Κώστας Κρομμύδας: «Πίσω από τους ανθρώπους βρίσκονται πραγματικά ενδιαφέρουσες ιστορίες έμπνευσης»

Κώστας Κρομμύδας: «Πίσω από τους ανθρώπους βρίσκονται πραγματικά ενδιαφέρουσες ιστορίες έμπνευσης»

Απόψε στην Καλαμάτα η παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Κρασί από τα χείλη σου»

Από τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός ο Κώστας Κρομμύδας ξεχώρισε για το ταλέντο του στην υποκριτική, λαμβάνοντας μέρος σε δεκάδες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές όσο και στη μικρή οθόνη. Εντούτοις, λίγα χρόνια αργότερα τα καλλιτεχνικά του βήματα τον οδήγησαν στη συγγραφή. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ήδη από νεαρή ηλικία καταπιανόταν με τη συγγραφή, ωστόσο από το 2012, οπότε και εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, έχει πρωταγωνιστικό κομμάτι στη ζωή του, καθώς αφιερώνει σε αυτή μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του έκφρασης.

Με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του νέου του μυθιστορήματος «Κρασί από τα χείλη σου» στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο συγγραφέας μιλά για το δωδέκατο βιβλίο του, το πώς αντλεί έμπνευση για να γράψει κάθε φορά μια νέα ιστορία, και πολλά ακόμα.

Ο λόγος στον ίδιο…

-Κύριε Κρομμύδα, ας πιάσουμε το νήμα της συγγραφικής σας ιδιότητας από την αρχή: Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν κάτι με το οποίο καταπιανόσασταν και παλαιότερα, πριν ακόμα γίνετε γνωστός στο ευρύ κοινό για αυτό;

Ήδη από το Δημοτικό καταπιανόμουν με το να γράψω τα κείμενα για τη θεατρική ομάδα του σχολείου, αλλά και μετέπειτα με μικρά ποιήματα ή απλά καταγραφή διαφόρων ιστοριών. Αυτό όμως που δεν έχει αλλάξει από τότε είναι που κάθομαι να ακούσω τις ιστορίες των άλλων. Μικρός κρυφάκουγα ουσιαστικά τις ιστορίες των μεγάλων και στο μυαλό μου τους έδινα μια διάσταση που εγώ ήθελα και φανταζόμουν.

-Έχοντας συστηθεί στο κοινό ως ένας επιτυχημένος ηθοποιός, κάποια χρόνια αργότερα αποφασίσατε να στραφείτε κατά κύριο λόγο στη συγγραφή. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό το να «υπηρετήσει» κάποιος ταυτόχρονα και τις δύο τέχνες σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Νομίζω πως το σημαντικό είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Από εκεί και έπειτα, το θέμα του καθημερινού χρόνου δε βοηθά στο να γίνονται και τα δύο σε επαγγελματικό επίπεδο. Το επάγγελμα του ηθοποιού απαιτεί σχεδόν καθημερινά γυρίσματα. Από την άλλη, η συγγραφή απαιτεί συγκέντρωση και έρευνα. Μπορούν να συνδυαστούν, αλλά το ένα ως επάγγελμα και το άλλο, ίσως, ως χόμπι!

-Πώς πάρθηκε η απόφαση για το περιεχόμενο το βιβλίου που θα παρουσιάσετε σήμερα στην Καλαμάτα;

Ήταν από τα θέματα που ήξερα πάντα ότι κάποια στιγμή θα γράψω, αλλά δεν ήξερα το πότε. Ήρθε τώρα αυτή η στιγμή. Είναι μαγικός ο κόσμος της αμπελουργίας και τόσο έντονα συνυφασμένος με την ιστορία της Ελλάδας. Με όσα γνωρίζουμε από την αρχαιότητα, αλλά και την όλο και αυξανόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οινοπαραγωγής και της εξαγωγής των κρασιών μας.

-Από τι εμπνέεστε κάθε φορά για τη συγγραφή ενός νέου βιβλίου;

Είναι γνωστό πια ότι αντλώ τεράστια έμπνευση από τα ταξίδια μου, αφού πίσω από τους ανθρώπους βρίσκονται πραγματικά ενδιαφέρουσες ιστορίες. Τα βιώματα κρύβουν απίθανες ιδέες και πολλές φορές ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να κουβαλά υλικό για δέκα μυθιστορήματα.

-Έχοντας σημαντική ανταπόκριση τα βιβλία σας, με κατεξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Ακάκιε» που εκδόθηκε το 2021, ποιες είναι οι βλέψεις σας για τη συγγραφική σας διαδρομή στο εξής; Υπάρχει κάποιο ιδανικό σημείο στο οποίο φιλοδοξείτε να φτάσετε με τη δουλειά σας;

Αυτό που φιλοδοξώ είναι να μη μείνω στάσιμος και, κατ’ επέκταση, κουραστικός στους αναγνώστες μου. Μου αρέσει να γράφω, και όσο προκαλώ την έμπνευσή μου κι αυτή μου αποδίδει καρπούς, θα συνεχίσω να το κάνω με λαχτάρα.

-Πώς βιώνετε τη συγγραφική διαδρομή από τη στιγμή που ξεκινάτε τη γραφή μέχρι και την έκδοση ενός βιβλίου;

Από πολλά στάδια, ενθουσιασμού, έμπνευσης, παραγωγικών ημερών, αλλά και από το στάδιο των μη παραγωγικών ημερών, στιγμών που γράφω λίγες σελίδες και την άλλη στιγμή τις σβήνω. Είναι όλα κομμάτι της μαγείας της συγγραφής, την οποία απολαμβάνω και με γεμίζει απόλυτα.

-Ποιες οι προσδοκίες σας για το νεοεκδοθέν βιβλίο;

Προσδοκώ να γίνει αγαπητό στο κοινό, να ταυτιστούν με την ιστορία, να κλείσουν το βιβλίο και να τη σκέφτονται ή ακόμη και να τη συζητούν για καιρό μετά. Να τους αγγίξει, να τους αλλάξει, να τους δώσει την ώθηση να κάνουν το βήμα που δεν τολμούσαν, να βάλουν ένα ποτήρι κρασί και πίνοντάς το να σκεφτούν και το δικό τους έρωτα που τους μέθυσε!

-Τι μήνυμα θα στέλνατε σε κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει τη δική του συγγραφική πορεία και ίσως διστάζει;

Να το τολμήσει, να γράψει, να προσπαθήσει να κερδίσει μια θέση στη συγγραφική κοινότητα, να προσέχει πολύ, αλλά σε καμιά περίπτωση να μη φοβηθεί να τολμήσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!

Της Χριστίνας Μανδρώνη

-Πριν από την παρουσίαση του βιβλίου που διοργανώνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη και το Βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις στις 8.00 μ.μ. στον τέταρτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου, ο οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης θα μυήσει το κοινό στην τέχνη της αμπελουργίας, ενώ με την ολοκλήρωση της παρουσίασης θα προσφερθεί ποικιλία κρασιών.