησος”, η οποία ζητά επιπλέον την κατασκευή του Μνημείου για τα Θύματα του Ναυαγίου της Πύλου.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο αρχείου